Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa pääkuva

YleX Nosteessa: Esittelyssä Melo, jonka tummanpuhuva soundi erottaa hänet muista suomiräpin uusista nimistä

rap-artisti Melo mustavalkoisessa kuvassa tuijottaa kameraan
rap-artisti Melo mustavalkoisessa kuvassa tuijottaa kameraan Kuva: Promokuva. Nosteessa (YleX),Melo

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta – tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Melo.

Melo tekee tummanpuhuvaa emoräppiä.

Uuden musiikin ohjelmien toimittajat Ida Karimaa ja Anne Lainto kuvailevat:
Suomirap voi hyvin. Kiinnostavia tekijöitä tulee jatkuvasti lisää ja uusia tyylejä uskalletaan kokeilla ennakkoluulottomasti. Tammikuussa debyytti-EP:nsä Matalapaine julkaissut Melo kuuluu samaan uuteen aaltoon kuin esimerkiksi Cledos ja Ibe, mutta erottuu näistä nuorista nousijoista huomattavasti tummanpuhuvammalla soundillaan. Melon maailma on samaan aikaan vereslihalla ja turta, uhkaava ja leikkisä. Rytmikkään varjoisat träppibiitit yhdistyvät melankoliisin ja paikoin hyvinkin synkkiin sanoituksiin, joissa Melo on parhaimmillaan.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?
– Aloitin musiikin tekemisen jo pidemmän aikaa biittejä tehneen kaverini Kuiva H:n painostuksesta.

Minkälainen musiikillinen menneisyys sinulla on?
– Olen soittanut kitaraa kahdeksanvuotiaasta lähtien, osaan soittaa myös rumpuja ja bassoa sekä tehdä biittejä. Taustaa löytyy lukuisista bändeistä sekä yhden miehen makuuhuone-indiepop-äänityksistä.

Miten kuvailet musiikkiasi?
– Mun musiikki on vain pieni kurkkaus mun mielenmaisemaan. Välillä on vähän depressiivisempää ja välillä ollaan taas kukkulan huipulla.

Mitkä ovat tähänastisen urasi suurimmat saavutukset?
– Jotku "isot" keikat ja palaute ovat olleet tosi mukavia, mutta suurin saavutus on varmaan, että perhe ja frendit ovat ylpeitä.

Mitä keikkaa jännitit eniten?
– Ainakin ekaa räppikeikkaa ikinä Valkoisessa Salissa, lisäksi Tavastian loppuunmyyty ikärajaton keikka veti kyl lusikallisen housuun. Muuten en oo kyllä keikkoja jännittänyt.

Mitä ilman et keikkaile?
– Frendejä ja vettä.

Mistä sanoituksesta olet erityisen ylpeä ja miksi?
RIPin kertosäkeestä varmaan siksi, että oon saanut siitä paljon kommentteja: moni on voinut nähdä itsensä samassa tilanteessa ja ammentanut kyseisestä viisusta voimaa.

Jos Tappakaa soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?
Siinä väärinymmärretty tai kiusattu henkilö kävelisi hidastetusti halveksivien katseiden miinakentän läpi silmiä räpäyttämättä.

Miten kappale syntyi?
– Oltiin Anssin eli 4evan, Manun eli Hikimanun ja parin frendin kanssa studiolla. Anssi teki taustan melodiat, itse pyörittelin paria melodiaideaa päässä ja lähdin vaan laulamaan versen ensimmäistä lainia. Sen jälkeen kirjoitin loppubiisin samalta istumalta ja otimme sen purkkiin. Kelasimme, että loppuun olisi siistiä saada droppi, joka kolahtaisi jotenkin kierolla tavalla. Hikimanu oli siihen mies paikallaan, ja hän teki biisin kotonaan loppuun.

Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia sinulla on?
– Tehdä ja julkaista lisää musaa, kasvaa ihmisenä ja oppia elämästä päivä päivältä vähän enemmän. Olisi myös siistiä tehdä hyväntekeväisyyttä jonkun tärkeän asian eteen. Niin, ja tutustua uusiin ihmisiin ja uusiin maailmoihin.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!