Hyppää pääsisältöön

Hevihanuristi Netta Skogin lapsuuden kesämaisema oli kirjaimellisesti rantakoivun alla

Hevihanuristi Netta Skog
Hevihanuristi Netta Skog Hevihanuristi Netta Skog Ensiferum,Turisas

Hevi ja harmonikka ovat yhdistelmänä kuin pipari ja homejuusto: ensin kummaksuttaa, mutta kun kokeilee, niin huomaa, että homma toimii.

Suomalainen Netta Skog on yksi harvoista hevihanuristeista maailmassa. Hän on soittanut mm. metallibändeissä Turisas ja Ensiferum. Mutta aivan kuten suurimmalla osalla hanuristeista, Skoginkin musiikilliset juuret ovat perinteisessä harmonikkamusiikissa.

- Äiti laittoi minut musiikkileikkikouluun Nummelaan noin 5-6 -vuotiaana. Opettaja soitti harmonikkaa ja siitä innostus sitten lähti.

Sata-Häme soi on ollut aina yksi kesän kohokohdista.

Soittotunnit ja harmonikkaleirit värittivät lapsuutta ja nuoruutta, ja lapsuuden kesistä voimakkaimmat muistot Skogilla liittyvätkin Sata-Häme soi -festivaalikesiin Ikaalisissa.

- Se on ollut aina yksi kesän kohokohdista. Siellä käytiin monta vuotta putkeen äidin ja isän kanssa. Hopeinen harmonikka, pelimannimestaruuskilpailut ja ihana yhteenkuuluvuuden tunne nousevat vahvasti mieleen. Suurimman osan ajasta taisin siellä viettää harmonikkaystävien kanssa.

Hevillä Kultaisen Harmonikan voittoon

- Lapsuuteni vietin aivan kirjaimellisesti rantakoivun alla, sillä lapsuudenkodissani Pusulassa äidin ja isän talo on järven rannalla, ja siellä on rantakoivu. Se on siis ihan todellinen, Skog nauraa.

Radio Suomen Rokkarin kesä -ohjelmassa Skog poimiikin Rantakoivun alla -harmonikkavalssin kappaleeksi, joka muistuttaa häntä eniten lapsuuden kesistä.

Perinteiset harmonikkakappaleet saivat kuitenkin väistyä jo hyvin varhaisessa vaiheessa, kun Skogin paras ystävä kuuntelutti hänelle Nightwishiä.

Tuomas Holopaisen metallimusiikki teki niin suuren vaikutuksen, että Skog esitti kappaleen Dead To The World Kultaisen Harmonikan finaalissa kesällä 2006. Sillä kappaleella hän myös voitti koko kilpailun - vain 15-vuotiaana.

Vastaanotto oli kaksijakoinen. Osa harmonikkapiireistä arvosti Skogin rohkeutta tuoda kilpailuun uutta verta, mutta osas taas oli sitä mieltä, että hevi ei kuulu kilpailuun ja että harmonikkakulttuuria ei saa lähteä pilaamaan. Hevipiireistä palaute oli kannustavaa.

- Se on yksi elämäni tärkeimmistä biiseistä, siihen liittyy niin paljon, ja ilman sitä biisiä en olisi välttämättä nyt tässä juuri tällä hetkellä, Skog tiivistää.

Itse sanoin heti että joo, mä menen, mutta isä ja äiti sanoivat, että et mene.

Reilu vuosi voiton jälkeen Skogin puhelin soi, ja häntä pyydettiin mukaan folkmetallia soittavan Turisaksen Euroopan kiertueelle. Siinä oli 17-vuotiaan tytön vanhemmille pureskelemista.

- Itse sanoin heti että joo, mä menen, mutta isä ja äiti sanoivat, että et mene. Bändin laulaja Mathias Nygård soitti sitten isälle, ja he keskustelivat siitä, millaista kiertue-elämä on. Sen jälkeen sain luvan lähteä.

Skog soitti Turisaksessa lopulta neljä vuotta.

- Kaikki tapahtui tosi nopeasti. En ollut ikinä osannut haaveillakaan, että pääsisin soittamaan esimerkiksi Ruisrockin tai Ilosaarirockin lavalle, mutta yhtäkkiä olinkin siellä. En oikein ehtinyt edes tajuta, mutta jälkeenpäin olen osannut arvostaa tuota kaikkea.

Uusia genrejä ja kilpailuja

Turisaksen vuosien jälkeen Skog tunsi, että haluaa kokeilla jälleen jotain uutta. Hän opiskeli itsensä leipuri-kondiittoriksi ja osallistui hetken päähänpistosta Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulukilpailuun.

- Olen pienestä pitäen katsonut kesäisin Tangomarkkinoita isän ja äidin kanssa. Sitten mulla oli tauko kaikesta ja Tangomarkkinoiden mainos tuli vastaan niin mietin, että miksi ei. Tiesin, että mulla on jonkinlainen laulutaito olemassa ja lähdin kokeilemaan.

Skog sijoittui kilpailussa kuuden finalistin joukkoon.

Mulla oli tauko kaikesta ja Tangomarkkinoiden mainos tuli vastaan niin mietin, että miksi ei.

Tangomarkkinoiden jälkeen uusien genrejen ja väylien etsiminen jatkui, ja Skog tykästyi elektroniseen tanssimusiikkiin. Sen kautta löytyi digihaitari, jolla on mahdollista soittaa kaikki musiikin soundit, vähän kuin syntetisaattorilla, mutta haitarimuodossa.

Digihaitari vei Skogin Coupe Mondiale -harmonikkakilpailuun, ja hän voitti siellä digiharmonikkasarjan.

Digihaitari palautti Skogin takaisin myös hevimusiikin pariin, kun metalliyhtye Ensiferum otti yhteyttä.

- Bändi pyysi vierailemaan uudelle levylleen ja totta kai menin. Sitten kävi ilmi, että heidän kosketinsoittajansa ei pysty osallistumaan seuraaville kiertueille. Siinä vaiheessa myyntipuheeni digihaitarin ominaisuuksista puri, ja pääsin mukaan bändiin soittamaan synajuttuja haitarilla.

Skog soitti Ensiferumissa vuoden 2017 joulukuuhun asti. Nyt kehitteillä on uusia projekteja, ja kesän lomapäivätkin ovat vain yksittäisiä.

- Ajattelen kuitenkin niin, että jos jonain päivänä tuntuu siltä että tänään en jaksa tehdä mitään, niin sitten en tee.

Rokkarin kesä Yle Radio Suomessa lauantaisin kello 17.15 - 18.00

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi