Hyppää pääsisältöön

Beyoncé ja Jay-Z: The Cartersin kartelli tasa-arvon puolesta

beyonce knowles och jay-z
beyonce knowles och jay-z Kuva: Justin Lane / EPA / All Over Press

Beyoncé ja Jay-Z julkaisivat 16.6. yllättäen ensimmäisen yhteisalbuminsa Everything is Love. Levyn on sanottu kertovan pariskunnan välisestä rakkaudesta.

Tie rakkauden rauhalliseen satamaan on kuitenkin ollut kaikkea muuta kuin ruusuinen. Everything is Love -albumia edeltäneet soololevyt ovat kertoneet uskottomuuden koetelleen parisuhdetta: ensin Beyoncé lauloi kolmannesta pyörästä Lemonade-albumillaan, mihin Jay-Z vastasi anteeksipyynnöllään 4:44-levyllä.

Musiikin tekeminen yhdessä on toiminut parin omien sanojen mukaan terapiana, jonka seurauksena kaksikko seisoo nyt vahvasti yhdessä. Tarkemmassa tarkastelussa Everything is Loven taustalta löytyy kuitenkin rakkauden lisäksi tahdikkaita kannanottoja.

Taideteos arvoistensa rinnalla

Everything is Love -albumin ykkössinkku Apes**t sai arvoisensa lähtölaukauksen viikonloppuna, kun sen Louvressa kuvattu musiikkivideo julkaistiin pariskunnan yhteisellä keikalla Lontoon olympiastadionilla. Keikka on osa On The Run II -kiertuetta.

Kuusiminuuttisella videolla pariskunta esiintyy historiallisesti merkittävien taideteosten keskellä. Länsimaisen taiteen historiassa etusijalla ovat olleet vaaleaihoisia esittävä taide ja vaaleaihoiset taiteilijat.

The Carters ilmaisee heidän taiteensa olevan tasa-arvoista kolonialismin valkaiseman taidehistorian kanssa, laulamalla muun muassa Mona Lisan ja Miloksen Afroditen edessä.

Kantaaottavien viittausten kukoistuskausi

Jay-Z:n räpätessä kieltäytymisestään esiintyä Super Bowlissa, nähdään ruudulla tummaihoisia miehiä polvistuneena. Viittaus osoittaa tukea viime syksynä kohun keskelle joutuneita NFL-pelaajia kohtaan, jotka polvistuivat kansallishymnin aikana protestoidakseen rodullisesta epäoikeudenmukaisuudesta sekä poliisin väkivallasta.

Toisaalta vastaavia kannanottoja on nähty parilta aiemminkin. Beyoncén vuonna 2016 julkaisema Lemonade-albumi kritisoi perinteisiä länsimaalaisia kauneusihanteita ja tuki vahvasti Black lives matter -liikettä. Puhuttelevien musiikkivideoiden lisäksi tähti toi Video Music Awardseihin mukanaan neljä äitiä, joiden lapset olivat kuolleet poliisin ampumana.

Aihe on tärkeä ja ajankohtainen myös muille artisteille. Esimerkiksi aselakeja, kouluampumisia ja rasismia kritisoiva Childish Gambinon This is America kappaleen musiikkivideo on kerännyt jopa 280 miljoonaa katselukertaa.

Tasa-arvoa myös palkkioissa

Vaikka Everything is Love julkaistiin jo lauantaina, saatiin albumi kuunneltavaksi Spotifyihin vasta aiemmin tänään. Alkuun levyn antimia pääsi nauttimaan vain Jay-Z:n ja Beyoncén, sekä monen muun artistin, omistaman Tidal-palvelun kautta.

Tähtidiiva tarjoileekin täyslaidallisen mielipidettä kilpailevalle musiikkimedialle albumin neljännellä kappaleella Nice:

Patiently waiting for my demise / ‘cause my success can’t be quantified. / If I gave two fucks about streaming numbers / woulda put Lemonade up on Spotify.

The Carters käyttää vaikutusvaltaansa ihmiskunnan yhdenvertaistamisen lisäksi oikeudenmukaisuuteen taiteilijoiden keskuudessa: Tidal on kertonut maksavansa artisteille jopa viisinkertaisen määrän palkkiota alan yleiseen käytäntöön verrattuna.