Hyppää pääsisältöön

Suomalaiset luottavat mediaan – Yle on luotetuin uutismedia

En man som skriver på en laptop. Bredvid honom står en kaffekopp.
Suomessa verkkouutisista maksavien ihmisten määrä on kasvanut. En man som skriver på en laptop. Bredvid honom står en kaffekopp. Kuva: Robert Kneschke / Alamy Laptop,internet,opiskelupaikka,työntekijät,luova kirjoittaminen,kirjoittaminen,desk,kirjailijat,tietokoneet,Conservative Party,Digital,Online,Man

Perinteinen uutismedia pärjäsi hyvin Reuters-instituutin Digital News Report 2018 -tutkimuksessa, jossa vertailtiin uutisten käyttöä 37 maassa. Kaikista maista Suomessa uutisiin luotetaan eniten. Perinteisen kotimaisen uutismedian sisältöjä luetaan paljon myös verkossa.

Suomalaiset mediayhtiöt ovat säilyttäneet vahvan suhteensa yleisöihin eikä kansainvälinen kilpailu ole uhka, todetaan Reutersin raportissa. Tähän osaltaan vaikuttavat Suomen kieli ja pieni markkina-alue.

Suomessa Yle on luotetuin uutismedia. Television, radion ja painettujen uutisten kategoriassa Yle Uutisia käytetään eniten. Seuraavina tulevat MTV3:n uutiset, ilmaisjakelulehdet sekä maakunta- ja paikallislehdet.

Verkossa suomalaiset käyttävät eniten Ilta-Sanomia, Iltalehteä ja kolmantena Yle Uutisten verkkopalvelua.

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa verkkouutisista maksavien ihmisten määrä on kasvanut. Suomessa 18 prosenttia maksaa uutisista verkossa (+4 %).

Facebook on Suomessa ylivoimaisesti suosituin sosiaalisen median uutislähde, mutta sen käyttö uutislähteenä on kääntynyt laskuun. Youtuben, WhatsAppin, Twitterin ja Instagramin merkitys taas on kasvanut.

Kaikista tutkimukseen vastaajista yli puolet on hyvin tai erittäin paljon huolissaan siitä, mikä verkossa on totta ja mikä ei.

Digital News Report 2018 on Reuters-instituutin vuosittain tekemä tutkimus. Suomi on ollut mukana vuodesta 2014.

-----
Tiedotetta on korjattu 28.6.2018. Medioiden vertailussa kyse on käytöstä, ei luotettavuudesta. Myös otsikkoa on täsmennetty:
“Yle Uutiset luotetuin televisiossa ja radiossa” on muutettu “Yle on luotetuin uutismedia”
Seuraavat lauseet on korjattu:
“Television, radion ja painettujen uutisten kategoriassa Yle Uutisiin luotettiin eniten. Seuraavaksi eniten luotettiin MTV3:n uutisiin, valtakunnallisiin sanomalehtiin sekä maakunta- ja paikallislehtiin.”
Korjaus: “Suomessa Yle on luotetuin uutismedia. Television, radion ja painettujen uutisten kategoriassa Yle Uutisia käytetään eniten. Seuraavina tulevat MTV3:n uutiset, ilmaisjakelulehdet sekä maakunta- ja paikallislehdet.”
“Verkossa suomalaiset luottavat eniten Ilta-Sanomiin, Iltalehteen ja kolmanneksi eniten Yle Uutisiin.”
Korjaus: “Verkossa suomalaiset käyttävät eniten Ilta-Sanomia, Iltalehteä ja kolmantena Yle Uutisten verkkopalvelua.”