Hyppää pääsisältöön

Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

Historioitsija Bettany Hughes Marxin ja Engelsin patsaalla Berliinissä
Historioitsija Bettany Hughes Marxin ja Engelsin patsaalla Berliinissä Historioitsija Bettany Hughes Marxin ja Engelsin patsaalla Berliinissä Yle Teema,Historia: Marx, Nietzsche ja Freud

Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen.
Teemalla tiistaisin 26.6.–10.7.2018 klo 21. Jaksot Areenassa 90 päivää

Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

Osa 1: Marx

Vauraan preussilaisperheen lapsesta kasvoi vihainen idealisti ja radikaali. Karl Marx joutui toistuvasti vaikeuksiin eri maiden viranomaisten kanssa poliittisen toimintansa ja kiihkeiden kiistakirjoitustensa takia. Pariisissa Marx julkaisi ensimmäisen tutkimuksensa kapitalismin luonteesta ja sen vaikutuksesta ihmiseen. Brysselissä hän kirjoitti työtoverinsa Friedrich Engelsin kanssa Kommunistisen manifestin. Ja Lontoossa hän jatkoi armotonta teoreettista työtään samalla, kun hänen perheensä vajosi köyhyyteen.

Marxin magnum opus Pääoma jäi aikanaan vaille suurta huomiota. Marxin hautajaisiin osallistui vain 11 saattajaa. Mutta myöhemmin hänen ideoistaan kasvoi yksi maailmanhistorian merkittävimmistä ja kiistellyimmistä poliittisista aatesuunnista.

Osa 2: Nietzsche

Filosofi Friedrich Nietzsche oli 1800-luvun nerokkaimpia ja vaarallisimpia ajattelijoita. Nietzschen tinkimättömät ja brutaalitkin ajatukset tekivät selvää jälkeä uskonnon, moraalin ja tieteen laiskoista uskomuksista ja oletuksista. Hänen maailmassaan ei ollut jumalia eikä melkein inhimillisyyttäkään. Nietzschen filosofia on henkeäsalpaavan raju ja omaperäinen.

Nietzsche on myös ihminen, jonka työtä on vääristelty ja väärinkäytetty enemmän kuin ehkä kenenkään muun filosofin. Koska Nietzsche ei pitänyt filosofisista järjestelmistä, hänen kirjoituksensa ovat monitulkintaisia ja joskus ristiriitaisiakin. Juuri siksi niitä voi tulkita niin vapaasti, ja niinpä tämä kaiken totalitaariselta tai kansallismieliseltä haiskahtavan politiikan vihamies joutui kuolemansa jälkeen itselleen tyystin vieraiden aatteiden mainoskasvoksi.

Nietzschen itsensä filosofinen totuudenetsintä ajoi lopulta yksinäisyyteen ja jopa hulluuteen, mutta hänen ajatuksensa muokkasivat koko modernin maailman älyllistä maisemaa.

Osa 3: Freud

Psykoanalyysi ei enää edusta tieteen viimeistä sanaa, mutta Sigmund Freudin perintö on kaikkialla. Freud elää arkisessa puheessa: puhumme tunteiden tukahduttamisesta, fallossymboleista ja freudilaisista lipsahduksista. Syvällisemmin Freudin työn jälki näkyy siinä, että meistä on täysin luonnollista puhua avoimesti syvimmistäkin tunteistamme.

Freud oli ihmismielen tutkimuksen pioneeri, ja psykoanalyyttisellä menetelmällään hän pureutui nimenomaan tunnekysymyksiin, joita 1800-luvulla pidettiin tuskin mainitsemisen arvoisina. Keskusteluissaan potilaidensa kanssa Freud sai radikaaleja oivalluksia alitajunnan merkityksestä kätkettyjen tunteiden ja irrationaalisten, alkukantaisten halujen tyyssijana.

  • (Genius of the modern world: Marx, Nietzsche, Freud), Britannia 2016.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa