Hyppää pääsisältöön

Maailman vanhin ratsastuskilpailu on elävää historiaa ja siekailematonta korruptiota

Palio-laukkakilpailu Sienassa vuonna 2013
Palio vuonna 2013 Palio-laukkakilpailu Sienassa vuonna 2013 Kuva: Guillaume Bonn Palio,Palio,teeman dokumentit

Kahdesti vuodessa Italian Sienan kaupungissa käydään maailman vanhin ratsastuskilpailu – Palio. Cosima Spenderin dokumentti paljastaa tapahtuman juonittelun, korruption ja ratsastajien valmistautumiset strategioineen.
Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 1.7. klo 12.00. Areenassa 60 päivää

Koko Sienan kansa on saapunut keskiaikaisen kaupungin torille seuraamaan suurta hevoskilpailua. Tapahtuma on valtava, mutta itse kisa kestää vain hetken. Yksi on sankari, toiset poistuvat pettyneinä.

75 sekunnin aikana koko vuoden työ joko kantaa hedelmää tai menee hukkaan.

Tämä koskee toki mitä tahansa suurta urheilukilpailua, jossa voi olla vain yksi voittaja, vaikka kaikki kilpailijat ovat harjoitelleet kovemmin kuin kukaan maallikko osaa oikein kuvitellakaan.

Mutta Sienan kaupungin oma laukkakilpailu, Palio di Siena, on sittenkin jotain muuta.

Se ei ole ainoastaan perinne, jonka juuret ovat kahdeksan vuosisadan takana tai jopa sitäkin kauempana menneisyydessä. Se on elävä osa kokonaisen kaupungin elämää tavalla, jollaista muualla ei ole.

Seitsemäntoista historiallisen kaupunginosan edustajat kisaavat kahdessa lähdössä joka kesä, heinäkuussa ja elokuussa. Palion voittaja on kaupungissa ja varsinkin omassa kaupunginosassaan juhlittu sankari. Kaupunkilaiset koululapsista vanhuksiin, taksikuskeista pankinjohtajiin marssivat paraateissa kantaen kaupunginosansa värejä ja laulaen kannustuslauluja (sekä tietenkin pilkkalauluja vastustajistaan). Työtä kisan eteen tehdään kulisseissa ympäri vuoden. Eikä kilpailijoiden ja heidän taustajoukkojensa juonittelussa ole päivänkään taukoa.

Kun Pavarotti kävi Sienassa, minä istuin pöydän päässä, ei hän.― Andrea "Aceto" Degortes

Dokumentin Palio: Sienan ritarit ohjaaja Cosima Spender on syntynyt Italiassa mutta hän on perhetaustaltaan britti, joten hänellä on sekä paikallistuntemusta että ulkopuolisen näkökulmaa. Hänen kertomanaan Palio on samalla hämmästyttävän värikästä elävää historiaa ja uskomaton korruptiovyyhti.

Ratsastajia lahjotaan ja uhkaillaan, sopimuksia hierotaan ja toisia sabotoidaan estottomasti. Säännöt on tehty kiertämistä varten. Mutta vaikka peli olisi kieroa, kaikki pelaavat kuitenkin samoilla ehdoilla. Likaisia temppuja tekevät kaikki. Kyse on lopulta siitä, kuka haluaa voittoa eniten.

Dokumentin keskushenkilöitä ovat Silvano "Bastiano" Vigni, jonka Palio-ura kesti vuodesta 1978 vuoteen 1996, sekä Andrea "Aceto" Degortes, jolla on nykyajan Palio-mestaruuksien ennätys, 14 voittoa. He edustavat vanhaa polvea, omien sanojensa mukaan "suuria persoonia".

Aceton ennätyksen yrittää rikkoa viime aikojen suurin mestari Gigi Bruschelli, joka on voittanut kisan jo 13 kertaa ja osallistunut 16 kertaa. Bruschelli dominoi Paliota tavalla, joka herättää kaunaa, mutta hänen otettaan on vaikea murtaa. Saako Gigi Bruschelli nimensä historiaan?

Ja mitä tapahtuu, kun Gigi saa nuoren haastajan, jota ei kiinnosta raha vaan joka ratsastaa rakkaudesta urheiluun?

 • Palio: Sienan ritarit (Palio), Britannia/Italia 2015. Dokumenttielokuva, ohjaus Cosima Spender
 • Suomalainen tutkimusmatkailija pääsi Japanin keisarinnan suosioon

  G. J. Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa.

  Tutkimusmatkailija ja diplomaatti, joka tunnetaan Mongoliassa paremmin kuin kotimaassaan Suomessa – Gustaf John Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa, kirjoittaa Janne Saarikivi. G. J. Ramstedtin maailma on Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 21.10. klo 12.00. Areenassa 6 kuukautta. Suomalainen tutkimusmatkailija ja kielitieteilijä G.J.

 • Kurosawan samurait Kino Klassikossa

  Kuusi Akira Kurosawan klassikkoa Teemalla syksyllä 2018.

  Kuusi Akira Kurosawan mustavalkoista samuraiklassikkoa nähdään Teemalla syksyllä 2018. Kino Klassikko torstaisin 18.10. – 22.11. noin klo 21. Elokuvat myös Areenassa 14 päivää. 18.10. Rashomon – paholaisen temppeli (1950) Rashomon – paholaisen temppeli on yhä edelleen yksi kuuluisimpia japanilaisen elokuvan klassikkoja.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!