Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Kuuluiko Pertsa ja Kilu lapsuuteesi? Jaa muistosi ja päätä mikä seikkailu nähdään seuraavaksi Areenassa

Pertsa ja Kilu eli Tommi Auvinen ja Jyrki Thil lähikuvassa
Pertsa ja Kilu eli Tommi Auvinen ja Jyrki Thil lähikuvassa Kuva: Antero Tenhunen/Yle Pertsa ja Kilu,Tommi Auvinen,Jyrki Thil

Pertsa ja Kilu ovat aikamoisia veijareita. He seikkailivat Väinö Riikkilän kirjoissa ja tv:n sarjoissa kesäisessä satamakaupungissa jahdaten rikollisia. Muistatko erityisesti jonkin tietyn Pertsa ja Kilu -tarinan tai onko sinulla heidän kanssaan samankaltaisia seikkailuita? Jaa muistosi ja päätä, mikä Pertsa ja Kilu -tv-ohjelmista seuraavaksi nähdään Areenassa.

Kaksi ensimmäistä Pertsan ja Kilun tv-seikkailua Viimeiset kaanit vuodelta 1970 ja Trokarit vuodelta 1971 on nyt katsottavissa Areenassa.

Väinö Riikkilän Pertsa ja Kilu -kirjasarjaan perustuvaa tv-sarjaa tähdittivät Tommi Auvinen (Pertsa) ja Jyrki Thil (Kilu). Vili Auvisen ohjaamissa ja käsikirjoittamissa neliosaisissa sarjoissa seikkailtiin 1940 ja 1950 -lukujen taitteessa suomalaisessa satamakaupungissa. Nuo neliosaiset sarjat eivät ole säilyneet arkistoissa, mutta jokaisesta niistä on tehty elokuvaversio, jonka sisältö on yhteneväinen sarjan kanssa. Viimeisten kaanien ja Trokarien lisäksi pojat seikkailivat Pertsa ja Kilu kippareina (1972) sekä Pertsa ja Kilu ja timanttirosvot (1973) -elokuvissa.

Miten sinä muistat Pertsan ja Kilun? Mitä nuo nimet sinulle merkitsevät? Jaa muistosi tai tarinasi tämän artikkelin kommenttikentässä. Kommenttien perusteella päätetään, mikä seikkailuista seuraavaksi tulee katsottavaksi Areenaan.

Muistin virkistämiseksi voit katsoa Viimeiset kaanit ja Trokarit -elokuvat ohesta.

Keskustele
 • Kuka kirjoittaa elämäntarinasi?

  Elämäntarinamme on sosiaalinen luomus.

  Mitkä ovat elämäsi avainkohtaukset, jotka määrittelevät sinua? Ketkä ovat eniten vaikuttaneet elämääsi positiivisesti entä negatiivisesti? Muun muassa näiden kysymysten kautta voi hahmottaa elämäntarinaansa. Mutta mikä on merkityksellistä ja millainen on hyvä tarina? Sen opimme toisiltamme ja yhteisistä tarinoista.

 • Yle Areenan ennakkokatselussa Pirjo ja Uusi päivä

  Kaksi suosikkisarjaa tarjolla nyt kirjautuneille käyttäjille

  Kaksi suosikkisarjaa on nyt katsottavissa ennakkoon Yle Areenassa kirjautuneille käyttäjille. Julkaisimme keskiviikkona uuden, järjestyksessään toisen tuotantokauden suositusta Pirjo-sketsisarjasta.

 • Ystävyyttä ja hämäräbisneksiä Areenassa – kuusi asiaa, jotka yhdistävät kasarin ja ysärin seikkailusarjoja

  Kuusikko ja kuoleman varjot sekä muut sarjat Areenassa.

  Kalakukkoreseptin ryöväävät rosvot, huumerahojen perässä oleva prätkäjengi ja muut hämäräbisnekset houkuttelevat lapsia ja nuoria selvittämään rikoksia. Yhdeksän kesäistä jännitysohjelmaa on julkaistu nyt Areenaan ja ne ovat katsottavissa vähintään vuoden ajan. Listasimme kuusi asiaa, jotka yhdistävät näitä seikkailuja.