Hyppää pääsisältöön

Tietovuoto paljastaa Jokereiden omistajaperheen pakotepelin käänteet – Näin Rotenbergit järjestelivät omistuksiaan

Vladimir Putin keskustelemassa Arkadi Rotenbergin kanssa avajaisissa, joissa vihittiin käyttöön Krimin ja Venäjän välinen silta.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja liikemies Arkadi Rotenberg keskustelivat toukokuussa 2018. Kaksikko oli vihkimässä käyttöön uutta siltaa, joka yhdistää Venäjän ja Krimin nieminaan toisiinsa. Sillan rakentamisesta on vastannut Rotenbergin yhtiö. Vladimir Putin keskustelemassa Arkadi Rotenbergin kanssa avajaisissa, joissa vihittiin käyttöön Krimin ja Venäjän välinen silta. Kuva: EPA Panaman paperit,MOT

Presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva Rotenbergin perhe hyödyntää tehokkaasti veroparatiisiyhtiöitä vältellessään lännen asettamia talouspakotteita.

Maaliskuussa 2016 panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca tekee jotain, mihin sen olisi pitänyt ryhtyä jo kauan aikaa sitten.

Mossack Fonsecan työntekijä lähettää veroparatiisivaltio Brittiläisten Neitsytsaarien viranomaisille sähköpostia.

Sen liitteenä on tiedosto, joka on otsikoitu ”Luottamuksellinen”. Asiakirjassa kerrotaan ”epäilyttävistä toimista”, joihin Mossack Fonseca uskoo asiakkaittensa mahdollisesti syyllistyneen.

Kyseessä ovat rikkaat venäläiset liikemiehet Boris ja Igor Rotenberg.

Mossack Fonseca epäili Rotenbergien syyllistyneen rahanpesuun.

– Boris Rotenberg, vaikutusvaltainen venäläinen liikemies, sekä kolme muuta Venäjän presidentin lähipiiriin kuuluvaa miljardööriä (Arkadi Rotenberg, Gennadi Timtšenko ja Juri Kovaltšuk) ovat asetettu pakotelistalle heidän roolistaan Ukrainan tapahtumissa, ilmoituksen tekoa perustellaan.

Mossack Fonseca lähetti ilmoituksen viranomaisille, koska se epäili Rotenbergien syyllistyneen rahanpesuun. Tuossa vaiheessa Boris Rotenberg oli ehtinyt olla pakotelistalla jo kahden vuoden ajan.

Roman Rotenberg, Gennadi Timtshenko ja Vladimir Putin ottavat itsestään selfie-kuvaa.
Roman Rotenberg (vas.) ja Gennadi Timtšenko ottivat yhteisen selfie-kuvan presidentti Vladimir Putinin kanssa jääkiekko-ottelun jälkeen toukokuussa 2015. Roman Rotenberg, Gennadi Timtshenko ja Vladimir Putin ottavat itsestään selfie-kuvaa. Kuva: Alexey Nikolsky / EPA Vladimir Putin,Gennadi Timtšenko,Roman Rotenberg

Kissa ja hiiri -leikkiä viranomaisten kanssa

Panamalaisen asianajotoimiston herääminen venäläisten miljardöörien epäilyttäviin rahavirtoihin tapahtui vasta siinä vaiheessa, kun yhtiössä tiedettiin jo suuresta tietovuodosta.

Huhtikuussa 2016 kymmenet mediat eri puolilla maailmaa alkoivat julkaista tietoja niin sanotuista Panaman papereista. Niiden avulla saatiin yksityiskohtia siitä, kuinka rikkaat venäläiset liikemiehet eli oligarkit pyörittävät rahavirtojaan.

Vuoto sisälsi myös yllättäviä uusia tietoja. Esimerkiksi Vladimir Putinin pitkäaikainen ystävä Sergei Roldugin hallinnoi veroparatiisien kautta miljardien eurojen omaisuutta. Roldugin on sellisti. Muusikon palkalla omaisuutta ei ole tiettävästi hankittu.

Liikemiehet näyttävät olevan aina askeleen edellä lännen viranomaisia.

Mossack Fonsecasta vuodettujen uusien asiakirjojen perusteella voi seurata, kuinka oligarkit leikkivät kissa ja hiiri -leikkiä lännen asettamien talouspakotteiden kanssa.

Anonyymien veroparatiisiyhtiöiden avulla liikemiehet näyttävät olevan aina askeleen edellä lännen viranomaisia.

Tämä koskee myös vaikutusvaltaista Rotenbergien perhettä, jonka bisnesimperiumi yltää Suomeen saakka. Perhe on merkittävä omistaja jääkiekkojoukkue Jokereissa sekä Helsingin Hartwall Areenassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja muusikko Sergei Roldugin.
Panaman papereista kävi ilmi, että Vladimir Putinin pitkäaikainen ystävä Sergei Roldugin hallinnoi miljardien eurojen omaisuutta veroparatiisien kautta. Tiettävästi omaisuutta ei ole hankittu muusikko Rolduginin palkalla. Venäjän presidentti Vladimir Putin ja muusikko Sergei Roldugin. Kuva: EPA MOT,Panaman paperit,Venäjä,Vladimir Putin,Sergei Roldugin

Putinin lähipiiri on kerännyt valtavat rikkaudet

Suomessa tunnetuin Rotenbergin perheen edustaja on Roman Rotenberg. Helsingissä koulunsa käynyt Rotenberg puhuu sujuvaa suomea ja hänellä on myös Suomen kansalaisuus.

Roman Rotenberg on myös henkilö, joka valvoo perheen omistuksia jääkiekkoseura Jokereissa ja Hartwall Areenassa.

Rotenbergit tutustuivat Vladimir Putiniin kymmeniä vuosia sitten yhteisen judoharrastuksen myötä.

Roman Rotenbergin isä Boris ja setä Arkadi Rotenberg ovat tunteneet Vladimir Putinin jo 1960-luvun lopulta lähtien. Kolmikko oli samassa judoseurassa Pietarissa.

– Kuten julkisuudessa on mainittu, setäni Arkadi ja isäni Boris ovat yhdessä Putinin kanssa aloittaneet judouransa 10-vuotiaina. Ei kukaan silloin tiennyt että Vladimir Putinista tulee Venäjän presidentti. Niin on päässyt tapahtumaan, Roman Rotenberg sanoi Ylen Arto Nybergin haastattelussa vuonna 2014.

Pietarissa Vladimir Putin tutustui myös Gennadi Timtšenkoon. Miljardööri Timtšenko on myös Jokereiden ja Hartwall Areenan osaomistaja. Suomen kansalaisuuden Timtšenko sai vuonna 1999.

Rikkaat venäläiset käyttävät usein veroparatiisiyhtiöitä

Venäläis-suomalaiset liikemiehet ovat keränneet itselleen miljardien eurojen omaisuuden tekemällä liiketoimia muun muassa Venäjän valtion ja valtionyhtiöiden kanssa.

Lähes poikkeuksetta rikkaat venäläiset siirtävät omistuksensa veroparatiiseihin. Syitä on monia. Yksi niistä on se, että omistuksia halutaan piilottaa ja suojata poliittisilta riskeiltä.

Anonyymien veroparatiisiyhtiöiden suojissa omistuksia on myös helppo järjestellä monin erin tavoin.

Talouspakotteet oligarkkien murheena

Keväällä 2014 Rotenbergien perheessä alkoi kiivas omistusten järjestely.

Syy ei ollut pelko veronkiertosyytteistä Venäjällä, vaan kansainvälinen tilanne. Venäjä oli miehittänyt kansainvälisen oikeuden vastaisesti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan. Länsi vastasi Venäjän toimiin taloudellisen keinoin.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni asettivat laajoja talouspakotteita, joita alettiin pian kohdentaa myös presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

Infograafi. Havainnollistava kuvitus Rotenbergin vaikutusvaltaisen perheen suhteista Vladimir Putiniin.
Infograafi. Havainnollistava kuvitus Rotenbergin vaikutusvaltaisen perheen suhteista Vladimir Putiniin. Kuva: Valokuvat: EPA, grafiikka: Camilla Arjasmaa / Yle MOT,Panaman paperit

Yhdysvaltain pakotelistalla on tällä hetkellä peräti neljä Rotenbergin perheen jäsentä:

  • Arkadi Rotenberg, 66.
  • Boris Rotenberg, 61
  • Roman Rotenberg, 37
  • Igor Rotenberg, 45

Roman Rotenbergia lukuun ottamatta heistä kaikki ovat olleet myös panamalaisen asianajotoimisto Mossack Fonsecan asiakkaita.

Isältä pojalle

Vladimir Putinin pitkäaikainen ystävä ja judokaveri Boris Rotenberg on kerännyt itselleen miljardiomaisuuden 2000-luvulla. Yhdessä veljensä Arkadi Rotenbergin kanssa hän on merkittävä omistaja muun muassa venäläisessä SMP-pankissa.

Rotenbergien perheen yhtiö sai myös Sotšin olympiakisoihin liittyen miljardiurakat Venäjän valtiolta. Boris Rotenberg on Yhdysvaltain pakotelistalla. EU-pakotteilta Boris Rotenberg välttyi.

Sotšin olympiakisat toivat miljardiurakat Rotenbergin perheelle.

Esimerkiksi Venäjästä useita kirjoja kirjoittanut The Guardian -lehden toimittaja Luke Harding uskoo Boris Rotenbergin välttyneen EU-pakotteilta, koska hänellä on myös Suomen kansalaisuus.

Arkadi Rotenberg oli pitkään merkittävä omistaja venäläisessä kiinteistösijoitusyhtiössä nimeltä TPS Real Estate.

Yhtiö ostaa kiinteistöjä, kehittää niitä, vuokraa tiloja tai myy niitä eteenpäin. TPS Real Estaten sivuilla kerrotaan, että kesäkuussa 2018 yhtiö omisti yli 900 000 neliötä kiinteistöjä Venäjällä.

Kuvituskuva Igor Rotenbergin passista
Kopio Igor Rotenbergin passista löytyy Panaman papereista. Kuvituskuva Igor Rotenbergin passista MOT,Panaman paperit

Panaman papereista käy ilmi, kuinka Arkadi Rotenberg siirsi omistuksensa kiinteistösijoitusyhtiössä pojalleen Igor Rotenbergille.

Omistukset kulkivat Brittiläisten Neitsytsaarien ja Kyproksen veroparatiisien kautta.

Perheen nouseva tähti

Igor Rotenberg (s. 1973) on Arkadi Rotenbergin poika,

Sekä Venäjällä että länsimaisissa arvioissa Arkadi Rotenbergia pidetään vaikutusvaltaisimpana Rotenbergin perheen edustajana.

Lännen talouspakotteiden myötä Rotenbergin perheen omaisuutta on siirretty entistä enemmän Igor Rotenbergin nimiin.

– Totta kai isä auttoi minua hyvään alkuun liiketoimissani. Nykyisin olen itsenäinen liikemies, joka kehittää omistuksiaan yhteistyössä tiimini kanssa, Igor Rotenberg on sanonut uutistoimisto Reutersin mukaan.

Järjestelyt näkyvät myös Panaman papereiden uudessa tietovuodossa. Huhtikuussa 2016 Mossack Fonsecan sisäisen tarkastuksen osasto lähetti tietoja yhtiön muiden osastojen työntekijöille useista veroparatiisiyhtiöistä, jotka olivat aikaisemmin Arkadi tai Boris Rotenbergin omistuksessa.

Kaikki yhtiöt oli siirretty Igor Rotenbergin nimiin.

Revinnäinen Mossack Fonsecan asiakirjasta
Brittiläisten Neitsytsaarien verottaja kysyi Mossack Fonsecalta tietoja Igor Rotenbergin yhtiöstä. Revinnäinen Mossack Fonsecan asiakirjasta MOT,Panaman paperit

Mossack Fonseca ei kysele tarkemmin omistusjärjestelyistä. Vasta keväällä 2016 asianajotoimisto alkoi tiedustella, miten Igor Rotenberg on hankkinut valtavan varallisuuteensa.

Igor Rotenbergia pyydetään täyttämään lomake, jossa kysytään varojen alkuperää. Lomakkeessa on ruksattu kohta, jossa varojen kerrotaan olevan peräisin ”liiketoimista”.

Tarkempaa tietoa siitä, mistä rahat ovat peräisin ja kuinka suurta omaisuutta Igor Rotenberg veroparatiisiyhtiöitten kautta hallinnoi, ei ilmoituksessa ole.

Näyttää siltä, että pakotteet eivät tulleet Rotenbergin perheelle yllätyksenä.

Joulukuussa 2016 Mossack Fonseca joutui kuitenkin lähettämään Brittiläisten Neitsytsaarien verottajalle tietoa yhdestä Igor Rotenbergin yhtiön toiminnasta.

– Yhtiön tarkoituksena on sijoittaa henkilökohtaisia varoja sekä omistaa taidetta, arvopapereita ja muuta omaisuutta. Yhtiön toiminta tapahtuu Italiassa, Ranskassa ja Sveitsissä, Mossack Fonseca kertoo verottajalle lähettämässään vastauksessa.

Kirjeessä kerrotaan myös, että yhtiön asiakirjoja säilytetään lontoolaisen hallintopalveluita myyvän yhtiön tiloissa. Kyseinen brittiyhtiö on Panaman papereiden tietojen perusteella erikoistunut nimenomaan rikkaiden venäläisten raha-asioiden hoitoon.

Revinnäinen asiakirjasta.
Panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca teki Igor ja Boris Rotenbergistä ilmoituksen mahdollisesta rahanpesusta. Revinnäinen asiakirjasta. Kuva: Riikka Kurki / Yle MOT,Panaman paperit

Veljeltä siskolle

Huhtikuussa 2018 Rotenbergien ja Yhdysvaltain välisessä pakotepelissä oli vuorossa jälleen uusi erä. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö lisäsi pakotelistalle 24 venäläistä.

Heistä yksi oli Igor Rotenberg.

– [Igor] Rotenberg hankki merkittäviä omistuksia isältään Arkadi Rotenbergiltä sen jälkeen, kun jälkimmäinen oli asetettu pakotteiden kohteeksi maaliskuussa 2014. Erityisesti Arkadi Rotenberg myi pojalleen 79 prosentin osuuden venäläisestä öljyn- ja kaasuntuotantoyhtiö Gazprom Bureniesta, Yhdysvallat perusteli pakotepäätöstä.

Näyttää siltä, että pakotteet eivät tulleet Rotenbergin perheelle yllätyksenä. Vain viikkoa ennen pakotepäätöstä Igor Rotenberg myi omistuksensa suuressa kiinteistösijoitusyhtiössä.

Uusi omistaja on Igorin sisko Lilia Rotenberg. Hän ei ole Yhdysvaltain tai Euroopan unionin pakotelistalla.

Rotenbergit eivät antaneet MOT:lle haastattelua.

Uusi tietovuoto paljastaa, miten jälkiä peiteltiin

  • Keväällä 2016 kymmenet mediat eri puolilla maailmaa julkaisivat tietoja niin sanotuista Panaman papereista.
  • Tietovuoto käsitti 11,5 miljoonaa salaista asiakirjaa. Ne olivat peräisin panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta.
  • Nyt saman asianajotoimiston asiakirjat pääosin tietovuodon jälkeiseltä ajalta on vuodettu saksalaislehti Süddeutsche Zeitungille.
  • Uusi Panaman paperit -vuoto sisältää noin 1,2 miljoonaa tiedostoa.
  • Hanketta koordinoi kansainvälinen toimittajajärjestö ICIJ.
  • Ylen MOT on ainoa tietovuodossa mukana oleva suomalainen toimitus.

Lue myös:

Uusi tietovuoto paljastaa: ”Teidän vuoksi joudumme maksamaan veroja” - veroparatiisiasiakkaat raivoissaan Panaman paperit –asianajotoimistolle
”Nordea ei vastaa meille…” – tietovuoto aiheutti paniikin Mossack Fonsecan ja Nordean asiakkaissa
Panaman paperit paljasti Metson työntekijän miljoonaveivauksen – uusi vuoto kertoo miten hän peitti jälkensä ja pääsi pälkähästä
Suomen verottaja ja poliisi saivat Panaman paperit haltuunsa
MOT:n aiemmat Panaman papereita koskevat jutut
Ylen Uutisten aiempia juttuja veroparatiiseista ja tietovuodoista

Muokattu 4.3.2022 kello 15.30: Korjattu grafiikkaan Boris Rotenbergin kuva. Grafiikan aikaisemmassa versiossa tilalla oli virheellisesti Arkadi Rotenbergin kuva.

Panama-paperit

Kommentit