Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Näe häät, hautajaiset ja muita saaristolaisperinteitä 1800-luvulta – Myrskyluodon Maija nyt Areenassa

Pöydän ääressä istuu hääseurue sarjasta Myrskyluodon Maija. Morsiamen päässä on kruunu, joka on koristeltu ruusuin. Hänen kaulassaan on kukista tehty koru. Kuvassa on myös
Kruunua kantavan Maijan (Rose-Marie Rosenback) ja Jannen (Leif Sundberg) häitä vietetään Myrskyluodon Maijan ensimmäisessä osassa. Pöydän ääressä istuu hääseurue sarjasta Myrskyluodon Maija. Morsiamen päässä on kruunu, joka on koristeltu ruusuin. Hänen kaulassaan on kukista tehty koru. Kuvassa on myös Kuva: Leif Öster/Yle Myrskyluodon Maija,häät,1800-luku,saaristot,kruunuhäät,juhla-ateria

Ankaraa arkea ja juhlanriemua, sitä esitteli Åke Lindmanin ohjaama Myrskyluodon Maija 1970-luvun lopulla televisiokatsojille. Nuorenparin tarina, jylhät maisemat ja kyynelkanavia kutitteleva musiikki on nyt nautittavissa Areenassa.

Toivotut: Myrskyluodon Maija

Moni muistaa erityisesti Lasse Mårtensonin säveltämän musiikin tästä ruotsinkielisestä televisioteatterin teoksesta.

Elämä ei ole rikasta tai helppoa, sen huomaa katsoja nopeasti. Jo ensimmäisessä jaksossa luonto koettelee saaristolaisten sietokykyä ja tiedossa on yhdet jos toiset hautajaiset 1800-luvun tyyliin.

Elämässä on kuitenkin ilonaiheita, kuten tarinan pariskunnan, Maijan ja Jannen, häät. Maijalla on yllään aikakaudelle tyypillinen musta hääpuku ja morsiamelle puetaan päähän myös ruusuin koristettu kruunu. Morsiamen hermoja lepytellään siemauksella punssia.

Tupa on tiukassa juhlavieraista ja pelimannit soittavat iloisia sävelmiä. Ennen kuin hääpari astelee papin siunauksen alle, tuovat nuoret tytöt ja pojat alttarille vihkiryijyn sekä penkin, jolle morsiuspari polvistuu. Pappi puhuu rakkaudesta ja rakastavaiset sanovat tahdon.

Sitten syödään kunnolla ja juodaan maljoja hääparille. Musiikki soi ja nauru raikaa.

Aterian päätteeksi tuoreelle avioparille annetaan lahjoja ja toivotaan mitä parhainta onnea. Lopuksi tanssitaan perinnetansseja niin, että lankkulattia jymisee.

Lisää Myrskyluodon Maijan tarinasta voit lukea Elävän arkiston artikkelista.

Keskustele