Hyppää pääsisältöön

Suomen verottaja ja poliisi saivat Panaman paperit haltuunsa

Mossack Fonseca
Panaman paperit on peräisin panamalaisesta asianajotoimisto Mossack Fonsecasta. Mossack Fonseca Kuva: EPA Panaman paperit,MOT

Veroparatiisin tietovuotoaineisto on päätynyt ainakin 19 maan viranomaisille. Tietojen käyttöä on kuitenkin rajoitettu vain rikostapausten käsittelyyn.

Suomen verottajalla ja poliisilla on käytössään suuri veroparatiiseja koskeva tietoaineisto eli niin sanotut Panaman paperit.

MOT:n tietojen mukaan Suomen viranomaiset ovat saaneet aineiston Saksan kautta. Saksan liittovaltion poliisi on myöntänyt jo kesällä 2017, että se on saanut hankittua materiaalin.

Miljoonia vuodettuja asiakirjoja

Panaman papereiden aineisto sisältää noin 11,5 miljoonaa asiakirjaa, kuten yhtiöiden osakaskirjoja, tiliotteita ja sähköposteja. Tiedot ovat peräisin panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta.

Tiedot luovutettiin alun perin saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -lehdelle. Kansainvälisen toimittajajärjestö ICIJ:n kautta aineistoa on tutkinut sadat toimittajat eri puolilla maailmaa.

Ylen MOT:n ja Spotlightin toimitukset ovat Suomessa ainoita medioita, joilla on pääsy aineistoon.

Tutkintoja, verotuloja ja poliitikkojen eroja

MOT:n tietojen mukaan saksalaisviranomaiset ovat luovuttaneet Panaman papereiden aineistoa ainakin 19 eri maahan. Suomen lisäksi aineistoa on mennyt useiden Euroopan maiden ja esimerkiksi Yhdysvaltain viranomaisille.

MOT:n tiedossa ei ole sitä, onko Suomen viranomaisilla käytössä koko valtava aineisto vai ainoastaan Suomea tai suomalaisia koskevia tietoja.

Tietojen käyttöä on rajoitettu

Saksalaiset ovat asettaneet tietojen käytölle kuitenkin rajoituksia. Tietoja voi hyödyntää Saksan viranomaisten asettamien ehtojen mukaan vain niissä tapauksissa, joissa viranomaiset epäilevät rikoksia.

Verottajalla on käynnissä Suomessa parikymmentä Panaman papereihin liittyvää tutkintaa.

Toimittajajärjestö ICIJ:n keräämien tietojen mukaan Panaman papereiden avulla on kerätty kansainvälisesti satojen miljoonien eurojen verotulot. Aineiston pohjalta tehdyt jutut eri medioissa ovat käynnistäneet myös useita rikostutkintoja ja johtaneet muun muassa poliitikkojen eroihin.

Suomessa verottajalla on käynnissä parikymmentä Panaman papereihin liittyvää tutkintaa.

Panama City
Panaman tie veroparatiisiksi alkoi jo 1900-luvun alussa, kun yhdysvaltalaiset varustamot siirsivät aluksiaan seilaamaan Panaman lipun alaisuuteen veroetujen takia. Panama City Kuva: EPA/ALEJANDRO BOLIVAR Panaman paperit,MOT,veroparatiisit

Suomen verottaja ja MOT oikeudessa

Suomessa verottaja on esittänyt Ylen MOT:lle vaatimuksen, että Panaman papereiden aineisto on luovutettava viranomaisten käyttöön. Verottaja on vaatinut saada käyttöönsä myös Ylen toimittajien Panaman papereiden tutkimiseen liittyvän toimituksellisen tausta-aineiston.

Yleisradio on katsonut, että se ei voi luovuttaa aineistoa viranomaisille koska aineisto ei ollut sen omistamaa. Yle katsoi myös, että aineiston luovuttaminen voisi vaarantaa lähdesuojan.

Verottajan vaatimusta on käsitelty myös Helsingin hallinto-oikeudessa. Viime elokuussa hallinto-oikeus katsoi, ettei MOT:n tarvitse luovuttaa materiaalia verottajan käyttöön.

Verottaja valitti HO:n päätöksestä

Verottaja on valittanut päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Viranomainen käy siis oikeutta pääsystä aineistoon, joka sillä on jo käytössään.

Verohallinto ei antanut MOT:lle haastattelua. Myöskään Keskusrikospoliisi ei halunnut kommentoida asiaa.

Lue myös:
Uusi tietovuoto paljastaa: ”Teidän vuoksi joudumme maksamaan veroja” - veroparatiisiasiakkaat raivoissaan Panaman paperit –asianajotoimistolle
”Nordea ei vastaa meille…” – tietovuoto aiheutti paniikin Mossack Fonsecan ja Nordean asiakkaissa
Panaman paperit paljasti Metson työntekijän miljoonaveivauksen – uusi vuoto kertoo miten hän peitti jälkensä ja pääsi pälkähästä
Tietovuoto paljastaa Jokereiden omistajaperheen pakotepelin käänteet – Näin Rotenbergit järjestelivät omistuksiaan
Suomen verottaja ja poliisi saivat Panaman paperit haltuunsa
Ylen Uutisia aiempia juttuja veroparatiiseista ja tietovuodoista

Panama-paperit

Kommentit