Hyppää pääsisältöön

MM-kisojen tekijät: Selostaja Matti Härkönen on tehnyt taustatyötä koko elämänsä – “On rikkaus olla ammatissa, missä saa välittömän palautteen”

Kuvassa selostaja Matti Härkönen
Kuvassa selostaja Matti Härkönen Kuva: Yle / Väinö Vasara FIFAn jalkapallon MM 2018,Matti Härkönen,selostaja

Matti Härkönen arvostaa rakentavaa kritiikkiä, kuuntelee omia selostuksiaan ja harjoittelee nimien lausumista. Selostuskopissa suoran lähetyksen jännitys vaihtuu futisfanaatikolla nopeasti ottelun jännittämiseksi.

Selostaja aloittaa työpäivänsä taustoittamalla päivän peliä, lukemalla kansainvälistä urheilumediaa ja perkaamalla ajankohtaisia asioita. Huolellinen valmistautuminen on työn ytimessä, ja pelipäivänä kysymys on enää pienistä yksityiskohdista – varsinkin, jos on omistautunut lajille vuosikymmenet.

“Valmistelua on tehty käytännössä koko elämän ajan. Ei kulu päivääkään, ettei olisi jalkapallon kanssa tekemisissä”, selostaja Matti Härkönen naurahtaa MM-lähetyksistä tutulla äänellä.

Urheilua monipuolisesti aina rantalentopallosta jääkiekkoon selostanut 34-vuotias helsinkiläinen on kotonaan nimenomaan jalkapalloselostamossa. Oman pelaajahistorian lisäksi Härkösen vanhemmat ovat tavanneet lajin parissa, ja äidinisä on pelannut Suomen maajoukkueessakin 50-luvulla. Laji on selvästi verissä.

“Tämä oli aika luonteva valinta. Jos ei itse päässyt pelaamaan MM-kisoja, niin nyt ainakin pääsee melko lähelle.”

Rakentavassa kritiikissä totuuden siemen

Kun ottelu on vihelletty käyntiin, Härkönen haluaa keskittyä kentän tapahtumiin, eikä vilkuilla jatkuvasti tilastoja ja muistiinpanoja. Vuosien kokemuksen jälkeen selostaminen jännittää yhä, mutta odottavan positiivisesti. Ottelun edetessä tunne tuppaa muuttamaan muotoaan itse pelin jännittämiseksi.

90-minuuttisen yksinpuhelun jälkeen myös selostajan maitohapot vetelevät viimeisiään.

“Jos pelin aikana on tapahtunut paljon ja oma aivokapasiteetti on täysillä käytössä, niin sen jälkeen huomaa kyllä selostaneensa. Osittain siihen on jo tottunut, mutta muistan ensimmäiset selostukset, joiden jälkeen olin henkisesti ja fyysisesti tosi väsynyt.”

Jalkapallo nostattaa voimakkaita tunteita kotikatsomoissa, ja myös selostajat saavat oman osansa penkkiurheilijoiden kuohuista. Kisojen aikaan selostajia syytetään puolueellisuudesta tai piikitellään mokista sosiaalisessa mediassa.

“Ihmisiähän tässä ollaan, joten virheitä sattuu. On rikkaus olla ammatissa, missä saa välittömän palautteen. Jos palautteessa on vähänkään rakentavaa kritiikkiä, niin sieltä löytyy myös totuuden siemen.”

MM-lähetykset ovat joukkuelaji

Vahvan lajitietämyksen ja pelin lukemisen lisäksi selostajan pitää osata rytmittää puhetta niin, että selostusta on miellyttävää kuunnella. Päänvaivaa tuottaa välillä pelaajien nimien ääntäminen. Netti on pullollaan lausuntaoppaita, mutta niissäkin ääntämisohjeet vaihtelevat. Suomen kieli tuo oman lisämausteensa esimerkiksi konsonanttiin päättyvien nimien ääntämiseen.

“On hyvä jos ihmiset huomauttavat, että tuo muuten lausutaan noin. On pelaajien kunnioitusta, että nimet pyritään lausumaan oikein.”

Mikä sitten on selostajan työssä palkitsevinta? Härkönen kertoo nauttivansa MM-kisojen yhteisöllisyydestä, sillä selostajan työ on muuten melko yksinäistä puuhaa.

Ylen studioilla niin selostajat, kameramiehet kuin juontajatkin pyrkivät samaan päämäärään – mahdollisimman hyvään lähetykseen.

“Olemme vähän kuin jalkapallojoukkue, jossa jokaisella on oma paikkansa ja jossa kaikki arvostavat toistensa työtä.”

Matti Härkönen

  • 34-vuotias urheiluselostaja
  • Kotoisin Helsingistä
  • Tehnyt selostuksia kahdeksan vuotta
  • Selostanut muun muassa EM-finaalin ja Mestarien liigan finaalin