Hyppää pääsisältöön

Aimo Leikas — hirttolavalta giljotiiniin ja venäläiseen rulettiin

Aimo Leikas -kuvakollaasi
Aimo Leikas -kuvakollaasi sirkus,Aimo Leikas,kollaasi

Illusionisti Aimo Leikas (1947–1976) aloitti uransa tasapainotaiteilijana, hypnotistina ja fakiirina. Pian Haukivuoren Houdini havaitsi yleisön haluavan sensaatioita. Venäläinen ruletti koitui lopulta hänen kohtalokseen.

On syyskuun kolmas päivä 1976. Illusionisti Aimo Leikaksella on alkamassa päivän ensimmäinen keikka Hartolan markkinoilla. Sää on kohtalainen, lämpötila kymmenen asteen tienoilla. Katsojia on teltassa vain kourallinen. Show alkaa.

Leikas pyöräyttää revolverin rullaa ja tähtää kohti lasin takana olevaa maalitaulua. Luoti iskeytyy lasiin, joka pirstoutuu säpäleiksi.

Leikas pyöräyttää revolverin rullaa uudelleen, kääntää aseen piipun ohimolleen ja laukaisee. Kuuluu pamaus ja Leikas kaatuu maahan.

Myöhemmin Keskusrikospoliisi kertoo Helsingin Sanomille, että kyseessä oli puhtaasti tekninen työtapaturma.

Kilpajuoksu kuuluisuuteen

Kun televisio valtasi suomalaisten olohuoneet 1960-luvun lopulla, esiintyvien taiteilijoiden kiertueilta ja markkinateltoista katosivat maksavat katsojat. Taikatempuista oli tullut maineensa puolesta hassuttelua ja lasten viihdyttämistä TV:n Sirkus Papukaijassa suolapurkkia ravistelevan Fakiiri Kronblomin myötä.

Sirkus Papukaijan fakiiri Kronblom, Onni-klovni ja sirkustirehtööri Orvo Kontio 1963.
Sirkus Papukaijan fakiiri Kronblom, Onni-klovni ja sirkustirehtööri Orvo Kontio 1963. Sirkus Papukaijan fakiiri Kronblom, Onni-klovni ja sirkustirehtööri Orvo Kontio 1963. Kuva: Göönroos/Sarkkinen / Yle ohjelmat (radio-tai tv-ohjelmat),Yleisradio Oy lastenohjelmat,Onni Gideon,Sirkus Papukaija,Orvo Kontio,Nils Hedengren,fakiiri kronblom

Huvitilaisuuksia rasitti myös raskas huvivero. Jos esitys katsottiin voimisteluksi, varieteeksi tai muuten “taiteelliseksi korkeataoiseksi”, huvivero oli pienempi.

Huvitilaisuuksien lupa-anomuksissa puhuttiinkin kiertoilmaisuin “sormisukkeluus”, "taitovoimistelu" tai “voima” -esityksistä.

Lehdet kiinnostuivat hirttäjäisistä

60-70-luvun sensaatiolehdistö puhui kuitenkin mielellään asioista niiden oikeilla nimillä - ja vähän ylikin. Tähän saumaan iski myös Aimo Leikas.

Kun lasinpalojen päällä tehdyt fakiiritemput oli tehty, hän lähti 1960-luvun lopussa etsimään jotain aivan uutta. Ja pääsi kuin pääsikin lehteen.

Aimo Leikas on ponnistellut vuosia vailla suurempaa menestystä. Kunnes keksi näyttää hyvästä hinnasta omat hirttäjäisensä.― Nyrkkiposti 1973

Hymy lehti järjesti jopa Leikaksen hirttäjäiset nuorisoseurantalon takapihalla ja kirjoitti tapahtumasta puolentoista aukeaman jutun.

Kuva Hymy lehden Aimo Leikaksen hirttäjäisistä kertovasta jutusta.
Kuva Hymy lehden (4/-73) Aimo Leikaksen hirttäjäisistä kertovasta jutusta. Kuva Hymy lehden Aimo Leikaksen hirttäjäisistä kertovasta jutusta. aikakauslehdet,Hymy (lehti),Aimo Leikas

Kuitenkaan pelkästään huomion haku ei ajanut taiteilijoita vaarallisiin temppuihin, kertoo Aimo Leikaksen ystävä ja kiertuemanageri Markku Purho - taikuri itsekin.

Oli aivan yleistä, että vaarallisten temppujen tekijät kilpailivat keskenään ja haastoivat jopa yleisöäkin mukaan rohkeuskilpailuihin.

Vankikarkurin teloitus giljotiinilla

Kun hirttäytyminen oli nähty piti siirtyä astetta hätkähdyttävämpään spektaakkeliin. Leikas keksi giljotiinin.

— Mutta ennenkuin päästiin lähtemään keikoille, niin piti tehdä mainokset. Keksittiin, että tehdään Aimosta vankikarkuri. Lainattiin Oulun keskusvankilasta puku jai mentiin lähimpään valokuvausliikkeeseen. Otettiin äkkiä kuvat ja palautettiin paita. Sitten vaan mainokset painoon ja keikoille, kertoo Markku Purho.

Läheltä piti tilanteita oli jo giljotiinin kanssa. Purho kertoo eräästäkin yllättävästä sähkökatkoksesta ja siitä miten giljotiini putosi yllättäen ennen aikojaan.

Aimo huusi, että perkele! Sitten verhot aukes ja Aimon pää oli pöydällä.― Markku Purho muistelee giljotiini-keikkaa Ylistarossa

Giljotiinikaan ei ollut Leikakselle tarpeeksi hurjaa. Hän alkoi kehittää saksalaisen Hans Morettin innoittamana temppua, jossa pelataan venäläistä rulettia oikeilla panoksilla. Kohtalokkain seurauksin.

Miksi esiintyjä haluaa ehdoin tahdoin leikkiä hengellään?

Tekikö Aimo Leikas vaarallisia temppuja vain julkisuuden takia vai kaipasiko hän vaaran mukanaan tuomaa adrenaliinia?

Leikaksen kohtalosta ja persoonasta keskustelevat Pete Poskiparran kanssa taikurit Markku Purho ja Heikki Nevala.

Kuuntele Aimo Leikaksen viimeinen keikka Areenasta tai lataa podcast laitteeseesi myöhemmin kuunneltavaksi

Hartolan markkinat
  • Metsään pysähtynyt juna – Matti Johannes Koivun sukellus modernin Suomen historiaan

    Matti Johannes Koivun kehityskertomus päättyy.

    Modernin Suomen tarina on ihmeellinen, mutta se on aina kesken. Valtavalla sinnikkyydellä ihmiset ovat yrittäneet luoda järjestystä ja hallittua yhteiskuntaa, mutta aina jokin pilaa järjestyksen. Keskeneräisyyden historia päättää Matti Johannes Koivun esseesarjojen trilogian. Mutta miksi muusikko ryhtyi selvittämään mammuttimaisia kysymyksiä? Matti Johannes Koivu kertoo.

  • Hakoisten kartanon perintö – juurevasti moderni maatalousyrittäjyys

    Hakoisten kartanon perintö on vastuullinen.

    Hakoisten kartanon historia Janakkalassa juontuu jo 1200-luvulta. Linnavuorella sijaitsi ilmeisimmin Birger-jaarlin toisen ristiretken aikainen puulinna, jota novgorodilaiset piirittivät. Nykyinen kartanon päärakennus on 1700-luvun lopusta. Rosenbergien suku on omistanut Hakoisten kartanon vuodesta 1935. Nuori isäntä Max Rosenberg saattoi kartanon toiminnan eettiseen luomuun vuonna 2015. Hereford-lihakarjaa pidetään hyvin ja vastuullisesti. Kartano on aina ollut yritteliäs maatalouskartano, joka on myös vaikuttanut paikallisesti alueen kehitykseen. Suomen kartanot ovat toimineet paikallisina vaikuttajina, mutta myös kansainvälisten vaikutteiden tuojina maahamme. Tapaamme Hakoisissa sekä vanhemman isännän Björn Rosenbergin että nuoren isännän Max Rosenbergin ja edustavan otoksen Hereford-karjan rouvapuolisista edustajista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua