Hyppää pääsisältöön

Invisible Heroes -draamasarja kertoo ainutlaatuisen suomalaisen sankaritarinan Chilessä

Kuvassa Invisible Heroes -sarjan päähenkilöt Lysa Brotherus (Sophia Heikkilä ), Harald Edelstamin (Mikael Persbrandt), Tapani Brotherus (Pelle Heikkilä) ja Ilkka Jaamala (Ilkka Villi).
Kuvassa sarjan päähenkilöt Lysa Brotherus (Sophia Heikkilä), Harald Edelstam (Mikael Persbrandt), Tapani Brotherus (Pelle Heikkilä) ja Ilkka Jaamala (Ilkka Villi). Kuvassa Invisible Heroes -sarjan päähenkilöt Lysa Brotherus (Sophia Heikkilä ), Harald Edelstamin (Mikael Persbrandt), Tapani Brotherus (Pelle Heikkilä) ja Ilkka Jaamala (Ilkka Villi). Kuva: Yle Ilkka Villi,Pelle Heikkilä,Mikael Persbrandt,invisible heroes

Tositapahtumiin pohjautuva draama Invisible Heroes kertoo uskomattoman suomalaisen sankaritarinan Tapani Brotheruksen (Pelle Heikkilä) ja Ilkka Jaamalan (Ilkka Villi) diplomaattityöstä Chilessä 1973 tapahtuneen Pinochetin juntan vallankaappauksen jälkeen. Diplomaatti ja ihmisoikeusaktivismin edelläkävijä Tapani Brotherus pelasti arviolta yli 2000 poliittista pakolaista vapauteen turvaan Pinochetin juntan hirmuhallinnolta. Ihmisten pelastaminen tehtiin Suomen virallisten ulkopoliittisten linjausten ulkopuolella, salassa ja ilman virallista lupaa.

Syyskuun 11. päivä on jäänyt historiankirjoihin erityisesti Chilessä, mutta myös suomalaisilla diplomaateilla, näkymättömillä sankareilla oli yllättävä, historiallinen rooli pakolaisten pelastamisessa ja kuljettamisessa Eurooppaan. Invisible Heroes on tarina Suomen suurlähetystön henkilökunnan toiminnasta Chilessä vuoden 1973 sotilasvallankaappauksen jälkeisinä sekasortoisina kuukausina. Vapauteen kuljetettiin arvioilta yli 2000 pakolaista. Suomen ensimmäiset pakolaiset olivatkin Chilen hirmuhallintoa paenneita. Brotheruksen ja Jaamalan työn tuloksena Suomeen tuotiin lähes kaksisataa pakolaista, ja suurin osa pakolaisista päätyi silloiseen Itä-Saksaan, loput muualle Eurooppaan. Heikki Hiilamon Kuoleman listat - Suomalaisten salainen apu Chilen vainotuille -kirjan mukaan Brotheruksen avustamana Suomeen päätyi 182 chileläistä ja DDR:ään noin 1 700, ja muita Brotheruksen keinoja käyttäen turvaan pääsi noin 500 pakolaista.

Näyttelijät Ilkka Villi ja Pelle Heikkilä Invisible Heroes -draaman kuvauksissa.
Kuvassa kättelemässä saksalainen diplomaatti Andreas Voss (Sönke Möhring), Ilkka Jaamala (Ilkka Villi) ja Tapani Brotherus (Pelle Heikkilä) Invisible Heroes -sarjan kuvauksissa. Näyttelijät Ilkka Villi ja Pelle Heikkilä Invisible Heroes -draaman kuvauksissa. Kuva: Araya Corvalán Ilkka Villi,Pelle Heikkilä

Nokkelan ja määrätietoisen maineensa ja kielitaitonsa ansiosta Brotherus sai Suomen Chilen edustuston asianhoitajan paikan. Tapani Brotherus toimi Suomen Chilen edustuston asianhoitajana vuosina 1973 - 1978. Hänestä tuli päällikkö, ja hän edusti vaimonsa Lysa Brotheruksen kanssa Suomea maassa, jota seurattiin kaikkialla: Salvador Allenden Chile oli nuorten silmissä edistyksellinen yhteiskunnallinen kokeilu. 11.9.1973 tapahtuneen vallankaappauksen ja Allenden itsemurhan jälkeen Brotherus ja hänen vaimonsa Lysa avasivat ovensa Pinochetin sotilasjuntan vainoamille, ilman Suomen ulkoministeriön lupaa. Brotherus teki yhteistyötä ruotsalaisen Harald Edelstamin kanssa. Edelstamin ollessa isosti julkisuudessa, Brotherus toimi kaikessa hiljaisuudessa pelastaakseen vainottuja turvaan. Suomalaiset olivat näkymättömiä sankareita, ja nämä palat historiaa päätyvät myös draamasarjaan, joka nähdään Ylellä keväällä 2019.

Tapani Brotherus on saanut muutamia tunnustuksia toimistaan Chilen sotilasvallankaappauksen jälkeen, muun muassa Chilen valtion kunniakirjan “Chilen ikuisesta kiitollisuudesta” vuonna 2015 sekä Kansan Sivistysrahaston tunnustuspalkinnon vuonna 2010. Brotheruksen ja Jaamalan teot ovat kuitenkin toistaiseksi jäänet Suomen virallisen historiankirjoituksen ulkopuolelle. Invisible Heroes kertoo vihdoin dramatisoidun, mutta tosipahtumiin pohjautuvan hurjan tarinan sankaruudesta.

Ihminen ei muutu, vain rekvisiitta ympärillä on toinen. Ahneus, pelkuruus, rohkeus ja rakkaus pysyvät samoina.― Tarja Kylmä

Mitä kerrottavaa yli neljänkymmenen vuoden takaisilla tapahtumilla on tänä päivänä? Invisible Heroes -draamasarjan toinen käsikirjoittaja Tarja Kylmä vertaa 1973 vuoden tapahtumia nykypäivään: “Ihminen ei muutu, vain rekvisiitta ympärillä on toinen. Ahneus, pelkuruus, rohkeus ja rakkaus pysyvät samoina. Väistöliikkeet vaikeiden tilanteiden edessä. Ylilyönnit. Ja koska tulevaisuuteen ei voi nähdä, ainoa tapa katsoa tarkemmin on tähystää nykyhetken yli menneisyyteen, niihin pelaajiin ja tapahtumiin, joista jotain voi tietää.”

Euroopan pakolaiskriisi ja edelleen ihmisoikeusloukkauksia tekevät valtiot ympäri maailmaa tuovat tarinan valitettavan lähelle nykypäivää. Tarja Kylmä kuvailee tarinan haasteellisuutta ja sudenkuoppia käsikirjoittajan näkökulmasta: “Historiankirjoitus paljastaa meille rakenteita ja motivointeja, mutta draama avaa moraalisia risteyskohtia: Mitä itse tekisit? Osaisitko erotella ne, jotka ovat hengenvaarassa niistä, jotka hyötyvät ja pelaavat omaan pussiin. Kenen puolelle asettua? Käsikirjoittajalle tässä on sudenkuoppia: Jälkiviisaus ja historian kaunistelu.” Draamasarjan tarinalla on mahdollisuudet nousta peiliksi katsojan silmien eteen: Mitkä pelot ja tottumukset kahlitsevat meitä tänään? Osaanko ja viitsinkö tehdä rohkeita valintoja? Herääkin kysymys, kenen puolelle sinä asetut, ja voisiko näkymättömiä sankareita olla tänäkin päivänä?

Sarja Yle Areenassa ja Yle TV1:ssä 21.4.2019

Sarjan pääosissa esiintyvät Pelle Heikkilä (Tapani Brotherus), Ilkka Villi (Ilkka Jaamala), Sophia Heikkilä (Lysa Brotherus), Mikael Persbrandt Ruotsin suurlähettiläänä Harald Edelstamina sekä saksalaista diplomaatti Andreas Vossia näyttelee Sönke Möhring. Keskeisiä chileläisiä henkilöitä esittävät Gaston Salgado, Cristian Carvajal, Marcial Tagle sekä Ingrid Isensee.

Yle Original Series -draaman Invisible heroes tuotanto käynnistyi kesäkuussa 2018 Santiago de Chilessä. Kuusiosasisen Invisible heroes sarjan tuottavat yhdessä suomalainen Kaiho Republic ja chileläinen Parox S.L.A. Chilessä sarjassa ovat mukana Chilevision TV kanava sekä CNTV-säätiö.

Sarjan ovat käsikirjoittaneet Tarja Kylmä ja Manuela Infante, sen ohjaavat Mika Kurvinen ja Alicia Scherson sekä tuottavat Pekka Ruohoranta Yle, Liisa Penttilä-Asikainen ja Pete Eklund Kaiho Republic sekä Leonora González ja Sergio Gándara Parox S.L.A.

Artikkeliin päivitetty julkaisupäivämäärä ja traileri 18.3.2019.

Keskustele