Hyppää pääsisältöön

Juulia tarjosi Provinssissa Opiumia ja omakohtaisia kokemuksia

Poplaulaja Juulia Provinssissa.
Poplaulaja Juulia Provinssissa. Kuva: Juuli Aschan / YleX Provinssi,JUULIA - Vakavaa

Opium-yhteistyön tuominen lavalle oli Juulialta ratkaisu, jolla voi vain voittaa.

Ensimmäistä festarikeikkaansa aloittava Juulia on kovan paikan edessä: iltapäiväneljän soittoaika Provinssin pienellä Radio Helsinki -lavalla ei ole kaikkien optimaalisin yleisömäärien kannalta.

Ennen keikkaa aivan lavan edustalla odottaa vain kourallinen ihmisiä.

Vaikka lähtökohdat keikalle ovatkin melko epäedulliset, Juulia nousee lavalle itsevarmoin askelin ja aloittaa keikkansa viimeisimmällä sinkullaan Jos voisin jättää sut kahdesti.

Yksin DJ:nsä kanssa lavalla oleva Juulia täyttää tilan hetkessä jännityksestä huolimatta energisellä esiintymisellään, ja pikkuhiljaa lavaa kohti alkaa virrata lisää kiinnostunutta yleisöä.

Poplaulaja Juulia Provinssissa.
Juulia eläytyy lavalla voimakkaasti. Poplaulaja Juulia Provinssissa. Kuva: Juuli Aschan / YleX Provinssi,JUULIA - Mul oli ikävä mua

DJ:nä toimii suomalaistuottaja OP Beats, joka tunnetaan osana Juulian ja Pyhimyksen uutta yhteisprojekti Opiumia. Myös Pyhimys esiintyy Provinssin perjantai-illassa.

Sekä Pyhimyksen että Juulian Instagram-tileillä onkin vihjailtu, että projektin ensimmäinen suurelle yleisölle avoin keikka saattaisi olla edessä osana Juulian settiä.

Omakohtaisia kokemuksia ja suuria tunteita

Juulialla on biiseissään hyvin omaelämäkerrallinen ote. Huomenna mä meen kertoo suhteesta, jossa kaikki on kunnossa, mutta siinä ei tunnu enää hyvältä; Mul oli ikävä mua on kappale ajasta, jolloin artisti oli hukassa itsensä kanssa ja Titanic-paita taas hänen yleisössä olevasta parhaasta ystävästään, jonka Juulia on tuntenut jo 22 vuoden ajan.

Artistin läheiset ovat muutenkin vahvasti läsnä keikalla: yleisöstä löytyy useampi Juulian ensimmäistä keikkaa mukana juhlistava kaveri, jotka hurraavat äänekkäästi kappaleiden päätteeksi.

Poplaulaja Juulia Provinssissa.
Juulian kappaleet kertovat tarinoita laulajan omasta elämästä. Poplaulaja Juulia Provinssissa. Kuva: Juuli Aschan / YleX Provinssi,JUULIA - Huomenna mä meen

Lisäksi paikalla on Juulian 60 vuotta täyttävä äiti, jolle yleisö artistin johdolla laulaa onnittelulaulun.

– En tiedä, tiesittekö sellaisesta pikkujutusta kuin Opium, Juulia heittää onnittelulaulun jälkeen, ja kyllähän yleisö tietää.

Aplodien saattelemana lukuisista artistiprojekteistaan tuttu Pyhimys astelee lavalle, ja Opium on odotetusti koossa.

Festarikonkarin ja -noviisin kaunis kohtaaminen

Pyhimyksen myötä Juulian show saa lisäpontta, kun artistit pääsevät vitsailemaan ja kertomaan Opium-projektin taustoista yhdessä.

Räppärin tunnistettava ääni on selvästi kiirinyt myös kauemmas stagen välittömästä läheisyydestä, sillä lavaa kohti valuu koko ajan lisää yleisöä.

– Pitäisiköhän tästä meidän setistä kertoa vähän lisää, mulla on tässä vielä 45 minuuttia keikkaa jäljellä, Juulia vitsailee.

Pyhimys alkaa kertoa Opiumin “nimensä mukaisesti sekavaa” syntytarinaa, kunnes Juulia keskeyttää hänet muistuttamalla, että hänen vanhempansa ovat yleisössä.

– Okei, kerrotaan niistä enemmän sitten ensi kerralla, kun vanhemmat eivät ole paikalla, Pyhimys kuittaa ennen King’s Kakadu -kappaleen alkua.

Festarien ja keikkalavojen konkarin läsnäolo selvästi rentouttaa Juuliaa, jonka esiintymisestä on ajoittain havaittavissa, ettei kilometrejä aivan Pyhimyksen lailla vielä ole takana.

Juulian jännitys näkyy ja kuuluu, mikä on aivan sallittua, mutta Pyhimyksen varmuus auttaa keikkaa kantamaan läpi koko 40-minuuttisen pituutensa.

Juulia ja Pyhimys Provinssissa.
Pyhimys ja Juulia muodostavat kaksi kolmasosaa Opiumista. Juulia ja Pyhimys Provinssissa. Kuva: Juuli Aschan / YleX Pyhimys,Opium,Provinssi,JUULIA - Titanic-paita

Yhdessä Opium näyttää ja kuulostaa hyvältä: Juulian laulu sopii kuin nakutettu Pyhimyksen takuuvarmojen räppien rinnalle, ja OP Beatsin tuotannossa on sellaista tyylikästä outoutta, mitä ei suomalaisessa popmusiikissa turhan usein tarjoilla.

Keikalla kuullaan kaikki Extended Virtual Reality Play vol 1 -EP:n viisi biisiä, ja niitä ennen kuullaan tarinoita kappaleiden synnystä.

– Kaikki lähti tästä biisistä liikkeelle. Siinä on taustana OP:n biitti, joka on ensin kiertänyt Mikolla ja sitten mulla. Sitten tajusimme, että tämähän täytyy tehdä yhdessä, Juulia kertoo ennen Onko selvä -kappaleen alkua.

Opiumin voimalla maaliin

Suomipopin tuoreempiin nimiin lukeutuva Juulia itse on julkaissut vasta viisi omaa sinkkua, joten ilman Pyhimyksen ja julkisuudesta taka-alalla pysyttelevän OP Beatsin mukanaoloa keikka olisi vaatinut joko kasan covereita tai lyhyemmän soittoajan.

Toisaalta Pyhimyksen kaltaisen tähden omalle keikalle tuomisessa on riskinsä.

Suoranaiseksi kansansuosikiksi vuosien mittaan kasvanut rap-artisti oli vaarassa jättää vasta uransa alkupuolella olevan Juulian varjoonsa, vaikka tämä tuskin mitenkään tietoisesti pyrkikään ottamaan lavaa haltuunsa.

Opium-setin lisääminen osaksi Juulian keikkaa on siitäkin huolimatta onnistunut veto, sillä festarikansa on selvästi kiinnostunut suomalaiselle musiikkikentälle uniikista uutuuskokoonpanosta.

Samalla suurelle yleisölle toistaiseksi vieraampi Juulia sai mahdollisuuden esitellä osaamistaan kuulijoille, jotka eivät ilman Pyhimyksen vetoapua olisi välttämättä ikinä löytäneet hänen musiikkinsa äärelle.

Laulutaito ja tyyli Juulialla ovat jo hallussa. Mikäli ensi vuonna myös omia biisejä löytyy kokonaisen keikkasetillisen verran, ei Pyhimyksen tai kenenkään muun vierailuja lavalla tulla edes kaipaamaan.