Hyppää pääsisältöön

Tukehtuvan auttaminen vaatii nopeaa toimintaa - Näin autat lasta ja aikuista

Nainen pitelee kurkkuaan.
Nainen pitelee kurkkuaan. Kuva: Shutterstock tukehtuminen

Kun hengitysteihin joutuu vierasesine, henkiinjäämisessä on kyse minuuteista. Ryhdy ripeästi toimeen, sillä sinun apusi voi pelastaa hengen.

Naurua, ruokaa, juomaa ja vilkasta keskustelua – nämä merkit kertovat usein hauskasta illasta, mutta ovat myös yhdistelmä, joka voi koitua kohtaloksi.

Tukehtuminen vie vuosittain hautaan keskimäärin lähes 90 suomalaista. Osa tukehtumiskuolemista johtuu sairaskohtauksista tai tapaturmista, mutta valtaosa tukehtumisista tapahtuu ruokailun yhteydessä.

– Tukehtuminen tapahtuu yleensä sosiaalisessa tilanteessa ja vain harvoin silloin, kun ihminen on yksin, kertoo ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne Suomen Punaisesta Rististä.

Erääksi tukehtumisen riskiryhmäksi Myllyrinne mainitsee laitoshoidossa olevat vanhukset, mutta terveiden aikuisten kohdalla suurimman riskin aiheuttaa alkoholi. Kun viini virtaa, kontrolli alkaa lipsua ja railakkaissa tunnelmissa saattaa helposti tulla vetäisseeksi ruokaa väärään kurkkuun.

Auta – älä jää toimettomaksi

Muuttuiko vieruskaveri yhtäkkiä puhumattomaksi, pitelee kurkkuaan tai näyttää hätääntyneeltä? Älä päästä häntä karkuun, vaan kysy, mikä on hätänä ja pystyykö hän puhumaan.

– Niin kauan kuin ääntä kuuluu, hengityskin kulkee edes jotenkuten.

Pyydä henkilöä yskimään. Jos tilanne ei helpota, aloita ensiapu alla olevien ohjeiden mukaan. Tärkeintä on, että tartut rivakasti toimeen.

– Tukehtuvan paniikkitilanne on usein melkoinen, ja kuluu vain kahdesta kolmeen minuuttia ennen kuin tämä menettää tajuntansa.

Näin autat tukehtuvaa aikuista

Jos paikalla on useita auttajia, joku heistä soittaa heti hätänumeroon 112. Toinen aloittaa välittömästi ensiavun.

Jos olet ainoa auttaja, aloita ensiapu ennen ammattiavun hälyttämistä. Kyse on minuuteista, joten auttamisen aloittaminen välittömästi on ensisijaisen tärkeää.

1. Viisi lyöntiä lapaluiden väliin

Taivuta autettavan ylävartaloa alaspäin tämän vartaloa tukien. Lyö kämmenellä napakasti viisi kertaa lapaluiden väliin. Voimaa saa käyttää lyönneissä reilusti.

Naista lyödään lapaluiden väliin hengitystietukkeen poistamiseksi.
Naista lyödään lapaluiden väliin hengitystietukkeen poistamiseksi. Kuva: Jussi Meling, Yle ensiapu,tukehtuminen

2. Soita 112

Jos vierasesine ei poistu ja olet paikalla yksin, soita nyt hätänumeroon. Jätä puhelin kaiuttimelle.

3. Heimlichin ote x 5

Jatka ensiapua Heimlichin otteella.

Asetu autettavan taakse ja aseta toinen kätesi nyrkissä autettavan pallean alle. Sopiva kohta löytyy kylkiluiden alta, navan yläpuolelta. Tartu nyrkkiin toisella kädelläsi.

Nykäise reippaasti taakse- ja ylöspäin. Toista nykäisyt tarvittaessa viisi kertaa. Heimlichin otteen teho perustuu siihen, että nykäisy saa rintaontelon paineen nousemaan ja vierasesine poistuu tämän seurauksena.

Kädet asetettu Heimlichin otteeseen.
Kädet asetettu Heimlichin otteeseen. Kuva: Jussi Meling, Yle Heimlichin ote

4. Jatka vuorotellen 5 lyöntiä, 5 nykäisyä

Jos tuke ei poistu, jatka vuorotellen viisi lyöntiä lapaluiden väliin, viisi nykäisyä Heimlichin otteella. Jos autettava menettää tajuntansa, aloita elvytys ja odota ambulanssin saapumista. Ilmoita muuttuneesta tilanteesta hätäkeskukseen.

Yksityiskohtaiset ohjeet myös alla olevalla videolla!

Näin autat tukehtuvaa leikki-ikäistä

Jos paikalla on useita auttajia, joku heistä soittaa heti hätänumeroon 112. Toinen aloittaa välittömästi ensiavun. Jos olet ainoa auttaja, aloita ensiapu ennen ammattiavun hälyttämistä.

Nämä ohjeet koskevat leikki-ikäistä lasta. Alle yksivuotiaan auttamiseksi ohjeet alempana. Isompien lasten ja teini-ikäisten kanssa voidaan toimia aikuisille tarkoitettujen ohjeiden mukaisesti.

1. Viisi lyöntiä lapaluiden väliin

Ota lapsi syliisi niin, että hänen päänsä on vartaloa alempana. Lyö kämmenellä napakasti viisi kertaa lapaluiden väliin. Huomioi lapsen koko lyöntien voimakkuudessa.

Leikki-ikäistä lyödään lapaluiden väliin hengitystietukkeen poistamiseksi.
Leikki-ikäistä lyödään lapaluiden väliin hengitystietukkeen poistamiseksi. Kuva: Jussi Meling, Yle ensiapu

2. Soita 112

Jos vierasesine ei poistu ja olet paikalla yksin, soita nyt hätänumeroon. Jätä puhelin kaiuttimelle.

3. Heimlichin ote x 5

Jatka ensiapua puristus- eli Heimlichin otteella. Asetu lapsen taakse ja aseta toinen kätesi nyrkissä lapsen pallean alle. Sopiva kohta löytyy kylkiluiden alta, navan yläpuolelta. Tartu nyrkkiin toisella kädelläsi.

Nykäise napakasti taakse- ja ylöspäin. Toista nykäisyt tarvittaessa viisi kertaa.

Heimlichin ote.
Toista Heimlichin ote tarvittaessa viisi kertaa. Heimlichin ote. Kuva: Jussi Meling, Yle Heimlichin ote

4. Jatka vuorotellen 5 lyöntiä, 5 nykäisyä

Jatka vuorotellen viisi lyöntiä lapaluiden väliin, viisi nykäisyä Heimlichin otteella.

Jos autettava menettää tajuntansa, aloita elvytys ja odota ambulanssin saapumista. Ilmoita muuttuneesta tilanteesta hätäkeskukseen.

Näin autat tukehtuvaa vauvaa

Jos paikalla on useita auttajia, joku heistä soittaa heti hätänumeroon 112. Toinen aloittaa välittömästi ensiavun. Jos olet ainoa auttaja, aloita ensiapu ennen ammattiavun hälyttämistä.

Nämä ohjeet koskevat alle yksivuotiasta lasta. Leikki-ikäisen auttamiseksi ohjeet ylempänä. Isompien lasten ja teini-ikäisten kanssa voidaan toimia aikuisille tarkoitettujen ohjeiden mukaisesti.

1. Viisi lyöntiä lapaluiden väliin

Ota vauva syliisi makaamaan. Tue lapsen päätä etu- ja keskisormella leuan alta ja käännä lapsi päinmakuulle niin, että tämän pää on vartaloa alempana, mutta pää ei pääse retkahtamaan. Lyö varoen mutta napakasti vauvaa lapaluiden väliin viisi kertaa.

Vauvaa lyödään lapaluiden väliin hengitystukkeen poistamiseksi.
Vauvaa lyödään lapaluiden väliin hengitystukkeen poistamiseksi. Kuva: Jussi Meling, Yle ensiapu

2. Soita 112

Jos vierasesine ei poistu ja olet paikalla yksin, soita nyt hätänumeroon. Jätä puhelin kaiuttimelle.

3. Painelut x 5

Aseta vauva selälleen syliisi niin, että lapsen pää on hieman vartaloa alempanaa. Paina sormilla rintalastan päältä niin, että rintalasta joustaa alaspäin. Toista viisi kertaa.

Vauvaa painetaan rintalastan alaosasta viisi kertaa hengitystietukkeen poistamiseksi.
Vauvaa painetaan rintalastan alaosasta viisi kertaa hengitystietukkeen poistamiseksi. Kuva: Jussi Meling, Yle ensiapu

4. Jatka vuorotellen 5 lyöntiä, 5 painelua

Jos tuke ei ole poistu, jatka vuorotellen viisi lyöntiä lapaluiden väliin, viisi rintalastan painallusta. Jos autettava menettää tajuntansa, aloita elvytys ja odota ambulanssin saapumista. Ilmoita muuttuneesta tilanteesta hätäkeskukseen.

Tarkat ohjeet leikki-ikäisen ja vauvan auttamiseksi myös alla olevalla videolla!

Uskalla näyttää hätäsi, jos tunnet tukehtuvasi

Apua! Vetäisin ruokaa väärään kurkkuun, ja nyt en saa henkeä. Onpa noloa. En kyllä kehtaa herättää kaikkien huomiota – nousen ja lähden muualle. Missä täällä olikaan vessa? Enköhän siellä saa tämän yskittyä pois.

Vaikka saattaa kuulostaa hullulta, tämänkaltainen ajatuskulku valtaa usein tukehtuvan mielen. Tukehtuvaa ei kuitenkaan koskaan saisi päästää karkaamaan vaan päinvastoin – hädän hetkellä pitäisi heti pyrkiä ihmisten ilmoille.

– Ja sitten yrittää vaikka elekielellä ilmaista, mikä on hätänä. Jos tukehtuva pääsee vessaan suljettujen ovien taakse, sinne kyllä menehtyy, Myllyrinne muistuttaa.

Älä pelkää näyttää hätääsi. Nolostuminen on pieni hinta, kun kyse on elämästä ja kuolemasta.

Älä puhu ruoka suussa – Monet tukehtumiset olisivat estettävissä

Monet vaaratilanteet olisi mahdollista välttää jo alun alkaen, vieläpä melko yksinkertaisilla keinoilla. Muista ainakin nämä:

1. Älä puhu ruoka suussa

Tätä neuvoa moni on saanut kuulla lapsena aina kyllästymiseen saakka. Vanha viisaus on silti edelleen varsin ajankohtainen ja pätee myös aikuisiin.

Juttele ja naura siis sydämesi kyllyydestä, mutta kun syöt, keskity siihen.

2. Älä jätä ruokailevaa lasta yksin

Kun lapsi syö, vanhemmista saattaa tuntua houkuttelevalta hoitaa omia asioita tai vaikkapa uppoutua somen maailmaan.

Lasta ei kuitenkaan koskaan saisi jättää ruokaillessa ilman valvovaa silmäparia. Jos jotain sattuu, avun pitäisi olla jatkuvasti käden ulottuvilla.

3. Pienet tavarat pois lasten ulottuvilta

Kiinnitä huomiota lasten leluihin ja tavaroihin, jotka ovat heidän ulottuvillaan.

– Alle kaksivuotiaan ei pitäisi leikkiä pikkulegoilla tai muilla pienillä leluilla. Pieni lapsi kun voi tukehtua jo 10 sentin kolikosta, Myllyrinne muistuttaa.