Hyppää pääsisältöön

Pyhimyksen Provinssin keikka oli kaikkea muuta kuin pettymys

Pyhimys Provinssissa.
Pyhimys Provinssissa. Kuva: Juuli Aschan / YleX Pyhimys,Provinssi

Pyhimyksen musiikki on kaukana modernista bailuräpistä, mutta se ei estänyt festarikansaa juhlimasta riemukkaasti sen tahtiin.

Pyhimys nähdään jo toista kertaa lavalla Provinssin perjantaissa.

Ensimmäinen veto oli vierailu Juulian keikalla Opium-projektin puitteissa, ja hieman ennen iltakymmentä on räppärin soolokeikan vuoro.

Artisti nähdään lavalla itsevarmana ja kokeneena esiintyjänä, joka ei festarikansalle turhia lirkuttele.

Joku yleisöstä huutaa rakastavansa Pyhimystä.

– Kiva, mä en rakasta sua. Enhän mä edes tunne sua tai ketään teistä, Pyhimys sivaltaa ja yleisö hurraa. Rakkauttaan tunnustanut fani on purskahtaa itkuun Pyhimyksen vastattua hänelle.

Fani Pyhimyksen Provinssin keikalla
Pyhimys herätti faneissaan lähestulkoon hysteriaa. Fani Pyhimyksen Provinssin keikalla Kuva: Juuli Aschan / YleX fanit,Provinssi,Pyhimys

Kun Juulian keikalla nähtiin rupatteleva, Opium-prosessista ja lapsestaan puhuva Pyhimys, on omaa tuotantoaan tarjoavan artistin show selvästi etäisempi ja viileämpi – kuten artistin nimeltä Pyhimys -rooliin kuuluukin.

“Uskokaa tai älkää, mä olin täällä jo 10 vuotta sitten”

Pyhimyksen keikkasetti koostuu niin helmikuussa julkaistun Tapa poika -albumin biiseistä kuin vanhemmistakin klassikoista.

Uutuusalbumilta löytyvien Mobutu Sese Sekon ja Pakofantasian jälkeen matkustetaan ajassa kymmenen vuotta taaksepäin.

– Uskokaa tai älkää, mä olin jo silloin täällä. Jengi luulee, että mä olen jotain 22, kun olen niin hyvin säilynyt, Pyhimys veistelee ennen vuonna 2007 julkaistua Herätä mut maanantaina -kappaletta.

Sitä seuraa muutaman kappaleen mittainen katsaus kolme vuotta sitten julkaistuun Pettymys-albumiin: Kaikkea pahaa, Äiti anna anteeks ja Aina ku Aira uppoavat iloisessa festaritunnelmassa juhlivaan yleisöön, vaikka kappaleiden sanoitukset eivät erityisen riemullisia olekaan.

Pyhimys Provinssissa.
Pyhimys piti Provinssin yleisön tiukasti otteessaan. Pyhimys Provinssissa. Kuva: Juuli Aschan / YleX Pyhimys,Provinssi

Aina kuin Airaa varten lavalle nousee myös myöhemmin Provinssin illassa esiintyvä Yona.

Kenties vielä odotetumpi vieras on luvassa seuraavaksi, kun lähes kahdeksan miljoonaa Spotify-striimiä keränneen Jättiläisen ensisävelet lähtevät soimaan.

Kevään koskettavinta kertosäettä varten lavalle nousee The Voice of Finland -kilpailusta musiikkimaailman tietoisuuteen noussut Aksel Kankaanranta. Pyhimyksen tähän mennessä radioystävällisin hitti pakottaa myös täyden Woodland Stagen yleisön rauhoittumaan yhteislauluun.

Kolmatta vierailijaa ei lavalle enää saada, vaan Vestan kanssa tehty Kynnet, kynnet -hitti esitetään Pyhimyksen taustalaulajien voimin.

Visuaalisesti tyylikäs show tekee vaikutuksen

Perinteiseksi räppikeikaksi lavalla on epätyypillinen joukko esiintyjiä: tuplaajien tai tanssijoiden sijaan Pyhimyksen kanssa estradin jakaa kolme taustalaulajaa ja kitaristi.

Taustoista vastaa myös Juulian keikalla nähty Opium-kollega OP Beats.

Pyhimys taustamuusikoineen Provinssissa.
Pyhimys esiintyi Provinssissa räppikeikalle epätyypillisellä kokoonpanolla. Pyhimys taustamuusikoineen Provinssissa. Kuva: Juuli Aschan / YleX Pyhimys,Provinssi

Keikan visuaalinen maailma on tuttu Pyhimyksen keväiseltä Tapa poika -kiertueelta: taustascreenillä toistuvat videoteokset pääasiassa painostavan turkoosina ja punaisena, jotka ovat myös albumin kansikuvan päävärit.

Yhdessä videoiden ja kauniisti yhteen soivien taustalaulajien kanssa Pyhimyksen show on sekä visuaalisesti että soundillisesti vaikuttava kokemus.

Taustalaulajat tuovat Pyhimyksen tunnistettavaan lausuntatapaan toimivan kontrastin, jollaista taustanauhalta kuultavat kertosäkeistöt tuskin olisivat tarjonneet.

Etenkin artistin koskettavampaa laitaa edustavat Jättiläinen, Aina ku Aira ja Nyt tarjoavat yleisölle takuuvarmat kylmät väreet.

Yleisöä Pyhimyksen Provinssin keikalla.
Pyhimys veti koko Woodland Stagen täyteen. Yleisöä Pyhimyksen Provinssin keikalla. Kuva: Juuli Aschan / YleX Pyhimys,Provinssi

Herkistelyistä huolimatta Pyhimyksen viileä olemus säilyy tyylilleen uskollisena keikan alusta loppuun asti: suomiräpin klassikoiksi muodostuneiden hittien ohella artisti jaksaa viihdyttää festarikansaa lakonisilla heitoillaan.

– Ihanaa, kun jengi kaikkien vuosien jälkeen luulee, että niiden toiveita toteutetaan, Pyhimys sanoo.

– Tää ei oo tietsä mikään toiveiden täyttymys, tää on pettymys.

Yleisön reaktioista päätellen perjantain tyylikkäin rapshow on kuitenkin kaikkea muuta.