Hyppää pääsisältöön

Ingmar Bergman 100 vuotta Yle Teemalla ja Femillä

Elokuvaohjaaja Ingmar Bergman
Ingmar Bergman Elokuvaohjaaja Ingmar Bergman Kuva: AFP Ingmar Bergman,elokuva joka pelasti ingmar bergmanin

Ingmar Bergmanin juhlavuotta 2018 vietetään sekä Teemalla että Femillä elokuvien, dokumenttien ja keskustelujen merkeissä.

Ingmar Bergman, yksi elokuvataiteen historian suurimmista ohjaajista, syntyi 14.7.1918 Uppsalassa. Vuosi 2018 on Bergmanin juhlavuosi, jonka vietto alkaa Teemalla ja Femillä syntymäpäiväviikonloppuna. Lisää juhlavuoden ohjelmia nähdään syksyn ja talven aikana.

lauantai 14.7. ja sunnuntai 15.7.

Teema la klo 20.00 Mansikkapaikka (7) Areenassa 30 päivää
Teema la klo 21.30 Kesäyön hymyilyä (12) Areenassa 30 päivää
Teema su klo 12.00 Ajomies (12) Areenassa 30 päivää
Fem su klo 18.30 Marie, Ella ja vieraat Fårössä Areenassa 90 päivää
Fem su klo 22.00 Kuvantekijät (S) Areenassa 30 päivää

Ingmar Bergmanin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 14.7. Koko viikonloppu on silloin omistettu Bergmanille.

Teemalauantai juhlistaa merkkipäivää ohjaajan kahdella kesäisellä elokuvalla.

Mansikkapaikka (Smultronstället, 1957) on Ingmar Bergmanin suuri mestariteos. Vanha professori tekee kesäisen matkan omaan menneisyyteensä, uniin, painajaisiin, pelkoihin ja elämänvalintoihin. Pääosissa ovat mykän kauden mestariohjaaja Victor Sjöström, joka oli Bergmanille henkilökohtaisesti tärkeä esikuva, sekä Bergmanin uskottuihin näyttelijöihin kuuluneet Gunnar Björnstrand, Ingrid Thulin ja Bibi Andersson. Elokuva palkittiin Kultaisella karhulla Berliinissä 1958.

Ingmar Bergman teki kansainvälisen läpimurtonsa kepeällä mutta viiltävällä romanttisella komedialla Kesäyön hymyilyä (Sommarnattens leende, 1955), jossa koetaan monia rakkauden käänteitä yhden kesäyön aikana skoonelaisessa herraskartanossa. Upeassa näyttelijäjoukossa ovat mukana mm. Gunnar Björnstrand, Ulla Jacobsson, Jarl Kulle, Eva Dahlbeck ja Harriet Andersson.

Viikatemies ajaa hevosvaunuja. Kuva Victor Sjöströmin elokuvasta Ajomies (1921)
Victor Sjöströmin Ajomies Viikatemies ajaa hevosvaunuja. Kuva Victor Sjöströmin elokuvasta Ajomies (1921) Ingmar Bergman,Ajomies,ingmar bergman 100

Juhlat jatkuvat sunnuntaina 15.7. Juhlaviikonlopun punaisena lankana on bergmanilaisen itsetutkiskelun lisäksi elokuvahistoria. Ingmar Bergmaniin eniten vaikuttanut elokuva oli Victor Sjöströmin vuonna 1921 valmistunut Ajomies (Körkarlen), joka esitetään Teeman sunnuntain matineapaikalla. Bergman ehti omien sanojensa mukaan nähdä tämän Selma Lagerlöfin romaaniin perustuvan elokuvan sata kertaa, ja vuonna 2000 hän ohjasi itse Ajomiehen tekemisestä tv-draaman (joka puolestaan nähdään Femillä sunnuntai-iltana). Tuolloin Bergmanilta kysyttiin, mitä Ajomies on merkinnyt hänelle elokuvaohjaajana, ja Bergman vastasi: "Voin sanoa, että siinä on kaikki."

Sunnuntaina iltapäivällä Teeman Parrasvaloissa nähdään uusintana Bergmanilta inspiraationsa saaneita koreografioita. Bergmanilla oli tavattoman herkkä taju kehonkielelle ja paljon puhuville eleille. Niinpä hänen työnsä ohjaajana muistutti koreografin työtä. Ohjelmassa Ingmar Bergman koreografin silmin neljä nykytanssin tekijää esittää omia tulkintojaan Bergmanin elokuvien kohtauksista.

Sunnuntaina alkuillasta Fem esittää Ingmar Bergmanin Fårön-kodissa edellisiltana kuvatun keskustelun. Kristofer Lundströmin juontamassa ohjelmassa satavuotispäivän vieraina tavataan muiden muassa ohjaajat Ang Lee ja John Waters sekä näyttelijät Elin Klinga, Julia Dufvenius ja Kim Cattrall. Mukana on myös Ingmar Bergmanin poika Ingmar Bergman jr.

Myöhemmin sunnuntai-iltana Femillä esitetään tv-elokuva Kuvantekijät (Bildmakarna). Siinä kirjailija Selma Lagerlöf saapuu Svensk Filmindustrin elokuvastudiolle katsomaan romaaninsa pohjalta tehtyä, vastavalmistunutta Ajomiestä. Tiiviissä kamarinäytelmässä esiintyy myös ohjaaja Victor Sjöströmin rakastajatar, näyttelijä Tora Teje, joka ryhtyy provosoimaan kunnioitettua nobelistia ja kansallismonumenttia mutta löytääkin hänestä sekä haastavan että ymmärtäväisen sisaren. Yhdessä Sjöströmin kanssa he lopuksi kohtaavat jaetun lapsuuden trauman – alkoholisti-isän. Per Olov Enquistin näytelmästä Bergman ohjasi nyt nähtävän version Ruotsin televisiolle vuonna 2000.

Bergman syksyllä ja talvella

Seuraavat juhlavuoden ohjelmat nähdään syksyllä. Ruotsin televisio ja Svenska filminstitutet ovat tilanneet tunnetuilta ruotsalaisohjaajilta kuusi uutta lyhytelokuvaa Bergmanin hengessä. Mm. Tomas Alfredsonin ja Pernilla Augustin ohjaamissa lyhytfilmeissä satiiri ja totisuus kohtaavat bergmanilaisessa universumissa. Bergman Revisited -elokuvat esitetään Yle Femillä syyskuussa.

Joulukuussa Ingmar Bergmania muistelee Jörn Donner, hänen pitkäaikainen yhteistyökumppaninsa Suomesta. Yle Femillä esitetään Donnerin uusi muistelmaelokuva yli 50 vuotta kestäneestä työtoveruudesta ja ystävyydestä, Minnet av Ingmar Bergman.

Dokumentin jälkeen nähdään Jörn Donnerin valinta Ingmar Bergmanin tuotannosta: Viettelysten ilta (Gycklarnas afton), vuonna 1952 valmistunut varhainen mestariteos miehen, vaimon, rakastajan ja rakastajattaren dramaattisesta välienselvittelystä.

Jouluna Teemalla esitetään Bergmanin viimeiseksi ohjaustyökseen aikoma suurteos Fanny ja Alexander pitkässä muodossaan, neljän jakson tv-sarjana.

Vuodenvaihteen jälkeen Teemalla alkaa neliosainen sarja Bergman – Jane Magnussonin toimittama laaja katselmus Ingmar Bergmanin tuotantoon ja elämään. Sarjan ensijakso alkaa ihmevuodesta 1957, jolloin ohjaaja teki kolme elokuvaa ja oli jatkuvasti kiinnitetty teatteriproduktioihin ja ehti kaiken ohella myös vaihtaa vaimon toiseen.

Dokumenttisarjaa säestävät keskeiset elokuvat: Seitsemäs sinetti (Det sjunde inseglet), Mansikkapaikka, Talven valoa (Nattvardsgästerna) sekä Kuiskauksia ja huutoja (Viskningar och rop).

Teemalauantai 22.12.: Ingmar Bergman ja Persona

Vuosi 1966 oli käännekohta ohjaaja Ingmar Bergmanin uralla ja elämässä. Syvä kriisi tuotti lopulta yhden Bergmanin mestariteoksista, ohjaajan laajassa tuotannossa ainutlaatuisen elokuvan Persona. Tuosta ajasta ja uuden ilmaisun etsinnästä kertoo uusi ranskalais-ruotsalainen dokumentti

Ingmar Bergman työssään
Ingmar Bergman työssään elokuvat,Ingmar Bergman

Elokuva joka pelasti Ingmar Bergmanin (Persona, le film qui a sauvé Ingmar Bergman). Dokumentin käsikirjoitus Maria Sjöberg, ohjaus Manuelle Blanc.

Dokumentin jälkeen esitetään tuo yhä moderni ja hätkähdyttävä elokuva Persona – naisen naamio, pääosissa Bibi Andersson ja Liv Ullman.

Tarkempia tietoja loppuvuoden Bergman-ohjelmistosta ja lähetysajoista myöhemmin!

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!