Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Youtube on vähintään yhtä paha väärän tiedon levittäjä kuin Facebook

Graafinen kuva, jossa player-nappi ja teksti "Vääristelty".
Graafinen kuva, jossa player-nappi ja teksti "Vääristelty". Kuva: YLE/Saara Paasikivi Valheenpaljastaja (artikkelisarja),Youtube

Youtube voi olla jopa merkittävämpi misinformaation kasvualusta kuin Facebook, mutta se on toistaiseksi päässyt julkisuudessa vähemmällä. Googlen omistamaa videopalvelua on syytetty salaliittoteorioiden ja muun häiritsevän ja jopa vaarallisen sisällön levittämisestä. Youtuben äärimmäisen tehokas suosittelualgoritmi vie katsojan yhä syvemmälle äärimielipiteiden madonreikään. Tämän artikkelin voi myös kuunnella.


Yhdysvaltain presidentinvaaleista käynnistyi verkon valeuutisia, informaatiovaikuttamista ja muuta misinformaatiota käsittelevä keskustelu, jota ei ole käyty likimainkaan loppuun. Kritiikin kohteeksi on joutunut erityisesti Facebook, joka näyttää laahustavan skandaalista toiseen. Vähemmälle huomiolle on jäänyt Googlen omistama huippusuosittu videopalvelu Youtube, joka on vähintään yhtä merkittävä valheellisen ja harhaanjohtavan tiedon alusta kuin Facebook.

Youtuben osalta tilanne on erityisen huolestuttava, koska sen käyttäjistä huomattava osa on lapsia ja nuoria.

Toki myös Youtubella on jo ollut omat skandaalinsa.

Youtuben suosittelualgoritmien toiminta on yhtä salamyhkäistä kuin muidenkin nettijättien, jotka pitävät algoritmejaan liikesalaisuuksina ja kieltäytyvät avaamasta niitä yleisölle. Youtuben osalta tilanne on erityisen huolestuttava, koska sen käyttäjistä huomattava osa on lapsia ja nuoria.

Toimittajat ovat esimerkiksi löytäneet lapsille suunnatusta Youtube Kids -sovelluksesta häiritsevää sisältöä, kuten kiusaamista ja hyväksikäyttöä (ns. Elsagate). Youtube on usein poistanut julkisuuteen tuodut arveluttavat videot, mutta uutta tulee koko ajan tilalle. Eräs lapsiaan erittäin kyseenalaisissa tilanteissa kuvannut isä syytti toiminnastaan algoritmia: hän vain syötti sille, mitä se halusi.

Kouluampumisia seuraa salaliittoteorioiden vyöry

Nuorten tubettajasuosikki Logan Paul aiheutti skandaalin tammikuussa julkaistuaan videon japanilaisesta metsästä, joka tunnetaan itsemurhapaikkana. Videolla Paul muun muassa hihittelee kuolleen miehen vieressä. Logan Paulilla oli tuolloin noin 15 miljoonaa seuraajaa Youtubessa. Suurta paheksuntaa aiheuttaneen videon ehti nähdä päivässä 6,5 miljoonaa ihmistä.

Youtube ei tehnyt asialle mitään, mutta lopulta Logan Paul poisti videon itse. Kopioita videosta löytyy yhä.

Vain kuukautta myöhemmin Youtube joutui jälleen voimakkaan kritiikin kohteeksi. Parklandin koulussa Floridan osavaltiossa tapahtuneen joukkomurhan selviytyjästä, opiskelijasta nimeltä David Hogg, tehtiin video, jossa häntä väitettiin näyttelijäksi (videolla käytettiin useista salaliittoteorioista tuttua termiä crisis actor).

Video alkoi levitä vauhdilla, ja Youtuben algoritmi nosti sen Trending-listalle, joka suosittelee käyttäjille juuri nyt suosiota kerääviä videoita.

Video pääsi Trending-listan ykköseksi ja sitä katsottiin yli 200 000 kertaa ennen kuin Youtube poisti sen. Kopioita videosta löytyy edelleen, samoin uusia versioita samasta teemasta.

Vastaavia salaliittoteorioita ilmestyy Youtubeen jokaisen suurta huomiota herättäneen joukkoampumisen tai terrori-iskun yhteydessä.

Yksi näistä ampumisista tapahtui Youtuben omalla päämajalla huhtikuun alussa. Tässä tapauksessa salaliittoteoreetikot kiirehtivät heti nimeämään ampujan sananvapauden marttyyriksi.

Youtubelta puuttuvat selkeät linjaukset

Suurten skandaalien jälkeen Youtube tyypillisesti poistaa ison kasan videoita ja tekee muita kosmeettisia korjauksia. Ongelmana on se, että vahinko on jo tapahtunut ja ehtii jatkossakin tapahtua.

Niin kauan kuin Youtubella ei ole selkeää politiikkaa siitä, mitä se palvelussaan hyväksyy ja mitä ei, mikään ei muutu. Skandaaleja nousee niin oikealta kuin vasemmalta.

Esimerkkejä virheellisistä poistopäätöksistä riittää.

Huhtikuussa Youtube poisti suositun videon, joka paljasti USA:n tunnetuimman salaliittoteoreetikon valheita liittyen Sandy Hookin kouluampumiseen. Infowars-brändillään miljonääriksi nousseen Alex Jonesin omat Sandy Hook -videot ovat saaneet kerätä miljoonia seuraajia vuosien ajan, mutta liberaalin Media Matters -sivuston Jones-videon Youtube sensuroi “kiusaamisen” vuoksi.

Youtuben suosittelualgoritmin voi katsoa auttaneen Jonesia salaliittoteorioidensa levittämisessä ja uusien seuraajien hankkimisessa. Samaan aikaan Jonesia uskovat salaliittoteoreetikot ovat jo pitkään häiriköineet Sandy Hookin lapsiuhrien perheitä myös tosielämässä.

Maailman tehokkain suosittelualgoritmi

Vaikka Youtube ei kerrokaan avoimesti algoritminsa toiminnasta, muutamat koodarit, toimittajat ja tutkijat ovat onnistuneet keräämään siitä tietoa.

The Guardianin laajassa artikkelissa haastateltiin entistä Youtuben työntekijää, Guillaume Chaslot’a, joka kertoo kritisoineensa algoritmin painotuksia jo Googlen palkkalistoilla ollessaan. Hän on työryhmänsä kanssa toteuttanut projektin nimeltä AlgoTransparency. Se on tietokoneohjelma, joka tekee asiasanahakuja ja seuraa, mitä Youtube suosittelee katsomaan seuraavaksi.

Chaslot on tutkinut ohjelmallaan muun muassa eri maiden vaaleja, ilmastonmuutosta ja joukkoampumisia. Tuloksia voi tarkastella Algotransparency.org -sivustolla. Niiden mukaan Youtube suosittelee systemaattisesti salaliittoajattelua ja muuta ihmisiä voimakkaasti jakavaa sisältöä.

Haku- ja suosittelualgoritmi varmistaa, että katsoja löytää salaliittovideon toisensa jälkeen ja uppoaa syvemmälle ja syvemmälle.

Jonathan Albright, datajournalisti ja yksi maailman johtavista digimedian ja algoritmien tutkijoista, teki samantyyppisen kokeilun Parklandin kouluampumisen ja sen jälkeen levinneiden “crisis actor”-videoiden innoittamana.

Hän totesi, että jokaisen massa-ampumisen tai terrori-iskun jälkeen, Youtuben salaliittovideoiden määrä ja taloudellinen arvo kasvaa. Haku- ja suosittelualgoritmi varmistaa, että katsoja löytää salaliittovideon toisensa jälkeen ja uppoaa syvemmälle ja syvemmälle.

“Näiden kampanjoiden vastustaminen faktatiedolla muuttuu koko ajan vaikeammaksi”, kirjoittaa Albright. Hänen kokemuksensa disinformaation kentästä on, että ”kaikki tiet johtavat Youtubeen”.

“Tämä pahentaa kaikkia muita ongelmia, koska se [Youtube] sallii sisällöntuottajien tehdä rahaa haitallisella materiaalilla ja hyötyä maailman parhaan suosittelujärjestelmän tuomasta näkyvyydestä.”

Valheenpaljastaja joutui madonreikään

Valheenpaljastaja testasi, minne Youtube johdattaa anonyymin katsojan. Kokeilua varten perustin uuden Gmail-tilin, jolla ei ole katseluhistoriaa, jotta algoritmi ei voisi suunnata sisältöä juuri minulle sen perusteella, mitä olen aiemmin katsonut. Tyhjensin selaimen muistin ja poistin evästeet.

Valheenpaljastajan testiä varten ei ole koodattu mitään ohjelmaa keräämään videoita, kuten yllä mainituissa tapauksissa. Tämä testi suoritettiin niin sanotusti käsipelillä, eli klikkailemalla tuloksia ja kirjaamalla ne ylös.

Kyseessä ei siis ole tarkka saati metodologialtaan vankka data-analyysi, vaan pieni sormiharjoitus. Tarkoitus on selvittää, minne suosittelualgoritmi johdattelee käyttäjän, jota se ei tunne ennalta.

Etsin aluksi Youtubesta videoita hakusanalla “Trump” ja seuraavaksi hakusanalla “Parkland”.

Seuraavaksi minulle tarjotaan saman kanavan pätkää nuoresta naisesta, joka on poseerannut valmistujaiskuvassaan ase farkkujen vyötäröllä.

Aluksi Youtube tarjoaa minulle perinteisten tv-kanavien, kuten liberaalin CNN:n ja konservatiivisen Fox Newsin juttuja kohtuullisen tasapuolisesti. Tulokset lienevät kevään aikana tehtyjen algoritmimuutosten ansiota, sillä mukana on myös “side by side” -videoita, jotka tarjoavat kaksi toisistaan poikkeavaa näkökulmaa samaan asiaan. Näin Youtube pyrkii ilmeisesti rikkomaan kuplia.

Parkland-videoista Youtube sai niin vakavaa kritiikkiä, että yhtiö joutui siivoamaan pahimmat salaliittovideot pois. Näitä kyllä löytyy edelleen, vaikka niitä ei heti ensimmäisellä Parkland-haulla saakaan eteensä.

Katson Blaze-nimisen kanavan videon, jolla haukutaan aiemmin mainittua kouluampumisesta selviytynyttä David Hoggia. Seuraavaksi minulle tarjotaan saman kanavan pätkää nuoresta naisesta, joka on poseerannut valmistujaiskuvassaan ase farkkujen vyötäröllä.

Lisäksi minun kannattaisi katsoa video, joka lupaa näyttää, miten rumia naisista on tullut sen jälkeen, kun he ovat hurahtaneet feminismiin.

Tämän jälkeen minut onkin jo analysoitu Fox Newsin ja muiden konservatiivikanavien suurkuluttajaksi, vaikka jokunen CNN:n video vilahtelee vielä suosituslistoilla. Suosituksiin ilmaantuu myös antifeministinen juttu Women’s Marchista eli Trumpin virkaanastujaisten jälkeen järjestetystä naisten mielenosoitusmarssista.

Suljen selaimen siinä toivossa, että Youtube on sittenkin onnistunut tekemään edes jotakin äärimmäisille propagandaputkille.

Olen kuitenkin väärässä. Kun seuraavana päivänä avaan taas Youtuben, se suosittelee minulle lisää konservatiivisia kanavia, Fox Newsin lisäksi myös muita, radikaalimpia. Lisäksi minun kannattaisi katsoa video, joka lupaa näyttää, miten rumia naisista on tullut sen jälkeen, kun he ovat hurahtaneet feminismiin.

Ylipäätään Youtube tarjoilee minulle melkoisen kattauksen antifeminismiä, vaikka en hakenut mitään naisiin tai tasa-arvoon liittyvää. Klikkailen eteenpäin aseiden puolustajien ja antifeministien virrassa. Olen sittenkin joutunut omituiseen madonreikään, josta tie vie vain syvemmälle äärimielipiteiden ja salaliittoteorioiden maailmaan.

Valheenpaljastaja seuraavan kerran elokuussa. Voit lähettää juttuvinkkejä osoitteeseen valheenpaljastaja@gmail.com.

Muokkaus 8.3.2019: Kommentointi on päättynyt.
Muokkaus 8.4.2019: Lisätty mahdollisuus kuunnella artikkeli audiona.

Valheenpaljastaja

Keskustele
 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot