Hyppää pääsisältöön

Lukas Leon kuittaa epäilijöilleen: “Älä ikinä puske ketään alas”

Lukas Leon
Lukas Leon Kuva: Juuli Aschan, YleX Artistic,Liiga Music

Jos olet viimeisen viikon aikana seurannut mitä tahansa mediaa televisiosta verkkojulkaisuihin, olet varmasti törmännyt tämän hetken kuumimpaan tulokkaaseen Lukas Leoniin.

Miten kahdeksanvuotiaana aloitettu riimien kirjoittaminen on johtanut areenakeikkoihin Cheekin kanssa, sekä levytyssopimukseen Liiga Musicilla?

– Aluksi riimit olivat vain päiväkirja: olen pienestä asti raportoinut kaiken mitä näen ja koen kirjoittamalla. Lähiössä kasvaessa näin paljon surullisia tapauksia ja ihmisiä, jotka yrittivät tehdä omaa juttua, mutta epäonnistuivat. Minulle musiikki on aina ollut ainoa asia, jota oikeasti haluan tehdä elämälläni, Lukas Leon kertoo.

Nuori tähti kertoo saaneensa ensimmäisen kerran kunnolla kannustusta vasta lukioikäisenä, vaikka musiikin kirjoittaminen alkoikin jo ala-asteella. Yläasteella tukea löytyi yhteisen unelman jakaneesta Aresista, joka on nykyään Lukas Leonin tuplaaja. Aresia voi myös kuulla Mehujää-kappaleella.

– Olen tehnyt musiikkia, koska olen pitänyt siitä niin paljon. Kun tekee mitä vaan aidon halun takia, siinä kehittyy koko ajan. Se on pikkuhiljaa johtanut tähän.

Lisää virtaa vastarinnasta

Vaikka tukea löytyikin lopulta läheltä, myös kielteisesti vantaalaisnuoren unelmiin suhtautuneita riitti. Lukas Leon kertoo kuitenkin saaneensa negatiivisesta palautteesta enemmän voimaa ja halua näyttää kykynsä, mutta muistuttaa samalla että kaikille ei käy samalla lailla:

– Ihmiset ovat kuitenkin erilaisia. Toisille käy niin, että he alkavat negatiivisen palautteen myötä myös itse epäilemään omaa juttuaan. En halua näyttää keskisormea epäilijöilleni, mutta toivon heidän näkevän, että ketään ei saa puskea alas.

Lukas Leonilla ei oikeastaan koskaan ole ollut varasuunnitelmaa, koska musiikki on ainoa asia, jota hän tahtoo tehdä. Kova usko omaan tekemiseen sekä lukemattomat työ- ja treenitunnit olivat kilpi negatiiviselle puhelle.

– Tiesin, että jos teen enemmän duunia kuin kukaan, niin ihan satavarmasti saan siitä palkkioni. Olen aina ollut sitä mieltä, että sen työ palkitaan, joka tekee eniten töitä.

Kontaktit, kontaktit, kontaktit

Monille ensimmäinen kosketus työelämään on kahdeksannella luokalla järjestettävä työelämään tutustuminen. Lukasin TET-jakso kului Helsinki Freedom Recordsilla, joka on osa nuorten toimintakeskus Happea. Tuottajat näkivät Lukas Leonissa paloa ja lopulta heille saapunut puhelu mahdollisti ensimmäisen ison askeleen kohti unelmien toteutumista:

Jimi Constantine oli kysellyt, onko heillä jotain räppäriä ja Mats Takila kertoi minusta. Jimi tuli tutustumaan minuun ja seuraavan kerran tavattiinkin jo Jimin kotistudiossa ja ruvettiin tekemään musiikkia.

Lukas kertoo olevansa todella tarkka oman musiikkinsa julkaisuista ja onkin usein päätynyt esiintymään muiden artistien kappaleilla vierailijana. Yksi vierailuista oli Pikkiksen Saundi-kappaleella, jonka lopulta kuuli Youtubesta myös Suomen suosituin räppäri Cheek, eli Jare Tiihonen.

Cheek otti yhteyttä Lukas Leoniin ja kävi ilmi, että nuori räppäri oli nauhoittamassa omaa musiikkia juuri Jimi Constantinen studiolla. Jare ja Jimi ovat vanhoja tuttuja pitkältä ajalta, treffit sovittiin studiolle ja loppu on historiaa.

Lukas Leon
Lukas Leon on Liiga Musicin ensimmäinen kiinnitys. Lukas Leon Kuva: Juuli Aschan, YleX LUKAS LEON - Jojo

Mestarin opissa, mutta omalla tyylillä

Kaksi vuotta Jaren kanssa musiikkia tehnyt Lukas Leon kertoo saaneensa pitää täyden taiteellisen vapauden omaa musiikkia kohtaan. Tiihosen tuoma tietotaito onkin liittynyt pikemminkin musiikkialan lainalaisuuksiin: musiikkibisneksestä levyn oikeanlaiseen markkinointiin. Julkisesta tuesta huolimatta Leon ei pelkää leimautuvansa vain “Cheek kakkoseksi”:

– Olen ajatellut sen olevan itsestään selvää, että suuri yleisö suhtautuu minuun aluksi Cheekin jäbänä. Tiedän kuitenkin, että mitä enemmän jengi kuulee omaa musiikkiani ja näkee millainen ihminen olen, sitä paremmin se tajuaa, että Lukas Leon ja Cheek ovat ihan eri asia.

– Se mulla ja Jarella on samaa, että me halutaan tehdä kaikki tosi isosti, Lukas Leon vielä tiivistää.

Tulevaisuuden tuulet

Cheek on maininnut Lukas Leonin edustavan muutosta. Artisti itse kertoo, ettei tullut rap-piireihin sanoakseen jonkin olevan vialla ja tehdäkseen muutoksen, vaan pohtii Cheekin kommentin liittyvän pikemminkin teknisesti taitavampiin riimeihin, räppiin ja monipuolisuuteen. Lukas Leonin mukaan 90% uusista suomirap-kappaleista ovat olleet sisällöltään lähinnä “Mä oon hyvä ja sä oot huono” ajatusta.

– Jos sisältö on noin simppeli, niin luulisi että edes riimit saisi tehtyä taitavasti. En halua dissata ketään, mutta itseäni kiehtoo, että voi tehdä teknisesti taitavia riimejä ja hyvää flow’ta, mutta silti niin että tekstin sisältö pysyy ja tarina menee eteenpäin. En kuitenkaan väitä, että kukaan muu kuin minä Suomessa ei tekisi niin.

Kysyttäessä missä nuori tähti näkee itsensä viiden vuoden päästä, Lukas vastaa haluavansa olla jossain aurinkoisessa paikassa, oman porukkansa kanssa, nauttimassa elämästä ja räppäämässä.

– Varmasti hommat ovat edenneet siihen mennessä.

Lukas Leonin tulevaisuus kieltämättä näyttää erittäin valoisalta. Vasta julkaistun debyyttialbumin ykkössinkku XTC on kerännyt kohta puoli miljoonaa kuuntelua Spotifyssa ja peräti seitsemän sen kappaletta on noussut Suomen top 50 -listalle.

Nykyisen momentumin valossa vaikuttaa siltä, että viiden vuoden päähän maalattu mielikuva on täysin mahdollinen – ellei jopa väistämätön.