Hyppää pääsisältöön

Areenan uudet ominaisuudet valmiina kisoihin

Kaukosäädin televisio
Kaukosäädin televisio Kuva: Henrietta Hassinen / Yle televisio-ohjelmat,televisioelokuva,televisio (joukkoviestimet),Kaukosäädin,kaukosäädin

Yle kokoaa kaiken mahdollisen torstaina käynnistyvistä jalkapallon MM-kisoista Areenaan.

Korean talviolympialaisten tapaan tapahtumasta on koottu palveluun laaja kokonaisuus uutis- ja tulospalveluineen sekä tietenkin lähetykset kaikista turnauksessa pelattavista otteluista. Kattava esittely turnauspaketin ominaisuuksista on luettavissa Yle Urheilun sivuilla.

Kisoja varten Areenaan tuodaan myös muutama kaivattu tekninen ominaisuus. Ensimmäinen näistä on aiempaa parempi kuvanlaatu. Areenassa esitettävät suorat urheilulähetykset ja niiden tallenteet ovat jatkossa HD-tasoisia ja niiden kuvataajuus on 50 fps. Kuvataajuuden nostaminen 50:een kuvaan sekunnissa parantaa erityisesti liiketoistoa, joka on tärkeää varsinkin urheilun seuraamisessa. FullHD-laadulla (1080p) jalkapallolähetykset ja niistä tehtävät tallenteet esitetään selainpalvelussa, mobiilisovelluksissa sekä PS4:n ja AppleTV:n Areena-sovelluksessa. Areenan sovellukset Samsungin, LG:n ja Sonyn äly-tv-laitteissa käyttävät HD-tasoista 720p/50fps -kuvanlaatua. Samoin Chromecast-laitteiden kautta tv-ruuduille välittyvä kuva on 720p/50fps-tasoista. Chromecast Ultra -laitteille pyritään saamaan 1080p/50fps laatu heti kun se on mahdollista.

Toinen uutuus on ajansiirron tuominen äly-tv-laitteille. Ominaisuus on jo aiemmin ollut käytettävissä selain- ja mobiilipalveluissa, mutta nyt se saadaan myös suuren ruudun laitteille. Ominaisuuden avulla sekä tv-kanavien lähetyksissä että vain Areenassa näkyvissä suorissa lähetyksissä voi siirtyä vaikkapa lähetyksen alkuun saakka, mikäli on esimerkiksi päässyt tv:n ääreen ottelun jo alettua. Pisimmillään ajansiirtomahdollisuus on neljän tunnin pituinen: käynnissä olevassa lähetyksissä taaksepäin voi siis siirtyä pisimmillään neljän tunnin päähän.

Suoraa lähetystä voi kelata taaksepäin tv:n mallista riippuen joko kaukosäätimen kelauspainikkeella tai tv-ruudulla näkyvän kelaussymbolin avulla.

Ominaisuus on käytössä Sonyn ja LG:n äly-tv-laitteissa sekä PlayStation 4 -pelikonsolissa. Samsungin äly-tv-laitteissa ominaisuus on käytettävissä Tizen-käyttöjärjestelmää käyttävissä laitteissa. Sen sijaan Orsay-järjestelmää käyttävissä laitteissa (jotka ovat olleet myynnissä noin 2013-2015) ominaisuus ei teknisistä syistä ole käytettävissä.

Kommentit
 • Areenan ohjeet kertovat ongelmatilanteista

  Areenan virhelistaus näyttää ongelmat palvelussa

  Areenan ohjesivustolle on avattu uusi näkymä, joka kertoo Areenan vikatilanteista ja niiden korjauksista. Areenan ohjeiden Tiedetyt ongelmat -listassa kerrotaan ongelmista, joita Areenan käytössä tällä hetkellä on. Nostamme ongelman listalle, kun olemme siitä tietoisia ja olemme saaneet sen toistettua.

 • Helei, suomalainen mytologia puri! Hiisivuoressa tavalliset ihmiset muuttuivat näkymättömiksi

  Hui Hai Hiiden kaikki jaksot ovat nyt Areenassa.

  Pienet, jännityksestä hikiset kädet puristivat Hiisivuoren keiju Bereniken kättä, kun lapsisankarit ratkoivat seikkailun arvoituksia. Berenike eli ohjelman käsikirjoittaja Anu Tuomi-Nikula tiesi, että sadun taika oli saavutettu, kun ohjelman muut tekijät muuttuivat lasten silmissä näkymättömiksi ja he näkivät vain Hiisivuoren maailman.

 • Pekka Töpöhännän kadonnut Radiolähetys ja särähtävät neekerikissat

  Pellonpään ja Väänäsen luenta jälleen kokonaisena Areenassa

  Matti Pellonpään ja Kari Väänäsen lastenkirjaluennat Radiomafialle ovat silkkaa kulttikamaa. Veikkoset elävöittivät Nalle Puhin ja Pekka Töpöhännän seikkailut omaan jäljittelemättömään tyyliinsä. Kuulijalle Töpöhännän Amerikan-seikkailun luennasta kuitenkin särähtää korvaan halventava neekerikissa-sana ja sen käyttö. Samaisesta luennasta myös katosi yksi jakso, joka kuullaan nyt ensimmäistä kertaa ensilähetyksensä jälkeen.