Hyppää pääsisältöön

Maailman vanhin ratsastuskilpailu on elävää historiaa ja siekailematonta korruptiota

Palio-laukkakilpailu Sienassa vuonna 2013
Palio vuonna 2013 Palio-laukkakilpailu Sienassa vuonna 2013 Kuva: Guillaume Bonn Palio,Palio,teeman dokumentit

Kahdesti vuodessa Italian Sienan kaupungissa käydään maailman vanhin ratsastuskilpailu – Palio. Cosima Spenderin dokumentti paljastaa tapahtuman juonittelun, korruption ja ratsastajien valmistautumiset strategioineen.
Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 1.7. klo 12.00. Areenassa 60 päivää

Koko Sienan kansa on saapunut keskiaikaisen kaupungin torille seuraamaan suurta hevoskilpailua. Tapahtuma on valtava, mutta itse kisa kestää vain hetken. Yksi on sankari, toiset poistuvat pettyneinä.

75 sekunnin aikana koko vuoden työ joko kantaa hedelmää tai menee hukkaan.

Tämä koskee toki mitä tahansa suurta urheilukilpailua, jossa voi olla vain yksi voittaja, vaikka kaikki kilpailijat ovat harjoitelleet kovemmin kuin kukaan maallikko osaa oikein kuvitellakaan.

Mutta Sienan kaupungin oma laukkakilpailu, Palio di Siena, on sittenkin jotain muuta.

Se ei ole ainoastaan perinne, jonka juuret ovat kahdeksan vuosisadan takana tai jopa sitäkin kauempana menneisyydessä. Se on elävä osa kokonaisen kaupungin elämää tavalla, jollaista muualla ei ole.

Seitsemäntoista historiallisen kaupunginosan edustajat kisaavat kahdessa lähdössä joka kesä, heinäkuussa ja elokuussa. Palion voittaja on kaupungissa ja varsinkin omassa kaupunginosassaan juhlittu sankari. Kaupunkilaiset koululapsista vanhuksiin, taksikuskeista pankinjohtajiin marssivat paraateissa kantaen kaupunginosansa värejä ja laulaen kannustuslauluja (sekä tietenkin pilkkalauluja vastustajistaan). Työtä kisan eteen tehdään kulisseissa ympäri vuoden. Eikä kilpailijoiden ja heidän taustajoukkojensa juonittelussa ole päivänkään taukoa.

Kun Pavarotti kävi Sienassa, minä istuin pöydän päässä, ei hän.― Andrea "Aceto" Degortes

Dokumentin Palio: Sienan ritarit ohjaaja Cosima Spender on syntynyt Italiassa mutta hän on perhetaustaltaan britti, joten hänellä on sekä paikallistuntemusta että ulkopuolisen näkökulmaa. Hänen kertomanaan Palio on samalla hämmästyttävän värikästä elävää historiaa ja uskomaton korruptiovyyhti.

Ratsastajia lahjotaan ja uhkaillaan, sopimuksia hierotaan ja toisia sabotoidaan estottomasti. Säännöt on tehty kiertämistä varten. Mutta vaikka peli olisi kieroa, kaikki pelaavat kuitenkin samoilla ehdoilla. Likaisia temppuja tekevät kaikki. Kyse on lopulta siitä, kuka haluaa voittoa eniten.

Dokumentin keskushenkilöitä ovat Silvano "Bastiano" Vigni, jonka Palio-ura kesti vuodesta 1978 vuoteen 1996, sekä Andrea "Aceto" Degortes, jolla on nykyajan Palio-mestaruuksien ennätys, 14 voittoa. He edustavat vanhaa polvea, omien sanojensa mukaan "suuria persoonia".

Aceton ennätyksen yrittää rikkoa viime aikojen suurin mestari Gigi Bruschelli, joka on voittanut kisan jo 13 kertaa ja osallistunut 16 kertaa. Bruschelli dominoi Paliota tavalla, joka herättää kaunaa, mutta hänen otettaan on vaikea murtaa. Saako Gigi Bruschelli nimensä historiaan?

Ja mitä tapahtuu, kun Gigi saa nuoren haastajan, jota ei kiinnosta raha vaan joka ratsastaa rakkaudesta urheiluun?

 • Palio: Sienan ritarit (Palio), Britannia/Italia 2015. Dokumenttielokuva, ohjaus Cosima Spender
 • Tarinoita korville – radiokuunnelma elää uutta nousukautta

  Tarinoita korville - radiodraaman uusi nousu

  Mobiilikuuntelun aikakautena radiodraama antaa kuulijalle oman tilan, mahdollistaa omat ajatukset ja mielikuvituksen käytön. Kuunnelma on kulkenut pitkän tien mm. Pekka Lipposen, Knallin ja sateenvarjon, Elmon ja Koe-eläinpuiston kautta nykypäivään. Radio oli ennen medioiden valtias. Se toi koteihin kuultavaksi koko maailman.

 • Parasta sirkuksessa on kaikki

  Taina Kopralle ja Jouni Kivimäelle sirkus on päivätyö.

  “Mun elämä on yhtä sirkusta", sanoo Sorin sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra. Hän ja puolisonsa Jouni Kivimäki perustivat 80-luvulla pienen sirkuskerhon, joka on vuosikymmenten varrella kasvanut monipuoliseksi sirkuskouluksi. Tänä päivänä se tarjoaa sadoille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta. Teemalla nähdään Sorin sirkuksen upea joulushow 2018.

Yle Teema