Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Peltsin kova vuosi pääkuva

"Hai tulee ja nappaa – Päijänteellä!" Moni pelkää luonnonvesissä uimista

Mikko Peltola
Mikko Peltola Kuva: Kukka Ström / Yle Mikko Peltola

Kaloja, vesikasveja, aaltoja ja syvää, pimeää vettä. Lähes kaikilla on jotain pelkoja vedessä. Edes Suomenlahden ja Englannin kanaalin ylittänyt uimarikonkari, Tuomas Kaario, ei ole niiltä säästynyt

Uimahallissa kaikki on hyvin, mutta avovedessä uidessa alkaa yhtäkkiä tuntua pahalta. Et uskalla katsoa veden alle, vaan puristat silmät kiinni ja avaat ne ainoastaan, kun otat happea. Pitkillä selän ylityksillä ympäröivä vesi tuntuu liian aavalta ja vesi syvältä. Alkaa huimata, olo on epämukava ja tunnet paniikin nousevan. Kauhaiset vahingossa vesikasvia, ja soppa on valmis. Vedestä on päästävä pois.

Kuulostaako tutulta? Harva aikuinen avovesiuimari edes myöntää, kuinka paljon vedessä voi pelottaa. Totuus on kuitenkin se, että vähissä ovat ne ihmiset, joita ei pelota vedessä mikään.

Avovesiuimari pelkää tavallisimmin kaloja, vesikasveja, aaltoja ja pimeää vettä. Syitä peloille on useita ja monesti ne ovat täysin järjen vastaisia. Vaikka Suomen vedet ovat turvallisia, avovesiuimari saattaa pelätä eläimiä, jotka eivät edes kuulu Suomen lajistoon.

”Ihminen saattaa pelätä, että hai tulee ja nappaa – Päijänteellä”, kertoo Tuomas Kaario.

Vähissä ovat ne uimarit, joita ei pelota mikään.

Kaario on kovan luokan avovesiuimari. Hän on uinut ensimmäisenä suomalaisena Englannin kanaalin ja maailman ensimmäisenä Suomenlahden yli. Hänkin on kulkenut pitkän tien päästäkseen eroon peloista.

”Olen aina pelännyt, että näen yhtäkkiä vedessä jonkun pohjanmuodon, esimerkiksi kiven. Tämä on ihan älytön pelko, mutta aina, kun menen uuteen veteen, pelkään osuvani johonkin. En myöskään tykkää uida pimeässä vedessä. Se ei ole nautinto”, Kaario sanoo.

Tuomas Kaario on Peltsin kovan vuoden uimavalmentaja.
Tuomas Kaario on kokenut avovesiuimari ja Mikko "Peltsi" Peltolan uimavalmentaja Peltsin kova vuosi -ohjelmassa. Tuomas Kaario on Peltsin kovan vuoden uimavalmentaja. Kuva: Kukka Ström / Yle Märkäpuku,uimaopettajat,Tuomas Kaario

Vesipelko kannattaa tunnistaa, ja siitä voi päästä eroon mielikuvaharjoituksilla – ja uimalla.

”Olen elävä esimerkki siitä, että pelot voi voittaa. Minulla on ollut pelkoja, vaikka muille jakaa, ja kyllä vieläkin vähän pelkään. Muuta keinoa ei ole, kuin uskaltautua veteen aina uudestaan. Vähitellen sitä huomaa, ettei se niin paha olekaan.”

Kaario on huomannut uimakouluja pitäessään, että pelot voivat olla todella syvällä ja voimakkaita, niin ettei veteen uskalleta mennä ollenkaan. Silloin täytyy edetä pienin askelin.

Hyvä keino on esimerkiksi totutella olemaan rentoutuneesti vedessä. Kelluskele, kasta kasvot veteen ja sukeltele rauhallisesti.

”Kaikki pelot ovat kyllä voitettavissa!”, Kaario kannustaa.

Mikko Peltola ui Kaitalammella Espoossa.
Lähes kaikilla avovesiuimareilla on jokin asteinen vesipelko. Peltsin avovesiuimakoulussa opitaan niistä eroon. Mikko Peltola ui Kaitalammella Espoossa. Kuva: Kukka Ström / Yle avovesiuinti,Kaitalampi

Luonto