Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Tylsät kesäpäivät muuttuvat ravisuttaviksi seikkailuiksi – Pertsa ja Kilu, Susikoira Roi ja muut sankarit nyt Areenassa

Kuva koostuu kolmesta kuvasta. Alimmaisessa kuvassa juoksee kaksi poikaa ja Susikoira Roi. Kolme päällimmäistä kuvaa ovat samanlaisia. Niissä Pertsa ja Kilu juoksevat poispäin satamasta.
Pertsa ja Kilu sekä Susikoira Roi seikkailevat Areenassa tänä kesänä. Kuva koostuu kolmesta kuvasta. Alimmaisessa kuvassa juoksee kaksi poikaa ja Susikoira Roi. Kolme päällimmäistä kuvaa ovat samanlaisia. Niissä Pertsa ja Kilu juoksevat poispäin satamasta. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Kollaasi: Hannele Yli-Viitala Pertsa ja Kilu,Susikoira Roi,lastenohjelmat,Susikoira Roi – seikkailu saaristossa,Pertsa ja Kilu ja viimeiset kaanit

Joskus eivät aikuisten taidot riitä ja silloin tarvitaan lasten neuvokkuutta. Areenan kesäkuun Toivotut-paketin katsoja saa apetta mielikuvitukselleen, kun Pertsa ja Kilu nuuskivat hämäräpuuhien jäljille tai hyväsydäminen Tomi pelastaa susikoira Roin.

Toivotut: Pertsa, Kilu ja Roi – lapsia seikkailuissa

Vaikka Kilulla ei ole tapana pilata kesäänsä, tai sen puoleen talveaan, sanomalehtiä lukemalla, pääsevät pojat arvoituksen äärille uutisten avulla.

Kun aikuiset vielä huokailevat tapahtunutta rikosta, ovat Pertsa ja Kilu jo varmoja siitä, että heidän salaseuransa Viimeiset kaanit tietää tekijät. Riskit on tunnustettava, vaikka olisi kuinka uhkarohkea seikkailija.

Sitä voi kuolla nuorena, jos joutuu jonkun roiston silmätikuksi!― Pertsa

Tomi taas ei voi vain paeta, kun huomaa jengin heittävän pulaan joutunutta koiraa kivillä. Kun kovat jätkät pötkivät murisevaa koiraa pakoon, saa Tomi maltillisella toiminnallaan koiran luottamuksen ja pelastaa koiran. Seikkailu on vasta kaksikon ensimmäinen.

Tomin ja Roin seikkailuista voi nauttia kaikkiaan kahdeksan jakson verran. Ensin tutustutaan parivaljakon tarinan alkuun ja myöhemmin seikkaillaan saaristossa.

Reetasta tuli Robinson

Reetta tiesi, että päivästä tulisi epätavallinen. Sen tiesivät pää, silmät, kädet ja jalat. Reetta tanssi rannalla, kuvitteli itsensä lokiksi ja toivoi, että osaisi lentää.

Tuona päivänä Reetasta ei tullut lintua, mutta kun vanhemmat katosivat venereissulla, hänestä tuli Robinson ja pikkuveli Lassesta Perjantai.

Kaikki seikkailijat voivat kokea pientä epävarmuutta, mutta lopulta pelon peittoaa rohkeus, jollaista ei enää aikuisena uskalla kokea. Niin käy myös Reetalle, joka pitää huolta pienestä veljestään parhaansa mukaan, vaikka vanhempien paluusta ei ole varmuutta.

Jännäreiden juurella

Kenties suomalaiset innostuvat kotimaisista jännityssarjoista lapsuudessa katsottujen seikkailutarinoiden vuoksi.

Pertsa ja Kilu pääsevät jännäriin 1960-luvulla ja Tomi, Roi sekä Reetta seikkailevat 1980-luvulla. Seikkailu Olavinlinnassa vie katsojan suoraan 1970-luvulle.

Kesäisiä seikkailuja ole unohdettu myöskään myöhempinä vuosikymmeninä. Koulu antaa tilaa mielikuvitukselle teini-ikäisten seikkailijoiden elämässä 2000-luvun alussa.

Sarjassa Suolaista vettä (2002) Samulilla menee huonosti kotona ja hän pakenee saaristoon setänsä ja mummonsa luo. Kaikki ei kuitenkaan ole niin kuin ennen, sillä Bror-setä on vihainen kaikille. Jätetäänkö Samulille jotain kertomatta?

Synkän mysteerin jäljille päästään 1990-luvun sarjassa Pirunnyrkki. Saken isä on kuollut ja kuolinsyynä on tapaturma. Saken mielestä isän kuolemaan liittyi jotain outoa ja hän alkaa selvittää tapausta. Hän aikoo löytää todisteet siitä, että isä tapettiin.

Mukana paketissa on myös seikkailusarja Kuka uskoo haikaraan 1980-luvulta.

Sarja kertoo teknologian mahdista ja sen herättämät ajatukset sopivat myös nykypäivään. Millaisia seurauksia peleillä voisi olla, jos joku pääsisi vaikuttamaan pelaajiin niiden kautta?

Ruudussa seikkailivat näyttelijöiden lisäksi myös päiväkotilapset. Temppurata ja Hui Hai Hiisi -sarjat veivät lapsia seikkailuun studion lavasteissa 1990-luvulla.

Seikkailun huumaan pääsevät myös ruotsinkieliset katsojat ohjelmissa Nina ja Lindas båtsemester. Det finns flera sätt att simma eli Uida voi toisinkin kertoo kolmen lapset kommelluksista ahvenanmaalaisessa uimakoulussa. Ohjelmat on tekstitetty suomeksi.

Jo aiemmin julkaistu Reetta ja Ronja -sarja on Areenassa vuoden 2019 helmikuun loppuun.

Keskustele