Hyppää pääsisältöön

MM-kisojen tekijät: Ohjaaja hoputtaa asiantuntijoita korvanapeissa ja pitää paketin kasassa

Kuvassa urheiluohjaaja Tuomas Jauhiainen
Kuvassa urheiluohjaaja Tuomas Jauhiainen Kuva: Yle / Väinö Vasara FIFAn jalkapallon MM 2018,ohjaaja,Tv-studio,Tuomas Jauhiainen

Tuomas Jauhiainen vetelee naruista, jotka eivät näy kotikatsojille. Ohjaajille ei pidetä kokeita jalkapallotietämyksestä, mutta arvaamattomien tilanteiden kanssa täytyy osata elää.

Jalkapallon MM-kisojen ohjaaja lukee studion tilanteita, ohjaa lukuisia kameroita ja pitää huolta siitä, että pelitauoilla riittää aikaa suunnitellulle sisällölle.

“Mun rooli on pitää paketti kasassa”, summaa keskiviikkoillan futishuumaan valmistautuva Tuomas Jauhiainen.

Ohjaamon ruutuviidakkoa katsellessa ja päällekkäistä puheensorinaa kuunnellessa on vaikea kuvitella, että tehtävästä selviäisi ilman sydämentykytyksiä. Viidentoista minuutin puoliajan ohjelma on tiukka, varsinkin jos asiantuntijat innostuvat ja puheenvuorot venyvät. Silloin Jauhiaisen tehtävä on hoputtaa studioisäntää korvanapin kautta.

“Jos analyysiin on varattu kuusi minuuttia ja se yhtäkkiä venähtääkin yhdeksään minuuttiin, täytyy alkaa tehdä ratkaisuja siitä, mitä jätetään näyttämättä.”

Virtuaalinen Ronaldo studioon

Jauhiainen on työskennellyt Ylellä jo viisitoista vuotta, ja ohjannutkin jo toista vuosikymmentä. Urheiluohjaajana Jauhianen on lajien ja tapahtumien parissa laidasta laitaan – aina SM-viikoista olympialaisiin.

Kansainväliset suurtapahtumat kuten Jalkapallon MM-kilpailut eroavat siinä, että työtä ei tehdä lähetysautoissa vaan studiossa. Jauhiainen kertoo, että MM-kilpailujen formaatti muistuttaa pitkälti Mestarien liigaa, jota on lähetetty Pasilan studioilta pitkin talvea jo monen vuoden ajan.

“Vaikka puitteet ovat isommat ja elementtejä on enemmän, niin kaava on aika sama: pelataan futista, ja analysoidaan tauoilla”.

Vuosien saatossa lähetykset ovat saaneet lisämaustetta uusista teknologioista, kuten virtuaalitodellisuudesta (VR) ja lisätystä todellisuudesta (AR).

“Studiossa on yksi vihreä nurkkaus, mistä pystytään viemään toimittaja virtuaaliympäristöön. Sitten AR:n avulla voimme tuoda vaikka Christiano Ronaldon tönöttämään etualalle.”

Ohjaaja ja turistikatsoja

Itse pelin ohjaus toteutetaan kansainvälisesti, joten alkuvihellyksen jälkeen Jauhiaisella on aikaa hakea kahvia. Studio-osuuksien välillä ei kuitenkaan ehdi huilata, sillä silloin studioväki ja ohjaaja poimivat klippejä talteen analyysejä varten.

Vaikka ohjaajaa lajitietämys hyödyttääkin, kuvailee Jauhiainen itseään jalkapallon turistikatsojaksi. Studiossa käsiteltävä asiasisältö on juontajan ja asiantuntijoiden vastuulla.

“Mun ei tarvitse osata puhua Islannin puolustuksesta viittä minuuttia. Totta kai se auttaa, jos tietää ja tunnistaa pelaajia, mutta ei meille ohjaajille mitään kokeita pidetä.”

Jauhiainen kertoo nauttivansa ohjaksien pitelystä, vaikka arvaamattomat livetilanteet ja kansainvälisen yhteyden pätkimiset saattavatkin välillä aiheuttaa hikipisaroita.

“On siistiä pitää lähetystä hallussa. Kun saa jonkin osion tehtyä sujuvasti, niin tulee hyvä fiilis, että näinhän tämän pitääkin mennä.”

Tuomas Jauhiainen

  • 35-vuotias urheiluohjaaja
  • Kotoisin Helsingistä
  • On työskennellyt Ylellä yhtäjaksoisesti 15 vuotta
  • Sympatisoi MM-kisoissa Islantia