Hyppää pääsisältöön

Prisma: Sienien maailma – Miten salaperäiset eliöt hallitsevat elämää?

Australialainen dokumentti selvittää, miten sienet muovaavat maailmaa.
Halkiheltta-sienen on todettu aiheuttavan sairauksia, mutta tropiikissa lajia käytetään ravinnoksi. Australialainen dokumentti selvittää, miten sienet muovaavat maailmaa. Yle TV1,Prisma: Sienien maailma

TV1 keskiviikkona 20.6.2018 klo 19.00 - 19.55, uusinta perjantaina 22.6. klo 8.05 ja tiistaina 26.6. klo 00.30
Katsottavissa Areenassa

Sieniä on kaikkialla: luonnossa, ihmisen elimistössä ja jopa ydinreaktoreissa. Sieniä on enemmän kuin kasvilajeja ja jokaisella on oma tehtävänsä ekosysteemissä.

Moni pitää sieniä kasveina, mutta ne eivät ole kasveja eivätkä eläimiä. Miljoonien vuosien evoluution ansiosta sienistä on tullut selviytymisen mestareita.

Eri sienilajeja arvioidaan olevan viisi miljoonaa, eikä niistä tunneta sadasosaakaan.

Näiden muinaisten eliöiden maailma on ihmisille outo, vaikka koko elämän verkosto on yhdistynyt sienien kautta. Ihminen alkaa vasta vähitellen ymmärtää sen, että osa sienistä pelastaa meidät ja osa uhkaa meitä.

Australialainen dokumentti selvittää, miten sienet ovat muovanneet maailmaa ja miten ne vaikuttavat tulevaisuuteen. Dokumentissa tavataan muun muassa evoluutiobiologi Rob Dunn ja sieniekologi Lynne Boddy.

The Kingdom: How Fungi Made Our World. Tuotanto: Smith & Nasht/Real to Reel Production, Australia, 2018. HD

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.