Hyppää pääsisältöön

Yle haluaa tuoda laadukkaan tv-kuvan kaikille ja aloittaa kilpailutuksen teräväpiirtojakelusta antenniverkossa

Yle aloittaa uuden kilpailutuksen tv-kanaviensa teräväpiirtojakelusta antenniverkossa tammikuusta 2019 alkaen.

“Ylen tv-kanavat ovat olleet jo vuodesta 2011 tarjolla teräväpiirtolaadulla eri verkkojen kautta, mutta eivät kattavasti. Lähes miljoona kotitaloutta on kuitenkin sellaisten antenniverkkojen varassa, minne teräväpiirto ei vielä ulotu. Kilpailutuksella haluamme varmistaa, että Ylen palvelut ja teräväpiirto-tv ovat saatavilla koko Suomessa – myös haja-asutusalueilla”, sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Yle keskeytti edellisen kilpailutuksensa, koska jakeluoperaattori DNA valitti maaliskuussa Ylen tarjouspyynnöstä markkinaoikeuteen.

“Haluamme tehdä siirtymisen HD-lähetyksiin suomalaisille niin sujuvaksi kuin mahdollista. Ylellä on lakisääteinen velvoite tuoda sisältönsä kaikkien saataville, joten kaikilla on oltava helppo mahdollisuus vastaanottaa Ylen tv-kanavat”, Kivinen sanoo.

Antennijakelun piirissä Suomessa on noin 1 177 000 kotitaloutta, joista vain antennijakelun varassa on noin 900 000. Lisäksi antennijakelun kautta televisiota katsotaan yli 600 000:ssa vapaa-ajan asunnossa.

Suomen tv-toimijat sopivat jo vuonna 2016 yhteisesti siirtymisestä uuteen lähetystekniikkaan maaliskuussa 2020. Ylen ohjelmat on tuotettu teräväpiirtolaadulla jo useiden vuosien ajan.

“Siirtyminen kokonaan teräväpiirtolähetyksiin television antennikanavilla vuonna 2020 on koko tv-toimialan yhteinen tahto. Yle haluaa omalta osaltaan varmistaa yhteisesti sovitun siirtymän toteutumisen ja Ylen tv-sisällöt teräväpiirtolaatuisina koko Suomeen. Muutokseen valmistautuminen täytyy aloittaa nyt, jotta siirtymä onnistuu suunnitellusti. Kun saamme jakeluverkon kuntoon, HD:n lähettäminen kaikkialle Suomeen on myös koko toimialan saatavilla”, toteaa Kivinen.

Ylen kanavat ovat jo nyt laajasti tarjolla teräväpiirtona:

  • Antennijakelussa kaikki Ylen HD-muotoiset kanavat, Yle TV1 HD, Yle TV2 HD, Yle Fem HD ja Yle Teema HD, ovat nähtävissä DNA:n VHF-verkossa
  • Ylen teräväpiirtokanavien seuraaminen antenniverkosta edellyttää tällä hetkellä DNA:n VHF-verkkoon suunnattua VHF-antennia
  • Kaikki Ylen tv-kanavat ovat tarjolla katsojille HD-muotoisina suomalaisten kaapeli- ja IPTV-operaattoreiden kanavavalikoimassa sekä satelliittijakelussa Canal Digitalin asiakkaille
  • Ylen tv-lähetykset näkyvät HD-muotoisina Yle Areenassa

HD-siirtymässä on kyse maailmanlaajuisesta television tuotanto-, lähetys- ja vastaanottoteknologioiden kehityksestä. Uusi tekniikka tarjoaa entistä paremman kuvanlaadun ja monikanavaäänen.

  • Television DVB-T-jakelutekniikka korvataan taajuuksia tehokkaammin käyttävällä DVB-T2-jakelutekniikalla. Se mahdollistaa HD-kanavien jakelun maanpäällisessä verkossa. Samalla videokuvan MPEG-2-pakkaustekniikka korvataan tehokkaammalla MPEG-4-pakkaustekniikalla.
  • Teräväpiirtoon siirryttäessä Suomen antennitaloudet tarvitsevat HD-vastaanottimen. Näitä ovat T2-virittimellä varustettu televisio tai T2-digisovitin.
  • Tv-lähetykset jatkuvat nykylaatuisina antenniverkossa vuoden 2020 kevääseen saakka.