Hyppää pääsisältöön

Fenkoligratiini paistettujen tomaattien kera

Fenkoli on upea kasvis, josta tulee gratinoituna pehmeää ja herkullista. Tässä ruoassa se saa pääroolin, kun taas sivuroolissa ovat maukkaat paistetut tomaatit.

Fenkoligratiini

Ainekset, 4 annosta:

  • 4 fenkolia
  • suolaa
  • oliiviöljyä
  • 2 munankeltuaista
  • 2 ½ dl kermaa
  • 1 valkosipulinkynsi raastettuna
  • mustapippuria
  • 30 g parmesaania raastettuna

Tee näin:

  1. Leikkaa fenkolit kapeiksi lohkoiksi.
  2. Keitä lohkoja kevyesti suolatussa vedessä noin 4 minuuttia, kunnes ne ovat lähes pehmeitä.
  3. Laita lohkot oliiviöljyllä voideltuun vuokaan.
  4. Vatkaa munankeltuaiset, kerma, valkosipuliraaste sekä ripaus suolaa ja mustapippuria kevyesti keskenään.
  5. Ripota parmesaaniraaste fenkolilohkojen päälle ja kaada vuokaan munakerma.
  6. Paista gratiinia 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes se on kullanruskeaa ja melko täyteläistä.

Paistetut tomaatit

Stekta tomater i en stekpanna.
Stekta tomater i en stekpanna. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö,ruokaohjeet,Paul Svensson

Ainekset, 4 annosta:

  • 1 dl kivettömiä kalamata-oliiveja
  • 8 kotimaista tomaattia
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi veitsen lappeella murskattuna
  • 1 rosmariininoksa lehdet riivittyinä
  • 1 dl paahdettua tattaria
  • fenkolinvarsia ohueksi viipaloituina

Tee näin:

  1. Kuivata kalamata-oliiveja mikroaaltouunissa täydellä teholla 2 + 2 minuuttia.
  2. Halkaise tomaatit.
  3. Mausta tomaatinpuolikkaat mustapippurilla.
  4. Paista puolikkaat kevyesti kummaltakin puolelta oliiviöljyssä, valkosipulissa ja rosmariinissa.
  5. Laita tomaatit tarjoilulautaselle leikkauspinta ylöspäin, murenna päälle kuivatut oliivit ja viimeistele paahdetulla tattarilla, rosmariinilla ja fenkolinvarsiviipaleilla.
Fenkoligratiini paistettujen tomaattien kera lautasella
Fenkoligratiini paistettujen tomaattien kera lautasella Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö,resepti,Paul Svensson,fenkolit,tomaatti

Lisätietoja:

  • Leikkaa fenkolit siten, että jokaiseen lohkoon jää osa kantaa. Siten ne pysyvät paremmin koossa kypsentämisen aikana.
  • Näin paahdat tattarin: Levitä kokonaiset tattarisuurimot uunipellille, mausta ne suolalla ja paahda niitä 150-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Valuta päälle hieman oliiviöljyä, kun ne ovat vielä lämpimiä. Säilytä tattaria mausteen tavoin tiiviissä lasipurkissa. Paahdettu tattari sopii erinomaisesti myös salaatteihin.
  • Fenkoli voi tuntua sitkeältä, jos sitä ei leikata poikittain.