Hyppää pääsisältöön

Panaman paperit paljasti Metson työntekijän miljoonaveivauksen – uusi vuoto kertoo miten hän peitti jälkensä ja pääsi pälkähästä

Kuvituskuva. Hahmo istuu suuressa asunnossa ja polttaa sikaria
Kuvituskuva. Hahmo istuu suuressa asunnossa ja polttaa sikaria Kuva: Camilla Arjasmaa MOT,Panaman paperit

Metson Venäjän myyntipäällikkö loi itselleen miljoonaomaisuuden veroparatiisiyhtiöiden avulla. Järjestelyn paljastuminen toi miehelle potkut. MOT paljastaa miten hän peitti jälkensä ja onnistui pelastamaan miljoonaomaisuutensa – eikä kukaan kyseenalaistanut temppua.

Sähköpostista voi aistia paniikin.

Viesti on selvä: kaikista vanhoista veroparatiisiyhtiöistä on päästävä eroon välittömästi. Tilalle on perustettava säätiö Panamaan, jonne yhtiöiden koko omaisuus siirretään.

Järjestelyssä omistajan nimi häivytetään. Omaa isää käytetään bulvaanina.

Revinnäinen sähköposti kirjeenvaihdosta Mossack Fonsecan kanssa
Revinnäinen sähköposti kirjeenvaihdosta Mossack Fonsecan kanssa MOT,Panaman paperit

– Asia on erittäin kiireellinen ja se on meille tärkeä. Odottelemme vastausta teiltä. Parhain terveisin, Alexey, yhdessä sähköpostissa todetaan.

Alexeyn koko nimi on Alexey Sukmanov. Hän oli pitkään suomalaisen pörssiyhtiön Metson Venäjän-yksikön myyntipäällikkö.

Sukmanovilla oli hyvä syy antaa kiireellisiä ohjeistuksia sähköpostitse. Konepajayhtiö Metso oli juuri aloittanut sisäisen tutkinnan myyntipäällikkönsä epäilyttävästä toiminnasta.

Zürich centrum
Metson myyntipäällikön miljoonat saivat uuden turvasataman sveitsiläispankissa Zürichissä. Zürich centrum Kuva: Yle/Mårten Seiplax

Rahaa, kultaa ja kiinteistöjä

Panaman papereista löytyvän tiedon mukaan Alexey Sukmanov nosti vuonna 2008 Metsosta palkkaa alle 3000 euroa kuukaudessa. Se vastaa suomalaista keskituloa.

Tästä huolimatta Alexey Sukmanovin sveitsiläistileillä oli kymmenien miljoonien eurojen edestä rahaa ja kultaa. Panamassa hän omisti useita kiinteistöjä.

Sukmanovin palkkatuloilla tällaista omaisuutta ei kerätä.

Metson myyntipäällikön veroparatiisikuviot paljastuivat suuren tietovuodon yhteydessä huhtikuussa 2016.

Kaikki omaisuus tulee uuteen säätiöön. Onko teillä jo uusi säätiö Viktorille (isälleni)?― Alexey Sukmanov

Palataan alussa mainittuun sähköpostiin.

Sukmanovin viestin vastaanottaja oli Mossack Fonseca, huonomaineinen panamalainen asianajotoimisto. Sieltä Panaman paperit, eli 11,5 miljoonaa vuodettua tiedostoa olivat peräisin.

Panaman papereita seurasi kaaos ja paniikki sekä Mossack Fonsecan sisällä että asiakkaiden keskuudessa. Tämä käy ilmi uudesta tietovuodosta. Se käsittää 1,2 miljoonaa asiakirjaa ja sähköpostia Mossack Fonsecasta vuotoa seuranneelta ajalta.

Mossack Fonseca
Panamalaisesta asianajotoimistosta on vuotanut lisää asiakirjoja. Mossack Fonseca Kuva: EPA/Alejandro Bolivar Panaman paperit

Sähköpostit osoittavat, miten Mossack Fonsecan tuhannet asiakkaat reagoivat Panaman paperit -skandaaliin. Kulissien takana hermot olivat kireällä.

Myös Metson Venäjän silloisella myyntipäälliköllä Alexey Sukmanovilla oli kiire siivota jälkensä – ja Mossack Fonseca auttoi.

Rahat kiersivät Metson kautta Panamaan

Helmikuussa 2016 Etelä-Helsingissä kävi kylmä viima. Olin matkalla tapaamaan Metson sisäisen tarkastuksen johtajaa, lakimiestä ja tiedottajaa.

Mukanani oli nippu Panaman papereista löydettyjä asiakirjoja. Ne liittyivät Metsoon.

Asiakirjoista ilmeni erikoinen järjestely, jolla Alexey Sukmanov kierrätti rahaa panamalaisten yhtiöiden ja Metson kautta. Raha liikkui maasta ja yhtiöstä toiseen monimutkaisella tavalla.

Infograafi. Havainnollistava kuvitus siitä miten Alexey Sukmanov kierrätti rahaa yhtiöiden kautta
Infograafi. Havainnollistava kuvitus siitä miten Alexey Sukmanov kierrätti rahaa yhtiöiden kautta Kuva: Camilla Arjasmaa MOT,Panaman paperit

Järjestelyn tarkoitus näytti olevan rahan pumppaaminen Sukmanovin salaisille veroparatiisiyhtiöille Panamaan.

Kuvio näytti pahalta.

Metso on kotimainen pörssiyhtiö, jonka suurin osakkeenomistaja on Suomen valtio. Metso oli sotkettu hyvin epäilyttävään tai pahimmillaan rikolliseen toimintaan.

Kuvituskuva Alexey Sukmanovin passista
Metson myyntipäällikkö Alexey Sukmanov oli Mossack Fonsecan vip-asiakas. Kuvituskuva Alexey Sukmanovin passista MOT,Panaman paperit

Sukmanov myi Metson tuotteita venäläiselle yhtiölle. Laskun maksoi kuitenkin Sukmanov itse panamalaisyhtiönsä kautta.

Sama venäläisyritys myi Metson venttiilejä eteenpäin ruotsalaiselle yhtiölle. Laskua oli paisutettu ja hinta oli yhtäkkiä melkein kuusinkertaistunut.

Oman työurani aikana en ole vastaavaan törmännyt.― Jarmo Kääriäinen, Metson entinen sisäisen tarkastuksen johtaja

Hinnankorotusta vastaava summa kiersi brittiläisen yhtiön kautta takaisin Sukmanovin panamalaisen veroparatiisiyhtiön sveitsiläistilille.

Sama kuvio toistui useaan kertaan.

Panaman papereista selvisi, että vuosina 2012 ja 2013 Sukmanovin omistama panamalaisyritys maksoi ainakin puoli miljoonaa euroa Metso Automationille Suomeen. Rahojen sanottiin olevan maksuja Metson venttiileistä tai komissiopalkkioita.

”Näyttää rahanpesulta”

Metson entinen sisäisen valvonnan johtaja Jarmo Kääriäinen tutustui ensimmäisen tietovuodon aikaan MOT:n pyynnöstä asiakirjoihin. Hän arvioi silloin, että maksuliikenteessä on selkeitä viitteitä rahanpesuun.

– Tässä on vahvasti merkkejä siitä, että Metson normaalia kaupallista toimintaa olisi mahdollisesti käytetty rahanpesuun venäläisin voimin, Kääriäinen sanoi MOT:n haastattelussa vuonna 2016.

– Oman työurani aikana en ole vastaavaan törmännyt. Tämä on poikkeuksellinen tapaus.

Jostain syystä Metsossa hälytyskellot eivät soineet, vaikka Sukmanovin yhtiöiden maksut tulivat tuntemattoman panamalaisyhtiön sveitsiläistililtä.

Metson pääkonttori Fabianinkadulla
Metso sai tietää työntekijänsä veroparatiisiyhtiöiden kautta tekemistä kaupoista Panaman papereista. Metson pääkonttori Fabianinkadulla Kuva: EPA/MARKKU OJALA Panaman paperit,Metso,MOT

Metson tiedotuspäällikkö Helena Marjaranta toteaa nyt saman kuin vuonna 2016: Metso ei yhtiönä syyllistynyt laittomaan toimintaan tai väärinkäytöksiin eikä asiassa aiheutunut Metsolle taloudellista hyötyä tai vahinkoa.

Mitä Metso oppi tästä tapauksesta ja onko yhtiön sisäisiä prosesseja muutettu? Näin yhtiö vastaa nyt.

Ei todettu tarvetta muutoksiin.― Helena Marjaranta, Metson tiedotuspäällikkö

– Sisäiset prosessimme ja ohjeemme käytiin läpi tapauksen jälkeen, mutta niissä ei todettu tarvetta muutoksiin, Marjaranta vastaa MOT:n kysymyksiin sähköpostitse.

– Muistutimme kuitenkin tapauksen jälkeen kaikkia työntekijöitä toimintamme pelisäännöistä sekä siitä, että yrityksessämme on nollatoleranssi väärinkäytösten suhteen.

Sukmanov sai potkut – mutta mitä sitten tapahtui?

Kun helmikuussa 2016 kävin Metsossa näyttämässä Panaman papereiden asiakirjoja, Alexey Sukmanov oli vielä yhtiön palkkalistoilla.

Tapaamisemme jälkeen Metso aloitti sisäisen selvityksen, joka päättyi Sukmanovin potkuihin.

Kuvituskuva polaroid valokuvasta, jossa Alexey Sukmanov
Alexey Sukmanov oli Metson Venäjän myyntipäällikkö. Kuvituskuva polaroid valokuvasta, jossa Alexey Sukmanov MOT,Panaman paperit

Mutta mitä tapahtui Alexey Sukmanoville?

Uusi vuoto paljastaa miten Alexey Sukmanov häivytti jälkiään. Samaan aikaan kuin Metso alkoi selvittää Sukmanovin toimia, sähköpostiviestintä Panamaan tiheni.

– Haluamme kiireesti tehdä seuraavaa, Alexey Sukmanov aloittaa sähköpostinsa Mossack Fonsecalle 16. maaliskuuta 2016.

Revinnäinen sähköposti kirjeenvaihdosta Mossack Fonsecan kanssa
Revinnäinen sähköposti kirjeenvaihdosta Mossack Fonsecan kanssa MOT,Panaman paperit
Revinnäinen asiakirjasta.
Mossack Fonseca perusti Sukmanoveille uuden säätiön, johon rahat siirrettiin. Revinnäinen asiakirjasta. MOT,Panaman paperit

Sukmanov ilmoitti, että kaikki hänen panamalaisyhtiönsä ja säätiönsä tulee lakkauttaa. Osakkeet ja kiinteistöt on siirrettävä uuteen säätiöön – jonka omistajaksi tulee Alexeyn isä Viktor.

Myös Viktor on ollut Metson työntekijä. Molemmat olivat Mossack Fonsecan vip-asiakkaita.

Revinnäinen sähköposti kirjeenvaihdosta Mossack Fonsecan kanssa
Revinnäinen sähköposti kirjeenvaihdosta Mossack Fonsecan kanssa MOT,Panaman paperit

Uusi säätiö, uusi pankki – rikkaille löytyy vaihtoehtoja

Mossack Fonseca teki työtä käskettyä ja Alexey Sukmanovin yhtiöt sekä omaisuus häivytettiin.

Rahoille löytyi uusi turvasatama Sveitsin Zürichistä, pienestä pankista nimeltä Bank von Roll. Sukmanovin raha-asioita aiemmin hoitaneet pankit Deutsche Bank ja Berenberg eivät halunneet enää Sukmanovia asiakkaakseen.

Deutsche Bank ilmoitti syyksi Mossack Fonsecan negatiivisen julkisuuden, Berenberg ei enää halunnut venäläisiä asiakkaita. Irtisanominen tapahtui jo muutama kuukausi ennen Panaman papereiden julkituloa.

Panaman paperit herätti myös Mossack Fonsecan. Uusi vuoto paljastaa miten asianajotoimisto alkoi kysellä lisää tietoja asiakkailtaan.

Mossack Fonseca
Mossack Fonsecan perustajia ja useita työntekijöitä epäillään muun muassa avunannosta korruptiorikoksiin. Mossack Fonseca Kuva: Alejandro Bolivar / EPA Panaman paperit

Asiakkaan tunteminen on rahanpesulainsäädännössä keskeinen velvoite. Tätä velvoitetta Mossack Fonseca ja sen yhteistyökumppanit, mukaan lukien pankit, olivat laiminlyöneet kymmeniä vuosia.

Uudesta Panaman paperit -vuodosta ei kuitenkaan löydy tietoa siitä, että Sukmanov olisi vastannut rahanpesulain mukaisiin kysymyksiin.

Ei tutkinnan kohteena

Viimeisten sähköpostien mukaan Alexey Sukmanov jätti yli kymmenen vuoden asiakkuuden jälkeen Mossack Fonsecan ja siirtyi toisen panamalaisen lakitoimiston asiakkaaksi.

MOT:n tietojen mukaan Alexey Sukmanov ei ole minkään maan viranomaisten tutkinnan kohteena.

Näyttää siis siltä, että Alexey Sukmanov on päässyt pälkähästä. Hänen nykyisestä olinpaikastaan ei ole tietoa. MOT ei ole saanut yhteyttä Alexey Sukmanoviin.

Uusi tietovuoto paljastaa, miten jälkiä peiteltiin

  • Keväällä 2016 kymmenet mediat eri puolilla maailmaa julkaisivat tietoja niin sanotuista Panaman papereista.
  • Tietovuoto käsitti 11,5 miljoonaa salaista asiakirjaa. Ne olivat peräisin panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta.
  • Nyt saman asianajotoimiston asiakirjat pääosin tietovuodon jälkeiseltä ajalta on vuodettu saksalaislehti Süddeutsche Zeitungille.
  • Uusi Panaman paperit -vuoto sisältää noin 1,2 miljoonaa tiedostoa.
  • Hanketta koordinoi kansainvälinen toimittajajärjestö ICIJ.
  • Ylen MOT on ainoa tietovuodossa mukana oleva suomalainen toimitus.

Lue myös:

Uusi tietovuoto paljastaa: ”Teidän vuoksi joudumme maksamaan veroja” - veroparatiisiasiakkaat raivoissaan Panaman paperit –asianajotoimistolle
”Nordea ei vastaa meille…” – tietovuoto aiheutti paniikin Mossack Fonsecan ja Nordean asiakkaissa
Tietovuoto paljastaa Jokereiden omistajaperheen pakotepelin käänteet – Näin Rotenbergit järjestelivät omistuksiaan
Suomen verottaja ja poliisi saivat Panaman paperit haltuunsa
MOT:n aiemmat Panaman papereita koskevat jutut
Yle uutisten aiempia juttuja veroparatiiseista ja tietovuodoista

Panama-paperit