Hyppää pääsisältöön

SANNI julkaisi kaksi uutta sinkkua – “Striimimaailman ei pidä antaa vaikuttaa taiteellisiin ratkaisuihin”

Laulaja Sanni poseeraa kultalevyjen edessä
Laulaja Sanni poseeraa kultalevyjen edessä Kuva: Juuli Aschan, YleX Sanni,YleX

Neljättä albumiaan viimeistelevä Sanni ei välitä, vaikka peräkkäin julkaistut Jacuzzi ja Sit ku mä oon vapaa veisivät toisiltaan huomiota.

Viime syksystä pitkälti hiljaiseloa viettänyt Sanni on silminnähden innoissaan tulevasta keikkakesästä ja juuri julkaisemistaan biiseistä.

Ennen maaliskuista Pornoo-sinkkua Sannilta on viimeksi saatu omaa, uutta musiikkia syksyllä 2016. Nyt julkaistut Jacuzzi ja Sit ku mä oon vapaa on tehty Sisiliassa yhdessä tuottajavelho Jurekin kanssa.

– Mulla on iTunes täynnä uusia biisejä, ainahan se tuntuu hyvältä saada niitä kuultavaksi. Oikeasti teki mieli julkaista kaikki kappaleet kerralla, Sanni kertoo.

Vuonna 2018 Sannin päässä on tilaa tarinoille

Ensimmäisenä julkaistu Jacuzzi ei ole ihan tyypillinen Sanni-biisi, sillä omasta elämästä kumpuavien, henkilökohtaisten huomioiden sijaan kappaleella kerrotaan Sisilian mafiaan sekaantuvan Sannin fiktiivinen tarina.

Tarinoiden kirjoittaminen on ollut lähellä Sannin sydäntä aina.

– Olen tehnyt monta levyä lyhyessä ajassa ja puinut niillä omaa elämääni. Nyt huomaan, että mulla on jälleen päässä tilaa myös tarinoille, Sanni avaa Jacuzzia.

Kappale ei ole myöskään soundiltaan sitä kaikkein tunnistettavinta sannia, vaan ajan hengen mukaisesti siinä on mukana vahvoja lattarivaikutteita. Miksi omaleimaisista soundeistaan tunnetut Sanni ja Jurek tarttuivat trendiin juuri nyt?

– Jacuzzissa kuuluu se, että teimme musaa aurinkoisessa Sisiliassa, missä jokaisesta autosta soi lattarihenkinen musiikki. En mieti kappaleen genreä silloin kun alan tehdä sitä, päivän päätteeksi huomasimme vain, että saaren tunnelma oli tarttunut biisille.

Jacuzzin kesäinen tunnelma kutsuu kuulijansa tanssimaan.

Italiankielinen kertosäe ei välttämättä kuitenkaan ole helpoin festarilavojen laulatettava. Haluttiinko “sannimaisempi” Sit ku mä oon vapaa julkaista niin pian juuri kontrastina Jacuzzille?

– En koskaan lähde tekemään biisiä ajatuksella, että tehdään joku maailman helpoin ralli, vaikka totta kai sitäkin voisi poppikentällä operoidessa miettiä. Jacuzzin kohdalla ajattelin, että tulipa härö biisi. Levy-yhtiön ihmisten reaktioiden jälkeen tuli sellainen olo, että tämä pitää laittaa pihalle heti, Sanni kertoo.

Kahden biisin taktiikalla

Kahden kappaleen julkaiseminen samalla viikolla on ei ole nykypäivänä tavatonta, mutta ei myöskään se tyypillisin ratkaisu.

Sanni päätyi julkaisemaan molemmat kappaleet kuunnellutettuaan musiikkiaan levy-yhtiölle. Kesän tulevassa keikkasetissäkin puolet kappaleista on uusia.

– Niiden hyvän vastaanoton jälkeen tuli vaan sellainen olo, että miksi ei julkaistaisi kahta biisiä – mitä tässä voi muka tapahtua? Mä haluan avata kuulijoille, missä mä tällä hetkellä menen ja siksi julkaisen biisit silloin, kun ne ovat ajankohtaisia, Sanni sanoo.

Musiikin striimauksen valtakaudella kukin kappale kuitenkin taistelee samoista latausluvuista ja paikasta Spotify-listojen kärjessä.

Markkinointinäkökulmasta kahden kappaleen samoihin aikoihin julkaiseminen saattaa olla hölmö veto, sillä biisien voidaan nähdä kilpailevan samoista luvuista.

Sanni tiedostaa, että kappaleet saattavat viedä toisiltaan huomiota, mutta ei anna sen vaikuttaa päätöksiinsä.

– Mun mielestä on huono juttu, jos jo valmiiksi sekaisin oleva striimimaailma alkaa ohjata taiteellisia ratkaisuja. Mulle musiikin pointti on välittää tunteita ja antaa työkaluja käsitellä asioita, Sanni korostaa.

Laulaja Sanni poseeraa kultalevyjen edessä
Sanni on opetellut myös itse tuottamaan musiikkia. Laulaja Sanni poseeraa kultalevyjen edessä Kuva: Juuli Aschan, YleX Sanni,YleX

Vaihtuiko Hank Solo -soundi Jurek-soundiin?

Sanni on julkaissut vuoden 2018 puolella kolme sinkkua, joiden kaikkien tuotannosta vastaa aiempien levyjen Hank Solon sijaan Jurek. Vaikka Jurekin soundi on vahvasti läsnä uudessa musiikissa, ei yhteistyö Hank Solonkaan kanssa ole loppunut.

– Olemme Jurekin kanssa löytäneet yhteisen sävelen, meillä on hyvä meininki. Neljännen levyn kynnyksellä minua kiinnostaa, mitä uusia ajatuksia, tapoja ja kulmia tehdä voi olla, Sanni pohtii.

Aiemmin Sanni oli omien sanojensa mukaan ollut “naimisissa” sen ajatuksen kanssa, että tekee aina kaikki levyt yhdessä Hank Solon kanssa. Tänä keväänä heistä tuntui, ettei Jurekin kanssa tekeminen olisi hullumpi ajatus.

– Olen myös alkanut tehdä itse kotona träkkejä ja ottaa tuotantoa haltuun. Laajennan sitä omaa laatikkoa, johon on ikään kuin juurtunut. Se tuntuu tällä hetkellä tosi inspiroivalta, Sanni paljastaa.

“Sit ku mä oon vapaa” kertoo ikuisesta sitten kun -luupista

Uutuusbiiseistä jälkimmäisenä julkaistu Sit ku mä oon vapaa on soundiltaan ja sanoituksiltaan perinteisempää ja henkilökohtaisempaa Sannia.

– Biisi kertoo sellaisesta ikuisesta sit kun -luupista, kun ei koe ansaitsevansa tässä hetkessä täyttä onnellisuutta tai vapautta. Vapautta tavoitellaan ja viikot odotellaan viikonloppua, mutta vapauden saavuttaminen vaatii aika paljon vahvuutta, Sanni avaa kappaletta.

Sit ku mä oon vapaan minä ei koe ansaitsevansa vapautta, vaan tavallaan jopa pelkää sitä. Sanni toteaa, että ihmisten on helppo jämähtää ja päätyä tekemään kompromissi elämänsä ja unelmiensa kanssa, jos sitä tarvittavaa rohkeutta ei löydy.

Jännittääkö artistia näin henkilökohtaisen kappaleen julkaiseminen? Todennäköisesti se ainakin tulee herättämään huomiota Jodelin kaltaisilla juorupalstoilla.

– Totta kai mua aina jännittää avata mun ajatuksia, mutta mä uskon, että olen nyt pahimmat kohuni – toivottavasti – nähnyt. Toivon, että mun tarinaa kuuntelevat ihmiset pystyvät löytämään itsensä sieltä mahdollisesti sen sijaan, että pommittaisivat jodelit täyteen jotain ulkokohtaista, Sanni kuittaa.