Hyppää pääsisältöön

Harry Houdini — johtiko yli-ihmisen maine ennenaikaiseen kuolemaan?

Kaikkien aikojen suurin taikuri Harry Houdini
Kaikkien aikojen suurin taikuri Harry Houdini Kuva: Library of Congress/Yle Harry Houdini,kollaasi

Legendaarinen kahlekuningas Harry Houdini vakuutti yleisölleen, että hämmästyttävien temppujen salaisuus oli ruumiillinen ja henkinen kunto - eivät yliluonnolliset kyvyt. Johtiko fyysisesti ylivertaisen olennon maine myös hänen ennenaikaiseen kuolemansa?

Harry Houdini (1874-1926), oikealta nimeltään Erik Weisz, syntyi Unkarissa ja muutti vanhempiensa kanssa 4-vuotiaana Yhdysvaltoihin. Ammattimaisen esiintymisen hän aloitti 17-vuotiaana.

Harry Houdini. King of Cards -juliste 1895.
Harry Houdini. King of Cards -juliste 1895. Harry Houdini. King of Cards -juliste 1895. Kuva: National Prtg. & Engr. Co./ Library of Congress posterit (julisteet),Harry Houdini,viimeinen keikka

Houdini aloitti uransa korttitaikurina, mutta alkoi jo 1900-luvun taitteessa tehdä myös kahlenumeroita.

Kahleidensärkijä-kuningas

Uutiset sensaatiomaisesta “ihme-ihmisestä” ja “kahleidensärkijä-kuninkaasta” kantautuivat vuosisadan ensimmäisellä kymmenellä jo Suomenkin lehdistöön. Esimerkiksi Turun lehti kirjoittaa Ihme-Ihmisestä 1908 näin:

— Houdini osaa vapauttaa itsensä minkämoisista kahleista tahansa tavalla, joka hämmästyttää kaikkia poliisimiehiä ja saa monet rikosten tielle joutuneet henkilöt syvästi kadehtimaan häntä.

Houdini kertoi mielellään meheviä tarinoita itsestään, joihin myös sen ajan lehdistö tarttui hanakasti.

Esimerkiksi Helsingin sanomat kertoi laajasti Houdinin ihmeellisistä uroteoista "kaikkien aikojen suurimman taikurin" kuoleman jälkeen.

Pete Poskiparran haastattelussa taikuri Markku Purho muistelee puolestaan anekdoottia, jonka mukaan ennen lehdistötilaisuutta Houdini oli muka jäänyt klosettiin lukkojen taa ja sen takia myöhästynyt haastattelusta.

Sanomattakin lie selvää, että huussiin jumittunut kahlekuningas pääsi lööppeihin kaikkialla.

Suuri ego vaatimattoman julkisuuskuvan takana

Julkisuudessa Houdini oli ihailtu henkilö, jonka “hymy oli kuin Fairbaksin” ja esiintyminen luonnollista ja miellyttävää.

Kulissien takana Houdini oli kuitenkin äärimmäisen kateellinen ja yritti kampittaa taikuri-kollegojaan kaikin tavoin. Hän saattoi mennä valepuvussa muiden taikureiden esityksiin ja paljastaa kollegoidensa temput ja nolata nämä yleisön edessä.

Varsinainen missio Houdinille muodostui huijari-meedioiden paljastamisesta.

Houdinin juliste Do Spirits return? 1909.
Houdinin juliste Do Spirits return? 1909. Houdinin juliste Do Spirits return? 1909. Kuva: Library of Congress Harry Houdini,julisteet,viimeinen keikka

Henkilökohtaisesti Houdini uskoi sielunvaellukseen. Hän yritti saada yhteyden kuolleeseen äitiinsä ja oli jopa sopinut vaimonsa ja läheisimpien ystäviensä kanssa spirituaalisesta salasanasta siltä varalta, että kuolemanjälkeinen yhteys onnistuisi.

Salasanan avulla Houdini uskoi varmistuvansa siitä, että yhteys edesmenneeseen olisi oikeasti olemassa, eikä huijaus olisi mahdollinen riippumatta siitä kummalla puolen rajaa hän itse sattuisi olemaan.

Houdini itse joutui ylittämään rajan tuonpuoleiseen yllättäen ja erikoislaatuisissa olosuhteissa.

Puolikuntoinen taikuri kohtaa innokkaan ihailijan

Houdinin menehtymiseen johtanut tapahtumasarja alkaa todennäköisesti Montrealissa 22.10.1926.

Houdinin suosittu temppu, ns. Kiinalainen vesikidutusselli oli mennyt hiukan monkään jokin aika sitten ja Houdini potee loukkaantunutta nilkkaansa.

Saattaa olla myös niin, että häntä ehkä jo jonkun aikaa vaivannut vatsakipu alkaa tuntua entistä ikävämmältä.

Lavalle on kuitenkin noustava ja Houdini päätyy esittämään shownsa ensimmäisellä puoliajalla fyysisesti vähemmän haastavia numeroitaan.

Kun väliaika koittaa, Houdini uskoo saavansa levätä hetken takahuoneen sohvalla.

Ihailija haluaa testata idolinsa teräksisiä vatsalihaksia.

Takahuoneeseen tulee kuitenkin joukko ihailijoita, joista yksi haluaa päästä itse testaamaan Houdinin vatsalihasten teräksisyyttä.

Houdinin tapana oli esitellä fyysistä ylivertaisuuttaan antamalla ihmisten lyödä häntä palleaan.

Tällä kertaa Houdini ei kuitenkaan innostu moisesta fanitapaamisesta. Hän yrittääkin vatsan sijasta kiinnittää ihailijansa huomion käsivarsilihaksiinsa.

Tämä ei ihailijaa tyydytä vaan hän alkaa lyödä sohvalla makaavaa Houdinia alavatsaan ennen kuin tämä ehtii valmistautua iskujen vastaanottamiseen.

Houdini kuitenkin kestää iskut ja hoitaa Montrealin keikan jotenkuten loppuun.

Kuumetta 40°C, mutta Houdini nousee jälleen lavalle

Pian Houdinille nousee korkea kuume. Kun hän saapuu seuraavaan esiintymispaikkaan Detroitiin 24.10. - lääkäri epäilee umpisuolen tulehdusta.

Keikkaa Houdini ei silti peru. Liekö syynä ylpeys vai esiintymissopimukseen kirjattu uhkasakko?.

Seuraavana aamuna Houdini viedään sairaalaan ja hänet leikataan. Vatsakalvo on tulehtunut jo niin pahasti, että lääkäri epäilee elääkö taikuri enää vuorokauttakaan.

Suuren kahlekuninkaan loppu on vääjäämätön.

Harry Houdini menehtyy lopulta 6 päivää leikkauksen jälkeen 31.10.1926.

Virallinen kuolinsyy on umpisuolen puhkeamisen aiheuttama vatsakalvon tulehdus.

Mikä loppujen lopuksi aiheutti Houdinin kuoleman?

Houdinin kuolemasta ja siihen johtaneista tapahtumista kerrotaan monenlaisia tarinoita.

Johtivatko innokkaan ihailijan idolinsa vatsaan kohdistamat iskut umpisuolen tulehtumiseen vai aiheuttiko jääräpäinen vitkuttelu sairaalaan hakeutumisessa maailman suurimman taikurin kuoleman?

Pete Poskiparran kanssa Harry Houdinin elämästä ja persoonasta keskustelevat fakiiri ja kahlekuningas Jari Tapanainen sekä taikurit Markku Purho ja Heikki Nevala.

Kuuntele Harry Houdinin Viimeinen keikka Areenasta nyt tai lataa podcast laitteeseesi myöhemmin kuunneltavaksi.

Muokkaus 4.7.2018: Lisätty aiheeseen liittyvää -linkkejä.

Detroit