Hyppää pääsisältöön

Maailman vanhin ratsastuskilpailu on elävää historiaa ja siekailematonta korruptiota

Palio-laukkakilpailu Sienassa vuonna 2013
Palio vuonna 2013 Palio-laukkakilpailu Sienassa vuonna 2013 Kuva: Guillaume Bonn Palio,Palio,teeman dokumentit

Kahdesti vuodessa Italian Sienan kaupungissa käydään maailman vanhin ratsastuskilpailu – Palio. Cosima Spenderin dokumentti paljastaa tapahtuman juonittelun, korruption ja ratsastajien valmistautumiset strategioineen.
Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 1.7. klo 12.00. Areenassa 60 päivää

Koko Sienan kansa on saapunut keskiaikaisen kaupungin torille seuraamaan suurta hevoskilpailua. Tapahtuma on valtava, mutta itse kisa kestää vain hetken. Yksi on sankari, toiset poistuvat pettyneinä.

75 sekunnin aikana koko vuoden työ joko kantaa hedelmää tai menee hukkaan.

Tämä koskee toki mitä tahansa suurta urheilukilpailua, jossa voi olla vain yksi voittaja, vaikka kaikki kilpailijat ovat harjoitelleet kovemmin kuin kukaan maallikko osaa oikein kuvitellakaan.

Mutta Sienan kaupungin oma laukkakilpailu, Palio di Siena, on sittenkin jotain muuta.

Se ei ole ainoastaan perinne, jonka juuret ovat kahdeksan vuosisadan takana tai jopa sitäkin kauempana menneisyydessä. Se on elävä osa kokonaisen kaupungin elämää tavalla, jollaista muualla ei ole.

Seitsemäntoista historiallisen kaupunginosan edustajat kisaavat kahdessa lähdössä joka kesä, heinäkuussa ja elokuussa. Palion voittaja on kaupungissa ja varsinkin omassa kaupunginosassaan juhlittu sankari. Kaupunkilaiset koululapsista vanhuksiin, taksikuskeista pankinjohtajiin marssivat paraateissa kantaen kaupunginosansa värejä ja laulaen kannustuslauluja (sekä tietenkin pilkkalauluja vastustajistaan). Työtä kisan eteen tehdään kulisseissa ympäri vuoden. Eikä kilpailijoiden ja heidän taustajoukkojensa juonittelussa ole päivänkään taukoa.

Kun Pavarotti kävi Sienassa, minä istuin pöydän päässä, ei hän.― Andrea "Aceto" Degortes

Dokumentin Palio: Sienan ritarit ohjaaja Cosima Spender on syntynyt Italiassa mutta hän on perhetaustaltaan britti, joten hänellä on sekä paikallistuntemusta että ulkopuolisen näkökulmaa. Hänen kertomanaan Palio on samalla hämmästyttävän värikästä elävää historiaa ja uskomaton korruptiovyyhti.

Ratsastajia lahjotaan ja uhkaillaan, sopimuksia hierotaan ja toisia sabotoidaan estottomasti. Säännöt on tehty kiertämistä varten. Mutta vaikka peli olisi kieroa, kaikki pelaavat kuitenkin samoilla ehdoilla. Likaisia temppuja tekevät kaikki. Kyse on lopulta siitä, kuka haluaa voittoa eniten.

Dokumentin keskushenkilöitä ovat Silvano "Bastiano" Vigni, jonka Palio-ura kesti vuodesta 1978 vuoteen 1996, sekä Andrea "Aceto" Degortes, jolla on nykyajan Palio-mestaruuksien ennätys, 14 voittoa. He edustavat vanhaa polvea, omien sanojensa mukaan "suuria persoonia".

Aceton ennätyksen yrittää rikkoa viime aikojen suurin mestari Gigi Bruschelli, joka on voittanut kisan jo 13 kertaa ja osallistunut 16 kertaa. Bruschelli dominoi Paliota tavalla, joka herättää kaunaa, mutta hänen otettaan on vaikea murtaa. Saako Gigi Bruschelli nimensä historiaan?

Ja mitä tapahtuu, kun Gigi saa nuoren haastajan, jota ei kiinnosta raha vaan joka ratsastaa rakkaudesta urheiluun?

 • Palio: Sienan ritarit (Palio), Britannia/Italia 2015. Dokumenttielokuva, ohjaus Cosima Spender
 • Isä Matteon tutkimukset jatkuvat taas

  Teemalla nähdään sarjan uusi 11. tuotantokausi

  Karismaattinen ja sydämellinen kirkonmies isä Matteo ratkoo rikoksia ja sydänsuruja suositun italialaissarjan uusissa jaksoissa. Sarjan 11. tuotantokausi nähdään Teemalla syksyn 2018 aikana. Teemalla arkisin 22.8.2018 alkaen keskiviikosta perjantaihin klo 20. Jaksot Areenassa 90 päivää. Uuden kauden aluksi Spoleton karabinieeriasemalla odotetaan jännittyneinä uuden kapteenin tapaamista.

 • Esa-Pekka Salonen 60 vuotta Teemalla

  Juhlakonsertti suorana, arkisto-ohjelmia nuoresta maestrosta

  Kesällä 60 vuotta täyttänyttä maestro Esa-Pekka Salosta juhlitaan suorassa konserttilähetyksessä perjantaina 17.8. Lisäksi Teemalla nähdään arkisto-ohjelmia nuoremmasta Salosesta.

 • Toimintaa ja anarkiaa Seijun Suzukin tyyliin

  Japanilaisen kulttiohjaajan elokuvat yllättävät koko ajan

  Seijun Suzuki oli legendaarinen japanilainen b-rikostarinoiden mestari, jonka elokuvia katsoessa ei voi lainkaan aavistaa, mitä seuraavan kulman takaa tulee. Niissä juonen seuraaminen ei olekaan olennaista vaan totaalisen vapaa mielikuvitus. Kuusi Suzukin elokuvaa Teeman Areena-kanavalla 2.8.–30.9.2018.

Yle Teema