Hyppää pääsisältöön

Suomalaisen kitarismin ikoni kulkee jääräpäisesti omaa polkuaan

Kitaristi Esa Pulliainen ja toimittaja Pekka Laine
Kitaristi Esa Pulliainen ja toimittaja Pekka Laine Kuva: Yle Esa Pulliainen

Esa Pulliainen on pienestä pitäen tottunut olemaan vähemmistössä musiikillisten mielipiteidensä kanssa. Kun kaverit kuuntelivat 1970-luvulla progea ja polttivat suitsukkeita, nuori Esa Pulliainen uskoi Gene Vincentin ilosanomaan. Muilta Helsingin rock-piirien kitaraintoilijoilta ei löytynyt silloinkaan ymmärrystä, kun Pulliainen alkoi vannoa Olavi Virran ja Reijo Taipaleen nimeen.

Oman äänen kuunteleminen maailman melskeissä voi olla vaikeata, mutta se kannattaa. Esa Pulliaisen asema ehkä eniten jäljiteltynä suomalaiskitaristina perustuu persoonallisen vision sinnikkääseen seuraamiseen. Rautalangan, rock’n’rollin ja suomalaiskansallisen maiseman fuusiosta on tullut hänen hyppysissään tavaramerkkisointi, joka on lonkeroitunut laajalle sinivalkoisen popin lähihistoriaan.

Samalla kun muut ovat käännelleet takkejaan, Pulliainen on pitänyt estetiikkansa peruskuosin samana. Hamalla 1960-luvulla tehty soitinvalintakin on osoittautunut oikeaksi. Rakkaus kitaraan roihuaa edelleen rinnassa. Tuomari Nurmio & Köyhien ystävät-yhtyeen läpimurrosta startannut neljän vuosikymmenen ja lukemattomien keikkojen ammatimainen soittojotos ei ole sammuttanut kipinää. Hulluimmat Agents- hulinan vuodet ovat rauhoittuneet ja maestrolla on aikaa soittaa myös omaksi iloksi.

Esa Pulliainen & C-Combo-kokoonpanon tuoreella Shakin’ All Over-albumilla voi kuulla kiteytyneen kuvan pitkästä kaaresta. Perusasioista ammentava soittaja palaa aina kotiin perimmäisten kysymysten ääreen. Miten yksittäinen ääni siirtyy soittimesta kuulijaan sieluun? Miten kaunis melodia riisutaan jonninjoutavuuksista? Mikä on musiikissa olennaista? Esa Pulliainen miettii aina samoja haasteita tarttuessaan Fender Stratocasteriin. Soitossa ja soittajan suupielessä näkyvässä virneessä kuultaa myös ylpeys, jopa häivähdys tyytyväisyyttä. Tuntuu hyvältä kulkea harhapolkujen sijaan juuri itselle oikeata tietä.

Esa Pulliainen vierailee Pekka Laineen ihmemaa- ohjelmassa sunnuntaina aamukymmeneltä. Pulliainen valitsee kolme tärkeätä levytystä, jotka ovat antaneet soittajalle suunnan. Toimittaja Laineelle kohtaaminen on erityinen. Hän näki Agents-yhtyeen ensikerran vuonna 1985, eikä ole toipunut siitä täysin vieläkään.

Pekka Laineen ihmemaa. Sunnuntaina 24.6 kello 10.04 Radio Suomi

Lisää ohjelmasta

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi