Hyppää pääsisältöön

​"Ronaldo on kuin öljytty patsas, mutta so what?" - ​Bubi Walleniukse​n neljä vinkkiä​​ jalkapallon MM-kisoihin

Urheilutoimittaja Bror-Erik "Bubi" Wallenius ja Cristiano Ronaldo.
Urheilutoimittaja Bror-Erik "Bubi" Wallenius ja Cristiano Ronaldo. Kuva: Yle/Friedemann Vogel/EPA FIFAn jalkapallon MM 2018

Konkaritoimittaja Bror-Erik Wallenius on selostanut paikan päältä viidet jalkapallon MM-kisat ja kokenut muissa rooleissa vielä reippaasti yli toisen mokoman lisää. Nyt legendaarinen ”Bubi” antaa kokemuksen puhua ja kertoo parhaat vinkkinsä siihen, miten turnauksesta saa katsojana kaikkein eniten irti.

Olen vannonut, että jatkan toimittajan hommia hautaan asti. Kenenkään ei kannata heittäytyä passiiviseksi, ja sen vuoksi vaikkapa liian suuri lottovoitto olisi katastrofi. Järkevä tekeminen pitää ihmisen liikkeessä!― Bubi Wallenius

Bror-Erik "Bubi" Walleniuksella on mittarissa kunnioitettavat 74 vuotta, mutta kun keskustelu kääntyy urheiluun ja erityisesti jalkapalloon, ikä muuttuu pelkäksi numeroksi ja veteraanin innosta voisi ottaa mallia moni puoletkin nuorempi.

Itse asiassa tempautuminen on niin voimakasta, että haastattelusta tuleekin aluksi selostus vuoden 1982 MM-välierästä Länsi-Saksa – Ranska. Kesäkuinen Suomi hälvenee, kun Bubi maalaa esiin Sevillan kuuman illan, täpötäyden stadionin ja ikimuistoiset tapahtumat klassiseen rangaistuspotkukilpailuun asti. Eikä yksikään nimi jää mainitsematta tismalleen oikeassa järjestyksessä…

Mikä ei tosiaankaan tarkoita sitä, että Bubi elisi pelkissä muistoissa, vaan veteraani tekee edelleen aktiivisesti toimittajan hommia ja on terävästi kartalla myös kansainvälisen futiksen kuvioista.

Tässä siis ainutlaatuinen, pitkän historian tuomalla perspektiivillä punnittu opas maailman suurimman urheilutapahtuman äärelle!

Meksikon Hugo Ayala ja Carlos Salcedo sekä Saksan Mario Gomez jalkapallon MM-kisoissa 2018.
Yllätysten kisat? Hallitseva maailmanmestari Saksa hävisi sensaatiomaisesti Meksikolle alkusarjan ottelussa 17. kesäkuuta. Meksikon Hugo Ayala ja Carlos Salcedo sekä Saksan Mario Gomez jalkapallon MM-kisoissa 2018. Kuva: Yle/Felipe Trueba/EPA FIFAn jalkapallon MM 2018

1. Pysyttele valppaana ja ruudun äärellä kisojen alusta asti

Bubin mukaan MM-kisojen jännittävimmät ottelut pelataan yleensä alkulohkoissa.

- finaalissa ratkaistaan tietysti voittaja, mutta siinä ja pudotuspeleissä on jo niin suuret panokset, että jännitys iskee pelaajiin, eikä tulos ole välttämättä yhtä viihdyttävä. Toki tarkassa pelissä ja vaikkapa rangaistuspotkukilpailuissa on oma hohtonsa, mutta minun mielestäni alkusarjan ottelut ovat usein turnausten parasta antia. Tasoerot ovat tarpeeksi suuret, ja on mukavaa katsoa vähän oudompienkin maiden suorituksia.

2. Valitse itsellesi ainakin kaksi suosikkijoukkuetta

Selostajaikoni rohkaisee katsojia olemaan aitoja jalkapallofaneja, eikä ainoastaan yhden maan kannattajia.

- Tunnen monia ihan futisihmisiäkin, joiden into laskee, jos oma suosikki putoaa kisoista. Se on aivan väärä asenne. Mikäli kannatat vaikkapa Argentiinaa, ota toiseksi seurattavaksi esim. B-lohkon Iran (huom. juttu tehtiin ennen kuin Iran voitti aivan viime hetkillä avausottelunsa Marokkoa vastaan). Katso, miten joku sellainen maa pelaa, josta et tiedä etukäteen mitään. Jos on kiihkoon asti vain yhden joukkueen puolella, näkökenttä kaventuu, eikä huomaa niin helposti muiden hyviä ominaisuuksia. Joskus on jopa tervettä, jos oma suosikki putoaa alkusarjassa. Sitten voi löytää uusia lemppareita. Ja tämän sanon intohimoisena Saksan kannattajana!

3. Älä seuraa ainoastaan Messiä, Ronaldoa ja muita tähtipelaajia

Mukana on luonnollisesti mojova annos itseironiaa, kun Bubi kehottaa ainakin pieneen skeptisyyteen omaa ammatikuntaansa kohtaan.

- Me toimittajat olemme usein aika pöllöjä siinä suhteessa, että korostamme vain kaikkein isoimpia staroja. Se näkyy erityisesti lehtijutuissa, mutta joskus myös selostuksissa. Silloin sokeutuu ja voi menettää paljon. Tietysti Messi saattaa ratkaista ottelun kuin ottelun ja maaleja takova Ronaldo olla kuin öljytty patsas, mutta so what? Kaikki kaatuvat joukkueina ja jokaisella pelaajalla on omat, tärkeät roolinsa. Ja mitä tähtiinkin tulee, kaikissa kisoissa nousee tuntemattomuudesta uusia nimiä, joista joku voi olla uusi Messi.

4. Jalkapallon MM-turnauksessa ei ole tylsiä pelejä

Bror-Erik Walleniuksen kenties tärkein pointti on arvostaa kaikkia maita, jotka ovat selvittäneet tiensä vaikeista karsinnoista itse kisoihin.

-Kun pitää aistit auki, ei tarvitse ikinä jumittua ajattelemaan, että peli on tylsä. Vaikka olisi pelattu 75 minuuttia nolla nollaa ja hutipotkuja olisi enemmän kuin osumia, sellainenkin ottelu voi päättyä 4-4. MM-kisoissa voi tapahtua mitä tahansa! Hyvään tunnelmaan pääsemisessä auttavat paikan päällä olevat eri maiden fanit, joita otteluiden aikana yleensä aina kuvataan. Heidän ilonsa ja tunteidensa kautta voi kokea itsekin enemmän. Ja jokainen tulos vaikuttaa, joten älkää ikinä uskoko, että kyseessä on surkea peli, vaikka kuka hyvänsä sanoisi niin.

FIFAn jalkapallon MM-kisat Yle Areenassa ja Yle TV2:ssa 14.6. - 15.7.2018.

Lue myös:

Lisää ohjelmasta

Yle TV2