Hyppää pääsisältöön

Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

Historioitsija Bettany Hughes Marxin ja Engelsin patsaalla Berliinissä
Historioitsija Bettany Hughes Marxin ja Engelsin patsaalla Berliinissä Historioitsija Bettany Hughes Marxin ja Engelsin patsaalla Berliinissä Yle Teema,Historia: Marx, Nietzsche ja Freud

Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen.
Teemalla tiistaisin 26.6.–10.7.2018 klo 21. Jaksot Areenassa 90 päivää

Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

Osa 1: Marx

Vauraan preussilaisperheen lapsesta kasvoi vihainen idealisti ja radikaali. Karl Marx joutui toistuvasti vaikeuksiin eri maiden viranomaisten kanssa poliittisen toimintansa ja kiihkeiden kiistakirjoitustensa takia. Pariisissa Marx julkaisi ensimmäisen tutkimuksensa kapitalismin luonteesta ja sen vaikutuksesta ihmiseen. Brysselissä hän kirjoitti työtoverinsa Friedrich Engelsin kanssa Kommunistisen manifestin. Ja Lontoossa hän jatkoi armotonta teoreettista työtään samalla, kun hänen perheensä vajosi köyhyyteen.

Marxin magnum opus Pääoma jäi aikanaan vaille suurta huomiota. Marxin hautajaisiin osallistui vain 11 saattajaa. Mutta myöhemmin hänen ideoistaan kasvoi yksi maailmanhistorian merkittävimmistä ja kiistellyimmistä poliittisista aatesuunnista.

Osa 2: Nietzsche

Filosofi Friedrich Nietzsche oli 1800-luvun nerokkaimpia ja vaarallisimpia ajattelijoita. Nietzschen tinkimättömät ja brutaalitkin ajatukset tekivät selvää jälkeä uskonnon, moraalin ja tieteen laiskoista uskomuksista ja oletuksista. Hänen maailmassaan ei ollut jumalia eikä melkein inhimillisyyttäkään. Nietzschen filosofia on henkeäsalpaavan raju ja omaperäinen.

Nietzsche on myös ihminen, jonka työtä on vääristelty ja väärinkäytetty enemmän kuin ehkä kenenkään muun filosofin. Koska Nietzsche ei pitänyt filosofisista järjestelmistä, hänen kirjoituksensa ovat monitulkintaisia ja joskus ristiriitaisiakin. Juuri siksi niitä voi tulkita niin vapaasti, ja niinpä tämä kaiken totalitaariselta tai kansallismieliseltä haiskahtavan politiikan vihamies joutui kuolemansa jälkeen itselleen tyystin vieraiden aatteiden mainoskasvoksi.

Nietzschen itsensä filosofinen totuudenetsintä ajoi lopulta yksinäisyyteen ja jopa hulluuteen, mutta hänen ajatuksensa muokkasivat koko modernin maailman älyllistä maisemaa.

Osa 3: Freud

Psykoanalyysi ei enää edusta tieteen viimeistä sanaa, mutta Sigmund Freudin perintö on kaikkialla. Freud elää arkisessa puheessa: puhumme tunteiden tukahduttamisesta, fallossymboleista ja freudilaisista lipsahduksista. Syvällisemmin Freudin työn jälki näkyy siinä, että meistä on täysin luonnollista puhua avoimesti syvimmistäkin tunteistamme.

Freud oli ihmismielen tutkimuksen pioneeri, ja psykoanalyyttisellä menetelmällään hän pureutui nimenomaan tunnekysymyksiin, joita 1800-luvulla pidettiin tuskin mainitsemisen arvoisina. Keskusteluissaan potilaidensa kanssa Freud sai radikaaleja oivalluksia alitajunnan merkityksestä kätkettyjen tunteiden ja irrationaalisten, alkukantaisten halujen tyyssijana.

 • (Genius of the modern world: Marx, Nietzsche, Freud), Britannia 2016.
 • Teidemme levinneimmät ja muuten rakkaimmat autot arkistopaketissa

  1960-luvun autonostalgiaa Mossesta Hillmaniin.

  Elävän arkiston paketissa on autoaiheista ohjelmaa 1960-luvulta. Teema torstaina 20.9. klo 22.30, uusinnat perjantaina 21.9. ja maanantaina 24.9. Neuvostoautojen maahantuoja Konela vietti 20-vuotisjuhlaansa vuonna 1967 Helsingin Messuhallissa, ja tilaisuudessa vieraili myös Neuvostoliiton varaulkomaankauppaministeri Ivan Semitšastnov.

 • Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2018

  Syksy on yhteistä ranskalaisen elokuvan juhlaa!

  Helsingin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 31. kerran 20.–30.9.2018. Intohimoiset elokuvan rakastajat Teema ja R&A juhlivat yhdessä ranskalaista elokuvaa; Teeman ranskalaisen elokuvan syksyä vietetään lokakuun puoliväliin asti.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

Yle Teema

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!