Hyppää pääsisältöön

Merisää kiinnostaa muitakin kuin veneilijöitä

Juha Blomberg lukee merisäätiedotusta studiossa.
Juha Blomberg lukee Merisään Ylen studiossa Juha Blomberg lukee merisäätiedotusta studiossa. Kuva: Juha Blomberg Merisää

Merisään kuuntelija tekee mielikuvamatkan pitkin kaunista rannikkoamme Kotkasta Kemiin. Viidesti vuorokaudessa lähetettävä säätiedotus merenkulkijoille luetaan 38 rannikkoasemalta vuoden jokaisena päivänä.

Merisään rannikkoasemat -sarjassa esitellään Kotka Rankki, Harmaja, Utö, Tankar ja Hailuoto.

Sää rannikkoasemilla tänään...
Tankarin sääaseman mittauslaitteet
Mittauslaitteistoja on sekä ulko- että sisätiloissa Tankarin sääaseman mittauslaitteet Kuva: Ilmatieteenlaitos Tankar,Merisää,Luonto-Suomi

Merenkulkijoiden säätiedotus on luettu vuodesta 1926 lähtien, mikä tekee siitä yhden Yleisradion vanhimmista ohjelmista.

Neitsytlähetys kuultiin Oy Suomen Yleisradio Ab:n Hanko-radiossa 15. maaliskuuta 1926, eli vain puolisen vuotta Ylen ensimmäisen radiolähetyksen jälkeen.

Varsin moni saariston lapsi on nukahtanut merisään meditatiiviseen rytmiin...

Kovan tuulen varoitus merenkulkijoille...

Merisään radiolähetykset koostuvat aina säävaroituksista ja merisääennusteesta. Tiedote luetaan parhaimmillaan 140–150 kertaa päivässä.

Havaintoasemilla mitataan muun muassa ilman lämpötila, kosteus, pilvisyys, näkyvyys, tuulen nopeus ja meriveden korkeus.

Tiedotteeseen kuuluvat myös meriveden korkeudet 14 mittauspisteestä.

Optinen sirontamittari Nyhamnin rannikkoasemalla. Tällä mitataan näkyvyyttä.
Optinen sirontamittari Optinen sirontamittari Nyhamnin rannikkoasemalla. Tällä mitataan näkyvyyttä. Kuva: Yle kuvanauha merisää
Rannikoaseman tuulen mittauslaite.
Tuulen mittauslaite Rannikoaseman tuulen mittauslaite. Kuva: Yle kuvanauha tuulen mittauslaite

Sääasemat ovat nykyään automatisoituja. Viimeisen puolustusvoimien ylläpitämän merisääaseman, Kotka Rankin, toiminta loppui vuonna 2013.

– Meri- ja maa-asemilla käytetään samoja mittareita, meteorologi Mikael Frisk Ilmatieteen laitokselta kertoo. Joiltain asemilta ilmoitetaan myös sademäärä ja lumen syvyys.

Tuulen suunta ja nopeus mitataan eri mittarilla kuin näkyvyys. Sen sijaan näkyvyys ja vallitseva sää mitataan samalla mittarilla.

Mittauslaitteet tarvitsevat energiaa ja tämä saattaa joissain paikoissa olla hyvinkin haasteellista.

– Silloin energia tehdään itse aurinkopaneelien ja tuuligeneraattorin avulla, Frisk jatkaa.

Tietoja ei ole saatavilla...
Pohjois-Itämeren poju mittaa aallokon korkeutta
Poiju mittaa aallokon korkeutta Pohjois-Itämeren poju mittaa aallokon korkeutta Kuva: Ilmatieteenlaitos Tankar,Merisää,Luonto-Suomi

Toisinaan Merisään yhteydessä kuulee maininnan ”mittaustiedot puuttuvat”. Syynä voi olla tekniset ongelmat tai havaintoaseman sijainti, sillä asemia on varsin erilaisia paikoissa – asutuilla saarilla, mutta myös pienillä luodoilla.

– Syynä voi olla esimerkiksi laitteen rikkoutuminen eikä sitä päästä vaikeiden sääolosuhteiden vuoksi korjaamaan, kertoo Mikael Frisk Ilmatieteenlaitokselta. Välillä joku merimetsokin saattaa turhautua pyöriviin härveleihin…

Luontotoimittaja Minttu Heimovirta perehtyi Merisään mittauslaitteisiin Nyhamnin sääasemalla. Video on vuodelta 2011:

Kuuntele Merisää-kappale ja laula mukana!

LINKIT:
Merisää on radiotiedotteiden klassikko

Merisään lukeminen on taitolaji

Merisään paikannimien historiaa

Kuuntele radio-ohjelma: