Hyppää pääsisältöön

Suadin uutuuskappale soi vanhan mielisairaalan asuntolassa – "Musiikki on taikamaailman juttuja"

Suad on kotimaisen musiikkimaailman parhaiten varjeltuja talentteja. Hänen ääntään on kuultu monien artistien levyillä, mutta varsinainen soolodebyytti tekee tuloaan vasta nyt. Laulajan uusi biisi korostaa, kuinka tärkeää on olla rehellinen - erityisesti itselleen.

Voit katsoa teoksen 4K-laadulla Yle Areenan YouTube-tililtä.

Lapinlahden sairaala-alueen rannassa sijaitsee Venetsia-niminen rakennus. Suojeltu talo on alun perin rakennettu Suomen ensimmäisen mielisairaalan pesu- ja leivintuvaksi sekä henkilöstön asuinkäyttöön vuonna 1895.

Sairaalatoiminta päättyi Lapinlahdessa vuonna 2008, nyt Venetsiasta löytyy muun muassa taiteilijoiden ja muiden pienten toimijoiden työhuoneita.

Vuonna 1910 rakennettu kolmas kerros näyttää siltä kuin siellä olisi vietetty monta päivää kestäneitä jatkoja. Kyse on kuitenkin vain lavastuksesta, jonka keskellä Suad Khalifa, artistinimeltään Suad, soittaa yhtyeensä kanssa uutta kappalettaan White Lies. Ympärillä häärii Ylen kuvausryhmä, joka taltioi yhtyeen esityksen.

– Kun kuvataan, on monta asiaa mitä pitää muistaa. Pitää muistaa koreografia, läsnäolo ja kaikki muu. Ja ne pitää muistaa samaan aikaan, Suad ynnäilee.

Vieraana Suad
Vieraana Suad Kuva: Sami Hahtala/Yle Suad

Suad on kotimaisessa musiikkimaailmassa vielä melko tuntematon artisti, vaikka hänen ääntään on kuultu levyillä jo viime vuosikymmeneltä asti. Yhteistyökumppanien listalta löytyvät muun muassa Uusi Fantasia, Op:l Bastards, Jaakko Eino Kalevi, Noah Kin ja Freeman.

Sooloartistina Suad on kuitenkin vasta matkansa alussa. Tähän mennessä häneltä on julkaistu yksi EP ja kaksi sinkkua. Tänään taltioitava White Lies on ennen julkaisematon ja kutakuinkin niin tuore kuin biisi vain voi olla.

– Kun tästä projektista tuli puhetta, olin juuri saanut sen valmiiksi. Tai en tiedä oliko se edes ihan valmis vielä silloin. Mutta joka tapauksessa se on ihan tosi tuore, Suad valottaa.

Artisti ei halua selittää kappaleen tekstiä puhki, mutta suostuu avaamaan teemaa hieman.

– Sen verran voin kertoa, että siinä on jollain tavalla teemana oma vastuu omasta elämästä. Ja kuinka iso merkitys sillä on kaikessa. Että on tosi tärkeää katsoa sinne sisälle.

Vieraana Suad
Vieraana Suad Kuva: Sami Hahtala/Yle Suad

Musiikki on ollut mukana Suadin elämässä niin kauan kuin hän muistaa. Muskarin ja musiikkiluokan lisäksi aktiivinen tyttö kävi soittotunneilla opettelemassa niin viulun, pianon kuin klarinetinkin soittoa. Soittaminen jäi kuitenkin taka-alalle, kun Suadin mielenkiinto suuntautui tanssiharrastukseen. Jossain vaiheessa musiikki kuitenkin palasi kuvioihin ja siitä eteenpäin juuri laulaminen on ollut hänelle se juttu.

Omien biisien tekeminen alkoi toden teolla Suadin opiskellessa Jyväskylän Pop & Jazz Konservatoriossa. Ystävät asuivat enimmäkseen Helsingissä, joten Suad vietti paljon aikaa yksinään.

– Silloin se oman musan teko alkoi jotenkin vyörymään eteenpäin. Sille tielle olen sitten jäänyt.

Vieraana Suad
Vieraana Suad Kuva: Sami Hahtala/Yle Suad

Vaikka Suadin kappaleet eivät olekaan muodoltaan kovin päiväkirjamaisia, toimivat ne kuitenkin jonkinlaisena dokumentaationa eletystä elämästä.

– Kun kuuntelee vanhoja biisejä, niin joskus jälkeenpäin ymmärtää selkeämmin niiden biisien merkitykset. Että aa, niin joo, totta, näinhän mä silloin tunsin ja ajattelin. Kai se on myös jollain tavalla joku terapiamuoto, Suad miettii.

Tavallaan tämä kytkeytyy myös päivän kuvauslokaatioon. Venetsia-rakennusta isännöivän Lapinlahden Lähteen yksi perusajatuksista on tukea mielenterveyttä kulttuurin avulla. Löytyypä rakennuksesta kotikutoinen museokin, joka käsittelee mielenterveyttä ja Lapinlahden alueen historiaa.

Vieraana Suad
Vieraana Suad Kuva: Sami Hahtala/Yle Suad

Musiikki ei kuitenkaan ole Suadille pelkkää terapiaa ja päiväkirjankorviketta. Mutta mitä kaikkea se sitten on, sitä onkin jo vaikeampi pukea sanoiksi.

– Se on näitä taikamaailman juttuja, joita ei voi selittää. Se on vain jollain tavalla niin sisäänrakennettu juttu, että sille ei voi mitään. Sen tekeminen vaan kiinnostaa tosi paljon ja eniten.

Aurinko alkaa laskea. Viimeiset kuvat tallennetaan kameran muistikortille rantakallioilla Suadin katsellessa kohti taivaanrantaa. Mitä artistin omassa lähitulevaisuudessa häämöttää?

– Olen tekemässä levyä ja olen kirjoitellut innoissani biisejä sitä varten. On tosi hienoa päästä studioon nauhoittamaan näitä biisejä.

Livenä