Hyppää pääsisältöön

Nokikokit laavunuotiolla: Illalliselta ei voi enempää toivoa. Katso reseptit!

Ruoanvalmistusta laavulla
Ruoanvalmistusta laavulla Kuva: Asko Hauta-aho Laavu,Luonto-Suomi.,retkeily

Peippo soittaa alkukesän sointia, lohi loimuaa hiljakseen tulilla. Luonto-Suomen nokikokit ovat Arrajärven rannalla todellisten makujen äärellä. Laavulla valmistuu loimutettua lohta, sisäpaistia ja kasviksia. Aterian kruunaa raparperi-kuusenkerkkäjälkkäri.

Nuotioruokaa luonnonrauhassa

Nuotiolla kokatessa moni asia vaatii koko ajan huolenpitoa, kun ei olla keittiöympäristössä.

– Retkiruokailua helpottaa, jos asiat on valmistettu etukäteen ennen kuin lähdetään nuotiolle, Jukka Vesanen opastaa.

– Vihannekset voi pilkkoa tai leipätaskut tehdä jo kotona valmiiksi ja sitten vaan retkellä foliopaketit nuotioon.

Laavukeittiö
Viivi ja Jukka Vesanen nokikokkeina Laavukeittiö Kuva: Asko Hauta-aho Laavu,Luonto-Suomi.,retkeily

– Nuotiopuuksi sopii kuiva koivu tai leppä. Ne palavat tasaisesti, eivätkä paukuttele kipinöitä, Jukka neuvoo. Nyrkkisääntö on, että ei havupuuta, haapaa eikä pajupuita.

Kuivassa maastossa kokatessa täytyy olla todella varovainen. Nuotion lähellä on hyvä olla sammutin ja vesiämpäreitä.

Loimutettua lohta ja sisäpaistia

Loimuta tulilla lohifilettä ja sisäpaistisiivuja noin 1,5 tuntia.
Öljyseos:
rypsiöljy, sitruunamehu, tilli, mustapippuri ja suola.

Vihdo lohta ja sisäpaistiviipaleita noin 10 minuutin välein öljyseokseen kastetulla katajan havulla.

Laavulla valmistetaan ruokaa
Laavulla valmistetaan ruokaa Kuva: Asko Hauta-aho Laavu,Luonto-Suomi.,retkeily

– Loimutuksessa tärkeintä on kärsivällinen tekeminen, se takaa ruuan mehevyyden, Jukka korostaa. Kuumuus on sopiva silloin, kun käden kärsii pitää tulesta samalla etäisyydellä kuin kala.

Loimutettavan kalan pitää olla rasvaista ettei se kuivu. Kala tai liha kiinnitetään loimutuslautaan puutapeilla.

– Paras materiaali laudalle on haapa, koska siitä ei irtoa pihkaa eikä makua loimutuksen aikana.

– Tikut voi veistellä vaikka pihlajasta. Koivu, pihlaja tai haapa eivät anna makua kalaan ja tapit saavat olla sellaisia pikkusormea ohuempia, Jukka selvittää.

Kasvispaistoksesta on moneksi

Viivi Vesanen pilkkoo porkkanaa pieniksi kuutioiksi ja valurautapannu on pian täynnä erivärisiä kasviksia.

Mehevät ruisleipänyytit

Paista kevätsipulit, porkkanan palat, silputtu kevätkaali ja kesäkurpitsa pannulla voin kera.
Kun kasvikset ovat pehmeitä ja kypsiä, laita paistos ja reilu nokare tuorejuustoa kahden ruisleivän väliin.

Tyttö pilkkoo kasviksia laavukeittiössä.
Tyttö pilkkoo kasviksia laavukeittiössä. Kuva: Asko Hauta-aho Laavu,Luonto-Suomi.,retkeily
Laavulla valmistetaan ruokaa, täytetty ruisleipä
Laavulla valmistetaan ruokaa, täytetty ruisleipä Kuva: Asko Hauta-aho Laavu,retkeily,Luonto-Suomi.

Kääri leivät folioon ja laita koko komeus hiillokselle lämpenemään. Äijempään versioon lisätään hieman loimukalaa.
Jätä osa kasvistäytteestä pääruokaan.

Ja sitten kääräistään kääryleet…

Irrota kevätkaalista varovasti lehtiä.
Täytä kaalinlehdet kasvistäytteellä ja loimulohella.
Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Kasviksiin saa mukavasti lisämakua timjamista.
Kääri valmis kaalikääryle huolellisesti folioon.

Laita folionyytit varovasti hiillokselle ja kääntele niitä tasaisin väliajoin. Kääryleet ovat valmiita noin 20 minuutin kuluttua. Varo polttamasta niitä!

Ruoka-annokset nuotiolla
Ruoka-annokset nuotiolla Kuva: Asko Hauta-aho Laavu,Luonto-Suomi.,retkeily
Raparperiä ja kuusenkerkkää

Viivi on myös laavukeittiön jälkiruokavastaava. Metsästä on kerätty jälkiruokaan upean värisiä kuusenkerkkiä ja niiden kirpeähkö maku sopii hyvin luontoon.

Laita raparperin palat ja muutama kuusenkerkkä pannulle hautumaan noin 15 minuutiksi.
Kun raparperi ja kuusenkerkät ovat pehmeitä, lisää seokseen loraus hunajaa ja ripaus kanelia.

Lusikoi paistos kuppeihin ja laita päälle reilu nokare rahkaa.
Jos löydät ketunleipiä, koristele annos niillä.

Raparperi-kuusenkerkkä hilloke nuotiolla
Raparperi-kuusenkerkkä hilloke nuotiolla Kuva: Asko Hauta-aho Laavu,Luonto-Suomi.,retkeily
Kuusenkerkkien kerääminen vaatii maanomistajan luvan

– Jokamiehenoikeus takaa Suomessa sen, että metsästä voi huoletta poimia marjat ja sienet, mutta puusto ja maan alla kasvavat sienet, esimerkiksi tryffelit, ovat luvanvaraisia, Jukka täsmentää.

Vesanen on innoissaan siitä, että yhä useampi on löytänyt luonnon tarjoamat virkistysmahdollisuudet.

– Luontoympäristöjen käyttö on kasvanut huimasti. Tietysti luonto kuluu käytössä, mutta se ei haittaa, jos luontoa kunnioitetaan ja sitä käytetään viisaasti.

– Haluaisin myös korostaa sitä, että lapset pitää jo pienenä ottaa mukaan retkeilemään, jotta luontosuhde syntyisi mahdollisimman nopeasti.

Aurinko laskee Kilpisaaressa kauniin Arrajärven rannalla. Kivojen juttujen äärellä aika ryntäilee eteenpäin…

Nokipannu nuotiolla
Nokipannu nuotiolla Kuva: Asko Hauta-aho Laavu,Luonto-Suomi.,retkeily

Laavunuotiolla luonnon antimista nautiskelivat Viivi ja Jukka Vesanen sekä Asko Hauta-aho.

Kuuntele radio-ohjelma:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto