Hyppää pääsisältöön

Riku Rantala & Tunna Milonoff: “Maailmassa on Trump, Isis ja #metoo – siksi Docventures palaa syksyllä”

Riku Rantala ja Tunna Milonoff filminauhat käsissään.
Riku Rantala ja Tunna Milonoff filminauhat käsissään. Kuva: Yle / Meeri Koutaniemi, käsittely Payman Sharifi Docventures

Tuntuuko siltä, että joka puolella maailmaa taistellaan nyt verisesti vallasta? Oletko ihmetellyt, miten pitkän uinumisen ja liberaalin globalisaatiovaiheen jälkeen taas yhtäkkiä tapahtuu – ja paljon? Et ole yksin. Myös päämajamme yytsimö on havainnut tutkassaan poikkeuksellista liikehdintää. Docventures kysyykin: onko maailmassa huomaamattamme käynnistynyt historian suurin vallan uudelleenjako?

Suurvaltapolitiikka on alkanut muistuttaa populistien, fundamentalistien ja hirmuvaltiaiden käymää vapaapainiottelua. Toisaalla #metoo-liike repii alas rakenteita ja näyttää vihdoin muuttavan sotien jälkeisen ajan setien jälkeiseksi ajaksi. Samaan aikaan valtava joukko nuoria miehiä syrjäytyy ja me ihmettelemme, mihin rintamaan he mahtavat liittyä.

Valtataistelua käydään myös aivan meidän silmiemme alla.

Valtataistelua käydään myös aivan meidän silmiemme alla. Kaupalliset intressit tunkevat verkkokalvoillemme tuhansin kuvin ja viestein, #kaupallinenyhteistyö ja influensserit ohjaavat meitä klikkaamaan, tyrmistymään, ihastumaan – koska olemme sen arvoisia.

Viime aikoina paljastuneet virkavallan väärinkäytöt romuttavat luottamusta perinteisiin instituutioihin, ja koska hyvinvointivaltion jykevin perusta on juuri tämä luottamus, ryhdytään sen puutteessa jakamaan valtiovaltaakin uusiksi.

Kaikkein konkreettisinta valtataistelua käydään kuitenkin tällä hetkellä ihmisen ja luonnon kesken. Ihmisen ylivalta luontoon on suistamassa meitä kiihtyvällä tahdilla kohti omaa tuhoamme. Ymmärrämmekö liian myöhään, ettemme ole luonnon yläpuolella vaan osa sitä? Onko ilmastonmuutos vain luonnon keino hävittää tuholaislaji Homo sapiens planeetaltaan?

Mikään ei kuitenkaan muutu jos emme aloita itsestämme. Ja siksi Docventures palaa!

Mikään ei kuitenkaan muutu jos emme aloita itsestämme.

Docventures 6 on vallan uusjaon tiedonvälittäjä, ajatusten ja keskustelun herättäjä. TIETO ON VALTAA ja siksi Docventures takaa tänä syksynä, että myös SINULLA on valtaa.

Dokumenttielokuvat tiedon valaisevina soihtuina ovat ensiarvoisen tärkeitä ajassa, jossa tunne näyttää liian usein selättävän tiedon. Whataboutismi, vihapuhe ja besserwisseröinti eivät vie meitä muualle kuin toistemme kurkuille. Siksi tiedon lisäksi tarvitaan myötätuntoa ja viisaita tekoja.

Docventures-yhteisön taistelu apatiaa vastaan on johtanut konkreettisiin tekoihin: kymmenet tuhannet ihmiset ovat muuttaneet ruokavaliotaan, tuhannet luovuttaneet vertaan tai ryhtyneet ystäväksi yksinäiselle.

Olemme yhdessä estäneet syrjäytymistä, lahjoittaneet hyvinvointivaltiolle lisää rahaa ja siinä sivussa luoneet ehkä maailman suurimman keskustelevan elokuvakerhon. Tuhannet ihmiset lähtevät kotisohviltaan katsomaan elokuvia kisastudioihin ja verkossa meitä on jo miljoona.

Katso enemmän, luule vähemmän.

Yhdessä pystymme suuriin tekoihin.

Vaikka maailma tuntuu joskus pelottavalta ja sekavalta, kehotamme kaikkia pysymään rauhallisina televisiovastaanottimien äärellä ja viettämään kanssamme jokaisen tiistain 11.9. alkaen. Luvassa on kuusi kivenkovaa dokumenttielokuvaa ja keskustelua vallasta!

Tämä ei ole pelkkää televisiota. Tämä on Docventures.

Katso enemmän, luule vähemmän.

Riku & Tunna

Katso uuden kauden leffaesittelyt, niin näet mitä on tulossa!

Docventures suorat lähetykset 11.9. alkaen TIISTAISIN klo 21 Yle Areena & Yle TV2 ja KESKIVIIKKOISIN klo 15 Yle Puhe

Keskustele

Uusimmat sisällöt - Docventures