Fenkoli on upea kasvis, josta tulee gratinoituna pehmeää ja herkullista. Tässä ruoassa se saa pääroolin, kun taas sivuroolissa ovat maukkaat paistetut tomaatit.
Fenkoligratiini
Ainekset, 4 annosta:
- 4 fenkolia
- suolaa
- oliiviöljyä
- 2 munankeltuaista
- 2 ½ dl kermaa
- 1 valkosipulinkynsi raastettuna
- mustapippuria
- 30 g parmesaania raastettuna
Tee näin:
- Leikkaa fenkolit kapeiksi lohkoiksi.
- Keitä lohkoja kevyesti suolatussa vedessä noin 4 minuuttia, kunnes ne ovat lähes pehmeitä.
- Laita lohkot oliiviöljyllä voideltuun vuokaan.
- Vatkaa munankeltuaiset, kerma, valkosipuliraaste sekä ripaus suolaa ja mustapippuria kevyesti keskenään.
- Ripota parmesaaniraaste fenkolilohkojen päälle ja kaada vuokaan munakerma.
- Paista gratiinia 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes se on kullanruskeaa ja melko täyteläistä.
Paistetut tomaatit
Ainekset, 4 annosta:
- 1 dl kivettömiä kalamata-oliiveja
- 8 kotimaista tomaattia
- mustapippuria
- oliiviöljyä
- 1 valkosipulinkynsi veitsen lappeella murskattuna
- 1 rosmariininoksa lehdet riivittyinä
- 1 dl paahdettua tattaria
- fenkolinvarsia ohueksi viipaloituina
Tee näin:
- Kuivata kalamata-oliiveja mikroaaltouunissa täydellä teholla 2 + 2 minuuttia.
- Halkaise tomaatit.
- Mausta tomaatinpuolikkaat mustapippurilla.
- Paista puolikkaat kevyesti kummaltakin puolelta oliiviöljyssä, valkosipulissa ja rosmariinissa.
- Laita tomaatit tarjoilulautaselle leikkauspinta ylöspäin, murenna päälle kuivatut oliivit ja viimeistele paahdetulla tattarilla, rosmariinilla ja fenkolinvarsiviipaleilla.
Lisätietoja:
- Leikkaa fenkolit siten, että jokaiseen lohkoon jää osa kantaa. Siten ne pysyvät paremmin koossa kypsentämisen aikana.
- Näin paahdat tattarin: Levitä kokonaiset tattarisuurimot uunipellille, mausta ne suolalla ja paahda niitä 150-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Valuta päälle hieman oliiviöljyä, kun ne ovat vielä lämpimiä. Säilytä tattaria mausteen tavoin tiiviissä lasipurkissa. Paahdettu tattari sopii erinomaisesti myös salaatteihin.
- Fenkoli voi tuntua sitkeältä, jos sitä ei leikata poikittain.