Hyppää pääsisältöön

Nykyiset seksitaudit ovat usein oireettomia - kuuntele podcast-sarja

Tiedeykkönen Extra mainoskuva. Piirrettyjä verisoluja.
Myös seksitauti voi olla piilevänä Tiedeykkönen Extra mainoskuva. Piirrettyjä verisoluja. tiedeykkönen extra

Iso osa sukupuolitaudeista on nykyään kavalasti oireettomia. Oireettomina ne jäävät löytymättä ja ehtivät siksi levitä laajalle ennen paljastumistaan. Vilkasta seura- ja seksielämään viettävän kannattaa ajoittain käydä testeissä ja varmistaa, ettei itse ole oireeton seksitaudin kantaja ja levittäjä.

Luonnonvalinta on karsinut pelistä oireita aiheuttavat seksitautimikrobien tyypit. Selvästi oireilevat taudit löydetään ja hoidetaan nopeasti. Itsensä paljastavat tautimikrobit tapetaan, ennen kuin ne ehtivät levittäytyä ympäri maailmaa. Koska oirehtivat seksitaudit löytyvät ajoissa, niiden leviäminen on helppo pysäyttää ja tartuntaketju katkaista.

Oireettomat seksitaudit ehtivät levitä ympäri kyliä ja maasta toiseen ennen kuin ne löydetään ja lääkitään pois pelistä.

- Nykyään monet taudinkantajat ovat oireettomia ja levittävät tartuntaa tietämättään, kertoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

Nykymaailmassa ei kannata odotella seksitaudin oireita ennen tutkimuksiin menoa. Niitä oireita ei ehkä tule ikinä, mutta pitkään muhinut tauti ehtii kyllä aiheuttaa liudan vakavia lisävaivoja.

Kuuntele Nykyiset seksitaudit ovat usein oireettomia (8 minuuttia)

Nykymaailmassa ei kannata odotella seksitaudin oireita, koska niitä oireita ei ehkä tule ikinä, mutta pitkään muhinut tauti ehtii kyllä aiheuttaa liudan vakavia lisävaivoja.

Kuppa tarttuu helposti

Kuppa eli syfilis koituu edelleen kuolemaksi, jos sitä ei hoideta. Ennen penisilliinin keksimistä kuppa eteni kolmessa vaiheessa haavasta, hulluuden kautta hautaan. Useita reipasta seuraelämään viettäneitä taiteilijoita ja kuninkaallisia hoidettiin elämänsä viime vaiheissa mielisairaalassa, kun kuppa eteni aivoihin asti.

Kupan tunnistamista helpottavia haavoja ei kannata turhaan odottaa. Odottaessa voi käydä huonosti, ja lisäksi oireeton kantaja voi levittää tautia tietämättään. Jos harrastaa suojaamatonta seksiä, niin verikoe selvittää tuliko hommattua syfilis.

Kuppaakaan ei enää tarvitse hakea ulkomaan matkoilta. Sitä löytyy nykyään Koto-Suomestakin. Varsinkin löytyy sitä vähäoireista, joka on jäänyt tunnistamatta ja hoitamatta.

Kuppaa aiheuttava Treponema pallidum on siitä outo bakteeri, että se ei ole kehittänyt antibioottiresistenssä. Sama vanha kunnon penisilliini, jolla kuppaa lääkittiin jo sotien jälkeen puree siihen edelleen.

KuunteleKuppa tarttuu helposti (14 minuuttia)

Klamydia voi steriloida nuoria

Klamydiaa voisi sanoa nuorisotaudiksi, sillä 65 % tartunnoista löydetään alle 25-vuotiailta. Joka neljäs todettu tartunta on alle 20-vuotiaalla. Klamydia on myös Suomen yleisin seksitauti, vuodessa löytyy noin 14.000 tapausta.

Oireeton klamydia jää helposti hoitamatta ja taudinkantaja levittää sitä tietämättään. Ongelmia tuovat myös jälkitaudit. Hoitamattomana klamydia voi arpeuttaa munanjohtimia ja riski lapsettomuuteen kasvaa. Miehille hoitamaton klamydia voi aiheuttaa lisäkivestulehduksen. Klamydia voi vaikuttaa myös miesten hedelmällisyyteen.

Chlamydia trachomatis- bakteeri löydettiin vasta 70-luvulla. Solunsisäinen pieni bakteeri löydettiin, kun laboratoriomenetelmät kehittyivät riittävästi ja taudinaiheuttaja saatiin esiin.

- Nykyään klamydia voidaan todeta geenimonistusmenetelmällä, kertoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

Uutta tulemista historian hämäristä tekee Euroopasta kertaalleen melkein kadonnut LGV-tauti eli sankkeri. Se on klamydia-bakteerin aggressiivinen muoto, jota löytyy jälleen Euroopastakin.

Kuuntele Klamydia voi steriloida nuoria (12 minuuttia)

Tippurin leviämiseen vaikuttaa se, että suuri osa tippuritapauksista on oireettomia.

Tippuri yleistyy rivakasti nuorilla – testeillä se löytyy, kuten myös HIV

Tippuri lisääntyy Suomessa rivakkaa tahtia. Nykyään Suomesta löytyy 600 tapausta vuodessa, kun 10 vuotta sitten jäätiin alle sataan. Tippuri yleistyy nimenomaan nuorilla aikuisilla.

Leviämiseen vaikuttaa myös se, että suuri osa tippuritapauksista on oireettomia. Ja oireettomat taudinkantajat levittävät tautia tietämättään. Uusi yhdistelmätesti löytää myös oireettomat tippurit ja klamydiat samalla kertaa.

Tartunnan löytyminen edellyttää, että ihmisillä on älliä, että he käyvät testeissä. Oireiden odottelu ei välttämättä johda mihinkään muuhun kuin taudin leviämiseen ja jälkitauteihin.

Myös HIV voi olla aluksi vähäoireinen, joten infektion toteamiseen tarvitaan testi. Nykyinen tehokas lääkitys voi pysäyttää myös HIV-infektion etenemisen. Jos lääkehoito aloitetaan jo oireettomassa alkuvaiheessa, niin sairastuminen AIDSiin voidaan mahdollisesti estää.

Alkanutta lääkehoitoa ei saa keskeyttää. Katkot lääkityksessä lisäävät riskiä, että virus kehittää vastustuskyvyn lääkkeille ja niiden teho menetetään.

- Säännöllinen pysyvä lääkitys estää viruksen lisääntymisen ja taudin tartuttamisen, sanoo erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

Kuuntele Tippuri yleistyy rivakasti nuorilla - testeillä se löytyy, kuten myös HIVSeksitaudit (12 minuuttia)

Sekä huuli- että genitaaliherpes viihtyvät ihmisen molemmissa päissä

Ennen huuliherpes eli yskänrokko oli ihmisen yläpäässä ja genitaaliherpes alapäässä, näin ei aina ole enää. Molemmat Herpes simplex-virukset, HSV-1 ja HSV-2, voivat elellä ihmisen kummassakin päässä.

Kuten HIV myös Herpes-virukset jäävät loppuiäksi ihmiseen. Herpes jää pesimään hermotumakkeeseen, ja sieltä se pullahtelee ajoittain pintaan. Herpes uusii vakio alueellaan ja aiheuttaa kivuliaita rakkuloita. Uusiutumisen voi laukaista esim. vilustuminen, auringon UV-säteily, kuukautiset tai stressi.

Yksillä herpes uusii tiuhaan tahtiin ja toisilla se pysyy täysin näkymättömissä. Herpes-virusta ei toistaiseksi pystytä hävittämään ihmisestä, mutta sen lisääntymistä voidaan hillitä viruslääkkeillä.

Papilloomaviruksia on satoja, ihmiselläkin papilloomia on parisataa. Ne aiheuttavat sekä syyliä että syöpiä niin naisille kuin miehillekin. Yli 80% HPV-infektioista paranee itsekseen ajan kanssa. Pieni osa infektioista jatkuu ja kehittyy aikaa myöten syöväksi.

Visvasyylät eli kondyloomat ovat papilloomien kesymmästä päästä. Kondyloomat ovat papilloomavirusten aiheuttamia syyliä sukuelinten alueella. Ne näkyvät paljaalla silmällä ja ne on helppo hoitaa pois päiväjärjestyksestä.

Toista laitaa ovat suuren riskin virustyypit HPV 16 ja 18. Ne aiheuttavat noin 70% kohdunkaulan syövistä, ja niitä vastaan on kehitetty HPV-rokote. Samat virustyypit lisäävät myös penissyövän riskiä.

Kuuntele Huuli- ja genitaaliherpes viihtyvät kumpikin ihmisen molemmissa päissä (14 minuuttia)

Seksitaudit-sarjan toimittaja on Leena Mattila. Äänisuunnittelija on Katja Kostiainen.