Hyppää pääsisältöön

On ilmoja pidellyt!

Helsingin kauppatori lumisateessa.
Helsingin kauppatori lumisateessa. Kuva: Tiina Jutila / Yle lumisade,lumi,Takatalvi,Ensilumi,Kauppatori (Helsinki),torit,torikauppa,turistit,Helsinki,matkailu,Kuvituskuvat käyttövapaat,turismi

Keskustelua säästä pidetään ehkä muualla kevyenä rupatteluna, mutta sitä se ei ole Suomessa. Mielensäpahoittajien kansa löytää aina valittamisen aihetta vallitsevasta säätilasta.

Kaunis ilma tänään!

Toki, jos haluaa antaa itsestään yltiöpositiivisen kuvan, keskustelun voi avata kehumalla säätä. Todennäköisesti siihen saa kriittisen vastauksen, kuten “turhan kuivaa on ollut luonnon kannalta, ja auringon valo altistaa sitä paitsi ihosyövälle”.

Soligt väder
Soligt väder Kuva: Mostphotos aurinko,Aurinkoinen sää

Ei kannattaisi valittaa asioista, joille ei mahda mitään. Fiksumpaa pyrkiä säilyttämään mielenrauha, todeta tilanne ja sopeutua siihen. En silti väitä, etteikö neljäs viikko sadetakissa ja kumisaappaissa vaikuttaisi mielialaan, tai ettei luontokappaleiden kohtalo surettaisi kuivuuden jatkuessa viikkotolkulla, kuten nyt.

Todennäköisesti epäluuloinen kiinnostuksemme säätiloihin periytyy ajoilta, jolloin olimme ravinnon suhteen riippuvaisia ilmojen oikuista. Ei ole kovin montaa sukupolvea ajoista, jolloin Suomessa kuoltiin nälkään katovuosien seurauksena.

Översvämmad åker
Översvämmad åker Loviisa,tulvat,pelto
Jos merkit paikkansa pitävät,

Yllä oleva sanonta tulee erilaisista ennusmerkeistä, joiden uskottiin kertovan tulevasta säästä. Niiden mukaan osattiin sitten toivoa parasta ja pelätä pahinta. Monet ennusmerkit elävät edelleen loruissa ja sanonnoissa.

Koska meteorologit eivät pysty ennustamaan seuraavan kesän lomasäitä ajoissa tarkasti ja luotettavasti, täytyy neuvoa kysyä sääprofeetoilta, jotka osaavat edelleen tulkita luonnon merkkejä. Käytäntö on silti osoittanut, että parhaiden lomaviikkojen varaaminen aikaisin keväällä on arpapeliä.

En flicka och en kvinna paddlar i en lugn naturskön vik i solsken.
En flicka och en kvinna paddlar i en lugn naturskön vik i solsken. Kuva: Monkey Business Images vacation,rentoutus,Kajakki,kajakit,melonta,Mela,luonto,järvet,meret,lahti,liikuntaharjoitukset,hyvinvointi (henkilökohtainen),nuoret,metsä,kesä,syksy,turistit,perhe,Barni,vanhemmat,Utarepilvi,vanhemmuus,Kanootti,tyyneys,Aurinkoinen sää,harjoittelu,yhteisöt,elämänlaatu,aktiivisuus,harrastukset,vapaa-aika,loma,ulkoilu

Meteorologit puolestaan tuottavat ennusteita tieteellisten havaintojen pohjalta. Kansan suusta kuulee usein, ettei sitä sadetta/auringonpaistetta tullut “vaikka luvattiin”. Ennusteet eivät kuitenkaan ole lupauksia, vaan useiden muuttujien uhkaamia todennäköisyyksiä. Ilmastonmuutoksen tarjoavat tulevaisuudessakin ennustamiselle haasteita, vaikka tiede kehittyy.

Seija Paasonen, Ateneum, 24.07.2017
Meteorologi Seija Paasonen on tutkinut myös tauluissa esiintyviä sääilmiöitä. Seija Paasonen, Ateneum, 24.07.2017 Kuva: Antti Haanpää / Yle Ateneum,kuvataide

Kaikesta kohtaamastaan kritiikistä huolimatta, meteorologit tekevät parhaansa palvellakseen ulkonaliikkujia ja lomansa suunnittelijoita. Oman ammattislanginsa he pyrkivät kääntämään helposti ymmärrettäväksi sääkieleksi. Säätilojen kuvailemisesta sanoin kertoo Aristoteleen kantapään haastateltavana vieraillut luonnontieteilijä, meteorologi ja tietokirjailija Seija Paasonen.

 • Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

  Rakas äiti on suomen kaunein sanapari.

  Kun kysytään, mikä on suomen kielen kaunein sana, pitäisi ensin tarkentaa, tarkoitetaanko sillä ihanimman asian nimeä vai soinniltaan miellyttävintä sanaa. Moni pitää kauniina pehmeitä soljuvia äänteitä. Alavilla mailla hallanvaara on klassikko, vaikka sen merkitys uhkaa sadon paleltuvan.

 • Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

  Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia.

  "Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore. "Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", sanoo amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree. "Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay. "Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oletko tosikko vai uppoaako ironia?

  Ironia on taitolaji.

  Törmääkö sarkasmiin, ironiaan ja ivaan nykyään yhä useammin, vai tuntuuko vain siltä? Poliitikot selittelevät sanomisiaan väärinymmärrettynä ironiana: “se oli vain läppä!”. Nuoriso muodostaa sarkastisen salakielen salaseuroja. Käänteistä kieltä ymmärtämätön joutuu naurunalaiseksi. Ironia on monesti hauskaa ja nokkelaa.

 • Arto Paasilinnan Ulvova mylläri Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 30.3. klo 19! Ulvova mylläri kysyy, missä menevät normaalin ja hyväksytyn rajat? Kuka lopulta on Ulvovassa myllärissä hullu? Paasilinnan romaani ilmestyi vuonna 1981 ja sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Suomeen. Onko kirjan sanoma edelleen ajankohtainen? Entä millaista on Ulvovan myllärin huumori? Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri