Hyppää pääsisältöön

Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

Historioitsija Bettany Hughes Marxin ja Engelsin patsaalla Berliinissä
Historioitsija Bettany Hughes Marxin ja Engelsin patsaalla Berliinissä Historioitsija Bettany Hughes Marxin ja Engelsin patsaalla Berliinissä Yle Teema,Historia: Marx, Nietzsche ja Freud

Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen.
Teemalla tiistaisin 26.6.–10.7.2018 klo 21. Jaksot Areenassa 90 päivää

Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

Osa 1: Marx

Vauraan preussilaisperheen lapsesta kasvoi vihainen idealisti ja radikaali. Karl Marx joutui toistuvasti vaikeuksiin eri maiden viranomaisten kanssa poliittisen toimintansa ja kiihkeiden kiistakirjoitustensa takia. Pariisissa Marx julkaisi ensimmäisen tutkimuksensa kapitalismin luonteesta ja sen vaikutuksesta ihmiseen. Brysselissä hän kirjoitti työtoverinsa Friedrich Engelsin kanssa Kommunistisen manifestin. Ja Lontoossa hän jatkoi armotonta teoreettista työtään samalla, kun hänen perheensä vajosi köyhyyteen.

Marxin magnum opus Pääoma jäi aikanaan vaille suurta huomiota. Marxin hautajaisiin osallistui vain 11 saattajaa. Mutta myöhemmin hänen ideoistaan kasvoi yksi maailmanhistorian merkittävimmistä ja kiistellyimmistä poliittisista aatesuunnista.

Osa 2: Nietzsche

Filosofi Friedrich Nietzsche oli 1800-luvun nerokkaimpia ja vaarallisimpia ajattelijoita. Nietzschen tinkimättömät ja brutaalitkin ajatukset tekivät selvää jälkeä uskonnon, moraalin ja tieteen laiskoista uskomuksista ja oletuksista. Hänen maailmassaan ei ollut jumalia eikä melkein inhimillisyyttäkään. Nietzschen filosofia on henkeäsalpaavan raju ja omaperäinen.

Nietzsche on myös ihminen, jonka työtä on vääristelty ja väärinkäytetty enemmän kuin ehkä kenenkään muun filosofin. Koska Nietzsche ei pitänyt filosofisista järjestelmistä, hänen kirjoituksensa ovat monitulkintaisia ja joskus ristiriitaisiakin. Juuri siksi niitä voi tulkita niin vapaasti, ja niinpä tämä kaiken totalitaariselta tai kansallismieliseltä haiskahtavan politiikan vihamies joutui kuolemansa jälkeen itselleen tyystin vieraiden aatteiden mainoskasvoksi.

Nietzschen itsensä filosofinen totuudenetsintä ajoi lopulta yksinäisyyteen ja jopa hulluuteen, mutta hänen ajatuksensa muokkasivat koko modernin maailman älyllistä maisemaa.

Osa 3: Freud

Psykoanalyysi ei enää edusta tieteen viimeistä sanaa, mutta Sigmund Freudin perintö on kaikkialla. Freud elää arkisessa puheessa: puhumme tunteiden tukahduttamisesta, fallossymboleista ja freudilaisista lipsahduksista. Syvällisemmin Freudin työn jälki näkyy siinä, että meistä on täysin luonnollista puhua avoimesti syvimmistäkin tunteistamme.

Freud oli ihmismielen tutkimuksen pioneeri, ja psykoanalyyttisellä menetelmällään hän pureutui nimenomaan tunnekysymyksiin, joita 1800-luvulla pidettiin tuskin mainitsemisen arvoisina. Keskusteluissaan potilaidensa kanssa Freud sai radikaaleja oivalluksia alitajunnan merkityksestä kätkettyjen tunteiden ja irrationaalisten, alkukantaisten halujen tyyssijana.

 • (Genius of the modern world: Marx, Nietzsche, Freud), Britannia 2016.
 • Pelso muistetaan verisestä vankilapaosta – kirja ja karja auttavat vankeja eteenpäin

  Suomen viimeisessä korpivankilassa on hyvä kirjasto.

  85 kilometriä Oulusta ja 95 kilometriä Kajaanista. Vaalan kunnassa Kainuussa sijaitsee Suomen viimeisen korpivankilan mainetta kantava Pelson vankila. Lyhytdokumentti Kirja ja karja, vankila uskoo sivistykseen kuuluu Yle Areenan Kirjastotarinoita -sarjaan. Pelson vankilassa uskotaan vankeusajan sivistykseen.

 • Neljän kirjailijan herkät hetket kirjastossa – Millainen on sinun kirjastotarinasi?

  Jos rakastat kirjastoa, jaa #kirjastotarina!

  Kirjastoilla on suuri merkitys suomalaisten elämässä! Leena Lehtolainen, Koko Hubara, Juha Itkonen ja Aleksi Delikouras käynnistävät kirjastotarinoiden keräyksen. Jaa sinäkin oma tarinasi hastagillä #kirjastotarina tai artikkelin lopussa olevalla lomakkeella. Artikkelin opusta löytyy koottuna monta sataa kirjastotarinaa. Nyt on kultainen hetki pitää kirjastoista meteliä ja kerätä tarinoita.

 • Iso D toi show'n Suomeen

  Teemalauantaissa dokumenttielokuva ja arkistojen aarteita.

  Teemalauantain tähti on Iso D, Suomi-viihteen jättiläinen, Mr. Tähtitehdas Danny eli Ilkka Lipsanen – mies joka toi show’n Suomeen. Danny-dokumenttielokuvan ensiesityksen lisäksi kaivellaan arkistojen aarteita.

Yle Teema

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

 • Janis: Little Girl Blue

  Dokumenttielokuva ainutlaatuisesta Janis Joplinista

  Janis Joplin eli lyhyen, uhmakkaan ja säkenöivän elämän. Hän mursi rajoja niin esiintyjänä kuin naisena: rakasti täysillä, eli täysillä ja lauloi täysillä. Amy J. Bergin dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!