Hyppää pääsisältöön

“Olisi parasta, jos katsojalla menisi välillä kahvit väärään kurkkuun” – Anna Dahlmanin uusi komediasarja AIKUISET

AIKUISET-sarjan näyttelijä Arttu kuiskaa Oonan korvaan. Molemmat hymyilevät keltaisessa kuvassa.
AIKUISET-sarjan näyttelijä Arttu kuiskaa Oonan korvaan. Molemmat hymyilevät keltaisessa kuvassa. Kuva: Jussi Särkilahti aikuiset,Elias Salonen

Komediasarjassa nähdään sekä tuttuja että tuoreita kasvoja, joiden yhteistyötä Dahlman kehuu. Sarja kertoo aikuistumisesta parikymppisen kahvilayrittäjän silmin, Oonasta, jolla on suuria suunnitelmia, mutta ei päätöskykyä mistään. AIKUISET-sarjan tiimoilta ensimmäistä kertaa yhdessä työskentelevät ohjaaja Anna Dahlman ja käsikirjoittaja Anna Brotkin kertovat, millaista komediaa sarja tarjoaa.

"Urbaani ja ajassa kiinni oleva komedia", kiteyttää ohjaaja Anna Dahlman. Sarja kertoo epätavallisesta kahvilayrittäjästä ja hänen ei ihan vielä aikuisista ystävistään. AIKUISET-sarjan huumori syntyy henkilöhahmojen kohtuuttomasta, mutta hyvin tunnistettavasta käytöksestä ja kertoo ajasta, jolloin ikävuosien mukaan pitäisi jo olla aikuinen, mutta kypsyminen on vielä pahasti kesken.

– Me ihmiset ollaan usein aika hölmöjä tyyppejä, ja juuri siksi niin rakastettavia ja äärimmäisen kiehtovia – toivon, että tämä välittyy sarjan huumorista. Olisi parasta, jos katsojalla menisi välillä vähän kahvit väärään kurkkuun, sarjan käsikirjoittaja Anna Brotkin laukoo.

Hän nauttii flow-tilasta, johon kirjoittaessaan saattaa uppoutua, ja luottaa silloin siihen, että se mikä hänestä on hauskaa, on hauskaa myös jostain toisesta ihmisestä.

– Jos yrittää liikaa miellyttää kaikkia, päätyy luultavasti kirjoittamaan jotain niin yleistä, ettei se enää kosketa tai naurata oikein ketään, Brotkin tiedostaa.

Sarja kuvaa parikymppisten kaupunkilaisten elämää jossain lapsuuden, teini-ikäisyyden ja aikuisuuden epämääräisessä välimaastossa.

– Oman kokemukseni mukaan 2010-luvun aikuisuuteen liittyy aika toisenlaisia asioita, kuin vielä parikymmentä vuotta sitten helposti miellettiin. Sarjan tyypit eivät tavoittele vakityötä, omistusasuntoa, ydinperhettä, yksityisautoa ja lapsia, vaan ajelehtivat mielellään sinne tänne, vailla sen suurempaa päämäärää, käsikirjoittaja Anna Brotkin kuvailee.

– Elämä voi olla tosi hauskaa, jos sen antaa olla just niin randomia kuin se luonnostaan on. Toivon, että katsoja samaistuu sarjan tyyppeihin, oli itse minkä ikäinen tahansa, hän jatkaa.

Elias Salonen ja Anna Airola hymyilevät farkkutakkiselle henkilölle.
Päähenkilöt Oona (Anna Airola) ja Arttu (Elias Salonen) Elias Salonen ja Anna Airola hymyilevät farkkutakkiselle henkilölle. Kuva: Hanna-Maria Grönlund näyttelijät,Elias Salonen

Modernin sitcomin päähenkilö on 24-vuotias Oona (Anna Airola), joka pyörittää Helsingin Kalliossa artesaanikahvilaa. Sarjassa ei nähdä perinteistä rakkaustarinaa vaan päähenkilöinä ovat kroonisesti kateellinen Oona ja tämän paras ystävä Arttu (Elias Salonen).

– Oona haluaisi ”olla joku”, mutta on toisaalta niin päättämätön, ettei edes pysty keksimään kahvilalleen nimeä, johon olisi tyytyväinen kauemmin kuin yhden päivän, luonnehtii Dahlman päähenkilöä.

Oonan ex-poikaystävä Tuomas (Eppu Pastinen) pyörittää uuden tyttöystävänsä Yolan (Aksa Korttila) kanssa Punavuoressa kilpailevaa kahvilaa. “Oona ja tämän exä ovat näennäisesti hyvissä väleissä, mutta selän takana Oona ei voi sietää bimboa Tuomasta, joka uuden tyttöystävänsä kanssa vaikuttaa onnistuvan kaikessa ilman minkäänlaista eforttia”, Brotkin kertoo ja selventää, ettei Oonan ja Tuomaksen eroon liittynyt dramatiikkaa, vaan pikemminkin Oona on iloinen että suhde päättyi. Katsojakin tajuaa nopeasti, että kyseessä ei ollut mikään meant-to-be -pari.

Punavuoressa haisee raha, menestys ja asuu vain rikkaita kermaperse-mainostoimistoyrittäjiä.― sarjan päähenkilö Oona

Oonaa tosin kaihertaa se, että Tuomas kiinnostui kahvilakulttuurista vasta uuden tyttöystävänsä Yolan kanssa, vaikka se oli Oonan juttu. Käsikirjoittaja Anna Brotkin on kahviloiden suurkuluttaja ja etsii ulkomaillakin mieluisan kahvilan, jossa kirjoittaa ja katsella ihmisiä. Siksi lienee loogista, että sarjassa on kaksi eri puolilla Helsinkiä toimivaa kahvilayritystä. “Rakastan kahvia! Olen seurannut Helsingin kahvilakulttuurin kehitystä viimeiset 10 vuotta. Kahvi on ihanan arkinen asia, ja läsnä melkein jokaisen elämässä tavalla tai toisella. Kahvimaailma tuntui siis luontevalta ja rikkaalta fiktiota varten”, Brotkin avaa. Sarja itsessään ei kerro kahvilakulttuurista, mutta kahvilaympäristö tarjoaa Brotkinin mielestä kiinnostavan maailman, johon sijoittaa komedia.

Anna Dahlman katsoo nauraen monitoriin keltaisessa kuvassa.
Ohjaaja Anna Dahlman tunnetaan parhaiten Siskonpedin käsikirjoittaja-ohjaajana. Anna Dahlman katsoo nauraen monitoriin keltaisessa kuvassa. Anna Dahlman,AIKUISET
Anna Brotkin katsoo kameraan keltaisessa kuvassa.
Käsikirjoittaja Anna Brotkin viettää paljon aikaa kahviloissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Anna Brotkin katsoo kameraan keltaisessa kuvassa. Kuva: Alkuperäinen kuva / Timo Tuunanen käsikirjoittajat,yle draama

– Päähenkilö Oona tietysti kokee Yolan, Tuomaksen ja heidän Raaka-kahvilansa henkilökohtaisena loukkauksena ja pahimpana kilpailijana, vaikka se on ihan toisessa kaupunginosassa. Yola ja Tuomas edustavat Oonalle hänen syvästi vihaamaansa Punavuorta, jossa haisee raha, menestys ja epäaitous, Dahlman avaa.

– Oona rakastaa kotikaupunginosaansa Kalliota ja vihaa sliipattua Punavuorta, jossa asuu hänen mielestään vaan rikkaita kermaperse-mainostoimistoyrittäjiä, käsikirjoittaja Brotkin kertoo.

Toisinaan Oona käy käyskentelemässä Punavuoren ilmapiiriä bestiksensä Artun kanssa.

– Arttu on vähän joka alan taiteilija ja freelancer, ja käyttää päivänsä milloin mihinkin: maalaamiseen, erilaisten kaktuslajien googlaamiseen, mindfulness-harjoituksiin tai hyvän Spotify-listan laatimiseen. Arttu on hauska tyyppi, joka on aina asteen coolimpi kuin muut, Brotkin kuvailee luomiaan hahmoja.

Ystäväni, puolituttuni ja sukulaiseni löytävät varmaan kaikki palasen itseään tästä sarjasta.― Käsikirjoittaja Anna Brotkin

Sarjan kaikki hahmot kumpuavat tavalla tai toisella Brotkinin omasta elämästä:

– Ystäväni, puolituttuni ja sukulaiseni löytävät varmaan kaikki palasen itseään tästä sarjasta. Mielestäni parhaat jutut syntyvät, kun kirjoittaa siitä, minkä tuntee, ja antaa samalla myös vähän itsestään. Näin ei tule naurettua muille, vaan itselleen. Tässä sarjassa on paljon yksityiskohtia ihan "oikeasta elämästä". Olisi ihanaa, jos ihmiset tunnistaisivat itsensä ja kaverinsa tästä sarjasta!

Dahlman muistuttaa, että kaikissa sarjan hahmoissa on yleisinhimillisiä piirteitä, joita on kaiken ikäisissä ja kaikkien alakulttuurien edustajissa.

– Olen viettänyt itsekin juuri tuon ikävaiheen Kalliossa, eivätkä asiat sitten kuitenkaan niin paljon muutu. Populaarikulttuuri-viittaukset jätän nuorempien keksittäviksi, mutta tunteet ovat ihan samanlaisia nyt, 90-luvulla ja 1700-luvulla, vakuuttaa Dahlman.

Onko sushin ja burriton yhdistelmässä eli sushiburritossa mitään järkeä?― pohdintaa sarjassa

Sarjan komedia syntyy hahmojen jatkuvista pakkomielteistä milloin mihinkin pikkuasiaan. Hahmojen päivät täyttyvät esimerkiksi pohdinnoilla siitä, onko sushin ja burriton yhdistelmässä eli sushiburritossa mitään järkeä, miten ihastukselta saatujen Whatsapp-viestien välimerkkejä tai välimerkittömyyttä pitäisi tulkita ja onko Ikean huonekaluja mahdollista tulkita ironisiksi kannanotoiksi massatuotantoa ja kerskakulutusta vastaan vai onko ne aina vaan noloja?

Sarja on Brotkinin ensimmäinen oma TV-tuotanto ja Dahlmanille ensimmäinen jatkuvajuoninen komediasarja. He myös työskentelevät ensimmäistä kertaa yhdessä. Brotkin on kuitenkin aina ihaillut Dahlmanin työtä ja viihtynyt hänen juttujensa parissa.

– Mielestäni Siskonpeti on freeseintä, hauskinta ja osuvinta suomalaista komediaa 2010-luvulla. Tykkään sen tietystä pimeydestä ja "saako tälle edes nauraa" -asenteesta, se tekee siitä elämänmakuisen, Brotkin hehkuttaa.

Dahlman puolestaan kehuu Brotkinia käsikirjoittana:

– Brotkin on mestari juuri tämän maailman kuvaamisessa. Katsoja tulee sarjan myötä näkemään aika uudenlaista suomalaista komediaa!

Sarja kokonaan Areenassa!

Muissa sarjan rooleissa nähdään mm. Mikko Kauppila, Ville Myllyrinne, Linnea Leino, Manuela Bosco, Biniyam Schelling ja Joonas Nordman.

Ohjaaja Anna Dahlman, Käsikirjoittaja Anna Brotkin, tuottaja/Yellow Film & TV Pietari Vappula, tuottaja/Yle Matti Kajander

Artikkeliin päivitetty kuvia ja julkaisupäivämäärä 28.2.2019

Keskustele