Hyppää pääsisältöön

Ihmisten lauluja – kooste Samuli Putron urasta vuosien varrelta

Samuli Putro Bio Huvimyllyn edustalla Raahessa.
Samuli Putro Bio Huvimyllyn edustalla Raahessa. Samuli Putro Bio Huvimyllyn edustalla Raahessa. Kuva: Jouni Soikkeli Samuli Putro

Muusikko Samuli Putro mielletään monesti oivaltavana älykkönä, joka osaa kirjoittaa uskottavasti niin teinitytön kuin ehtoopuolella olevan vanhuksen sielunmaisemasta. Putron luotsaama yhtye, suomirockin kärkikastiin noussut Zen Café ilmoitti jäävänsä tauolle vuonna 2008. Tämän jälkeen Putro ryhtyi soolouralle. Merkittävä ura on sisältänyt hittejä, palkintoja sekä itsensä tutkiskelua. Elävä arkisto kokosi Samuli Putron haastatteluita, live-esiintymisiä ja musiikkivideoita vuosien varrelta.

Samuli Putro varttui Raahessa, jonne perhe muutti Helsingistä heti tämän syntymän jälkeen vuonna 1970. Matka pikkukaupungin rauhallisuudesta loppuunmyydyille keikkalavoille on ollut määrätietoinen ja vivahteikas. Putro nousi koko kansan tietoisuuteen Zen Café -yhtyeen keulahahmona. Sittemmin soolouralle lähtenyt Samuli Putro on yksi Suomen menestyneimmistä lauluntekijöistä, joka tunnetaan musiikkinsa lisäksi mukavasta luonteestaan ja vaatimattomuudestaan.

Zen Café: 1992–2008

Me onnistuttiin varmasti kahden tai kolmen ensimmäisen vuoden aikana vakuuttamaan satoja, ellei tuhansia ihmisiä siitä, että me ollaan ihan helvetin huonoja.― Samuli Putro Zen Cafén alkuvuosista ohjelmassa Hyvää yötä ja Huomenta (1999).

Zen Café perustettiin Turussa vuonna 1992. Yhtyeen nimen keksi basisti Kari Nylander ja se pohjautuu Robert M. Pirsgin romaaniin Zen ja moottoripyörän kunnossapito. Zen Cafén kappaleet sanoitti Samuli Putro ja sävellystyö tehtiin koko yhtyeen voimin.

Bändin alkutaival ei ollut helppo. Keikkapaikat kaikuivat tyhjyyttään ja vaikka jotkut radiot ottivat Zen Cafén musiikkia soittolistoilleen, eivät albumit löytäneet ostajiaan. Keikkoja kuitenkin tehtiin paljon ja uuttera työ kantoi kolmannen levyn kohdalla hedelmää. Ua Ua (1999) pärjäsi hyvin kaupallisesti löytäen suuremman kuulijakunnan. Osa ensimmäisten levyjen kappaleista muodostuivat hiteiksi vasta jälkikäteen.

Vuosi 1999 oli yhtyeelle merkittävä käännekohta, jolloin myös on kuvattu Samuli Putron haastattelu ohjelmassa Hyvää yötä ja huomenta. Autenttisessa haastattelussa alle kolmekymppinen muusikko kertoo musiikin ja bändin löytämisestä, alkuajoista ja esimerkiksi suhtautumisestaan mediaan.

Ua Ua:n jälkeen Zen Café alkoi nauttia tasaisemmin yleisön suosiosta. Levyt myivät niin kultaa, platinaa kuin tuplaplatinaa. Yhtyeen kokoelmalevy, Jättiläinen, oli vuoden 2003 neljänneksi myydyin levy. Zen Café esiintyi tiiviiseen tahtiin ja tutuksi tulivat myös festareiden päälavat.

STOP -albumi (2006) jäi Zen Cafén toistaiseksi viimeiseksi levyksi. Putro kertoi Musiikki-Tv:n haastattelussa teoksen olevan edeltävää albumia rakkaudentäyteisempi. Kokoonpano keikkaili julkaisun perään vielä noin puolentoistavuoden ajan, jonka jälkeen jäsenet ilmoittivat pitävänsä taukoa keikkailusta ja levyjen tekemisestä. Tauko jatkuu edelleen ja se saattaa jäädä pysyväksi.

Rakkauteen kuuluu pelkoa ja rakkauteen kuuluu kipua. Rakkauteen kuuluu koko inhimillisyyden kirjo.― Samuli Putro Musiikki-Tv:n haastattelussa.

Sooloura: 2009 –

Samuli Putron ensimmäinen soolo-EP, Täysikasvuinen, ilmestyi jo Zen Cafén ollessa voimissaan vuonna 2004. Ensimmäinen kokopitkä albumi, Elämä on juhla, ilmestyi 2009. Se esitteli uuden mies ja kitara -tyylisen artistin, jonka kappaleet saivat positiivisen vastaanoton niin yleistöltä kuin kriitikoiltakin. Ilmestyessään albumi ponkaisi suoraan Suomen virallisen albumilistan kärkeen.

Putro vieraili Musiikki-Tv:ssä Heta Hyttisen haastattelussa samaisena vuonna ja oli silminnähden häkeltynyt albumilistan ykköspaikasta. "Öh, antakaa anteeksi, huonoa teeveetä!", toteaa laulaja hämmennyksestään. Haastattelun päätteeksi nähdään pysäyttävä Elämä on juhla -musiikkivideo.

Esikoisalbumi oli Zen Café:n verrattuna riisutumpaa ja se sisälsi paljon folk-vaikutteita. Älä sammu aurinko (2011) jatkoi kevyellä, joskin bändimäisemmällä tunnelmallaan. Seuraavat albumit ovat löytäneet ääniraidoilleen maistiaisia jopa stadionrockista ja popimmasta Putrosta. Taiteilija itse pilke silmäkulmassa toteaakin Veli Kauppisen haastattelussa (2013), että kahden ensimmäisen levyn jälkeen akustisen kitaran näkeminen sai aikaan jopa haaveita sen potkimisesta.

Samuli Putron laulujen keskiössä ovat lyriikat. Hänet monesti tituleerataan tavallisten ihmisten ääneksi. Putro laulaa romantisoiden ihan tavallisista asioista – ihmisten arjesta, ihmissuhteista ja peloista. Kappaleissa mainosgraafikko pelkää jäävänsä nuorempien osaajien jalkoihin ja kesäpäivät saaressa ovat täydellisiä siitäkin huolimatta, että siimaleikkurista uupuu tehoa. Ympäristön havainnointi ja tarinankerronta ovat Samuli Putron vahvuuksia.

Mitäpä jos sä pelkäät turhaan ja elämä tapahtuu sinä aikana.― Samuli Putro - Mitäpä jos

Samuli Putro on saanut tunnustusta palkintoehdokkuuksien ja -voittojen myötä. Hän voitti vuonna 2009 vuoden miessolistipalkinnon Emma-gaalassa ja vuonna 2012 hänet palkittiin Juha Vainio -palkinnolla tunnustuksena taiteellisesta työstään. Samaisen palkinnon koppasi myös Gösta Sundqvist vuonna 1996, jota Putro tulkitsi tämän muistokonsertissa 2004.

Putron kiistatta yksi suurimmista hiteistä on herkkä Olet puolisoni nyt. Mies esitti kappaleen SuomiLOVE -ohjelmassa joulukuussa 2016 ja kertoo Radio Suomen Markus Turusen haastattelussa sen olleen ihokarvat pystyyn nostattanut kokemus. Ja kyllähän esitys varmasti valtaosalle kuulijoista tekee saman reaktion.


Vuonna 2019 julkaistiin Pienet rukoukset -albumi, jonka myötä Putro teki useiden konserttien sarjan Helsingin Ateneumissa. Sekä albumi että konserttisarja saivat suitsutusta niin yleistöltä kuin kriitikoilta.

Albumin tiimoilla Samuli Putro vieraili myös Ylen Minun musiikkini -ohjelmassa.


2021 ilmestyi Keskellä kesää -niminen albumi, jonka laulut Putro kirjoitti pitkälti Hailuodossa. Albumi nousi virallisen listan sijalle 4, ja fyysisen albumilistan paalupaikalle. Levyn teemoja ovat muun muassa luopuminen ja kuolema.

Alkuvuonna 2023 ilmestyi Samuli Putron kahdeksas sooloalbumi Ikävä mummoa. Artisti kävi tuolloin Aamu-tv:n vieraana. Putro kertoi mietteistään laulunteosta, Zen Cafésta ja tulevasta kiertueesta, joka ulottuisi Ruotsiin asti.

Zen Café

Albumit:
Romuna (1997)
Idiootti (1998)
Ua ua (1999)
Helvetisti järkeä (2001)
Vuokralainen (2002)
Jättiläinen (2003, kokoelma)
Laiska, tyhmä ja saamaton (2005)
STOP (2006)

Jäsenet:
Samuli Putro – kitara, laulu
Kari Nylander – bassokitara
Pete Parkkonen – rummut
Entiset jäsenet:
Mikko Oesch – kitara, laulu
Tuomo Mäkipaavola – rummut


Samuli Putro

Albumit:
Elämä on juhla (2009)
Älä sammu aurinko (2011)
Tavalliset hautajaiset (2012)
Taitekohdassa (2014)
Valkoinen hetero (2017)
Pienet rukoukset (2019)
Keskellä kesää (2021)
Ikävä mummoa (2023)