Hyppää pääsisältöön

Kesäksi kotiin – Maria Sid ja Hannu Palosuo: "Maailma antanut sisua ja seikkailua"

Ella Kannisen vieraina ovat näyttelijä ohjaaja Maria Sid Tukholmasta ja kuvataiteilija Hannu Palosuo Roomasta.
Kesäksi kotiin -sarjan avausjaksossa Ella Kannisen vieraina ovat Hannu Palosuo ja Maria Sid. Ella Kannisen vieraina ovat näyttelijä ohjaaja Maria Sid Tukholmasta ja kuvataiteilija Hannu Palosuo Roomasta. Yle TV1,Ella Kanninen,Maria Sid,Hannu Palosuo,Kesäksi kotiin

TV1 perjantaina 15.6.2018 klo 20.00 - 20.30, uusinta sunnuntaina 17.6. klo 11.05
Katsottavissa Areenassa

Kuvataiteilija Hannu Palosuo päätyi parikymppisenä interreilaajana Italiaan vasten tahtoaan, mutta rakastui Saapasmaahan yllättäen heti ensi silmäyksellä.

Näyttelijä ja ohjaaja Maria Sid päätti perheensä kanssa reilut kaksi vuotta sitten asettua vakituisesti Tukholmaan.

Hannu ja Maria ovat toimittaja Ella Kannisen vieraana uudessa ohjelmasarjassa Kesäksi kotiin. Ella keskustelee vieraidensa kanssa siitä, minkälaista on tasapainoilla kahden maan ja kahden kulttuurin välissä.

Hannu löysi taiteen Italiassa

Nyttemmin lähes 30 vuotta Roomassa viettänyt Hannu Palosuo löysi Italiassa taiteen ja itsestään taiteilijan, jonka töitä on ollut näytteillä ympäri maailman jo kaksi vuosikymmentä.

Palosuo on ensimmäinen suomalainen taiteilija, jonka näyttely on ollut esillä Italian modernin taiteen kansallisgalleriassa omana elinaikanaan. Venetsian Biennaalissa Palosuo on edustanut Italiaa kolmesti.

Maria valloittanut ruotsalaiset

Maria Sid on tehnyt pitkän ja vaikuttavan uran näyttelijänä tv-sarjoissa, elokuvissa ja teatterilavoilla sekä teatteriohjaajana, jolta luonnistuu niin draama, musikaalit kuin oopperakin.

Toukokuussa viisikymppisiään juhlistaneen Sidin ansioluettelo kertoo naisesta, joka on rohkeasti ja väsymättä tarttunut haasteisiin.

Jo useamman vuoden Tukholmassa perheineen viihtynyt Sid on onnistunut valloittamaan ruotsalaisen yleisön sydämet. Maria onkin noussut yhdeksi erittäin varteenotettavaksi draaman ja viihteen tekijäksi niin Suomessa kuin Ruotsissa.

Paikan vaihtaminen avartaa

Maria Sidin mielestä on tärkeää opettaa lapsille paikan vaihtamisen hyvistä puolista. Aiheesta puhutaan usein Suomessa negatiiviseen sävyyn – irtirepimisenä, mutta Maria kokee, että elämä on hieno seikkailu, kun sitä pääsee katsomaan myös uusista vinkkeleistä. Tämä oli perheen vanhempien töiden lisäksi yksi tärkeimmistä syistä, miksi perhe muutti Tukholmaan.

Tukholmassa Maria on kokenut voimakkaasti sen, että elämä on nyt kansainvälisessä suurkaupungissa. Marian tytär oli lähellä kun Tukholmassa tapahtui terrori-isku keväällä 2017. Iskun jälkeen Maria huomaa kiinnittävänsä jatkuvasti huomiota rekka-autoihin ja niiden liikkeisiin. Pelko ja huoli läheisistä ovat tulleet uudella tavalla elämään.

Irti häpeästä

Hannu Palosuo päätyi Italiassa taiteilijaksi isoisän vaatimuksesta. Isoisä uhkasi sulkea rahahanat, jos Hannu jatkaisi huoletonta juhlimistaan ikuisessa kaupungissa.

Roomalaiseen taidekouluun päätynyt Palosuo on huomannut elämän Italiassa opettaneen hänet pois häpeästä. Ensimmäisten joukossa parisuhteensa italialaisen Italon kanssa Suomessa rekisteröinyt Palosuo sanoo saaneensa Italiasta enemmän sisua kuin Suomesta.

#metoo-ilmiöstä Hannu on huomannut, että Italiassa aihe on ollut yllättävän vähän esillä. Syyksi hän arvelee sen, että esimerkiksi korkeassa asemassa olevat virkamiehet ovat aina harrastaneet nuorten naisten vikittelyä, eikä sitä pidetä italialaisessa kulttuurissa mitenkään ennenkuulumattomana käytöksenä.

Teksti: Käsikirjoittaja Taina Heinonen

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.