Hyppää pääsisältöön

Antti Tuisku jätti tunteikkaat jäähyväiset Seinäjoen yössä

Antti Tuisku Provinssissa.
Antti Tuisku Provinssissa. Kuva: Juuli Aschan / YleX Antti Tuisku,Provinssi,Anatude

Maamme kiistatta suurin poptähti aloitti lauantaina määrittelemättömän mittaisen taukonsa, jonka aikana esiintymisasut vaihtuvat koulutarvikkeisiin.

Provinssin lauantai-illassa koittaa hetki, jota niin festivaaliyleisö kuin lavalle nouseva artisti ovat odottaneet ja pelänneet koko viikonlopun.

On Antti Tuiskun viimeisen keikan aika ennen hänen määrittelemättömän mittaiseksi kutsuttua taukoaan.

Suurimmat fanit ovat odottaneet lavan edustalla jo porttien avaamisesta alkaen, ja keikan alkaessa puoli yhdeltä yöllä koko päälavan alue on aivan täynnä.

Kun Antti Tuiskun keväiseltä Pakko twerkkaa -kiertueelta tuttu alkumonologi kajahtaa ilmoille, fanit tietävät, että lähtölaskenta Anatuden ansaitulle tauolle on alkanut.

Antti Tuisku tanssijoineen Provinssissa.
Provinssin lauantai-illassa nähtiin visuaalisesti vaikuttava show. Antti Tuisku tanssijoineen Provinssissa. Kuva: Juuli Aschan / YleX Antti Tuisku,Provinssi

Takuuvarma Anatude-show pitää otteessaan

– Ootteko te valmiit lähtemään mun kanssa lomille lompsis, Antti Tuisku kysyy yleisöltä Rahan takii ja Party (Papiidipaadi) -avauskappaleidensa jälkeen.

Yleisö vastaa huutomyrskyllä, ja Tuisku lupaa ennen lomia tarjota heille vielä elämänsä parhaat bileet.

Keikka on rakenteeltaan lähes identtinen Pakko twerkkaa -kiertueen show’n kanssa, ja lavalla nähdään niin viimeistä piirtoa myöten tarkkoja koreografioita yksin ja tanssijoiden kanssa, vaihtuvia asuja ja Anatuden Macarena.

Antti Tuisku tanssijoineen Provinssissa.
Antti Tuiskun toistaiseksi viimeinen keikka oli tarkoin harkittu kokonaisuus. Antti Tuisku tanssijoineen Provinssissa. Kuva: Juuli Aschan / YleX Antti Tuisku,Provinssi

Viimeisen show’n erityisyys syntyy lämpimän haikeasta tunnelmasta ja hetkessä kiinni olevista välispiikeistä.

– Mietin, että mitä tarpeeksi coolia voisin laittaa päälleni teidän kunniaksenne, eikä mieleen tullut kuin yksi asia, Tuisku juttelee vetäessään Pride-hengessä sateenkaarilipun harteilleen hurrausten saattelemana.

On Swäg-biisin vuoro, jonka aikana myös kolme Tuiskun fania tuodaan lavalle esittelemään omaa swägiään.

Biisin päätyttyä Tuisku poistuu lavalta ja #antinkanssalavalle-somekilpailun voittanut fani asetetaan istumaan kultaiseen nojatuoliin. Lavalle palaavalla artistilla on yllään enää ihonvärinen feikkitatuointiasu ja bokserit.

Tuisku tarjoilee koko Törnävänsaarelle Pyydä multa anteeks kunnolla tahtiin kiusoittelevan sylitanssishow’n, joka saa niin nojatuolissa istuvan fanin kuin Provinssin yleisön kikattamaan posket punaisena.

Faneja Antti Tuiskun keikalle.
Keikan yleisössä koettiin suuria tunteita. Faneja Antti Tuiskun keikalle. Kuva: Juuli Aschan / YleX Antti Tuisku,fanit,Provinssi

Seksikkään esityksen synnyttämä lataus puretaan Vain elämää -ohjelmasta tuttuun Sataan salamaan, ja yleisö tanssii villisti Tuiskun suosituimpien joukkoon nousseen hitin tahtiin.

Vanhempaa Antti Tuiskua edustava Hyökyaalto puolestaan kutsuu festarikansan nostamaan puhelimen valot ilmaan.

– Provinssi! Tunnetteko tän rakkauden täällä, Tuisku hehkuttaa kappaleen alkusävelien soidessa.

Katsomosta tähtien lailla nousevan valotaivaan ja laulukuoron perusteella Provinssi tuntee.

Anatuden koskettavat jäähyväiset

Muuten välispiikkinsä melko lyhyinä pitänyt Tuisku päättää keikan lähestyessä loppuaan avata tuntemuksiaan lähestyvästä tauosta.

Hän kertoo olleensa viimeiset viikot erikoisten tunnetilojen vallassa.

– En ole tänään uskaltanut edes miettiä, mitä nämä jäähyväiset hetkeksi tarkoittavat. Jos ajattelen asiaa kaksi sekuntia kauemmin, hajoan siihen paikkaan.

Tuisku kutsuu kulunutta kolmea vuotta elämänsä vilpittömästi parhaaksi ajaksi.

Antti Tuisku Provinssissa.
Lavalla nähtiin liikuttunut ja kiitollinen Antti Tuisku. Antti Tuisku Provinssissa. Kuva: Juuli Aschan / YleX Antti Tuisku,Provinssi

Hän korostaa, että se on hänen uskollisen fanikuntansa, ei suurten areenoiden tai loppuunmyytyjen keikkojen ansiota.

– Musta on tullut teidän ansiostanne rohkeampi, ja sen vien mun hautaani asti. Kiitos teille, Tuisku hehkuttaa ja pyytää yleisöä laulamaan kanssaan Tyhjän huoneen.

Koko Törnävänsaari raikaa, kun yleisö laulaa mukana kappaletta, johon varmasti moni Tuiskun taukoon surulla suhtautuva fani voi samaistua.

Kappaleen pianosovitus ja Tuiskun tunteikas laulutapa tuovat mieleen kansainvälisen tason pop-diivat: dramaattisuudessaan Tyhjästä huoneesta kasvaa lähes I Will Always Love Youn kokoinen balladi, joka tuskin jättää yleisöön kovin montaa kuivaa silmäparia.

Kaikki juhlat loppuvat aikanaan

Etenkin Tuiskun suurimmille faneille räätälöity superviikonloppu alkaa lauantain päätöskeikan myötä lähestyä loppuaan.

Torstaina järjestetty tunnin syvähaastattelu ja perjantain vanhempia Antti Tuisku -klassikoita sisältänyt akustinen erityiskeikka olivat osa Tuisku-faneille suunnattua jäähyväispakettia, jonka turvin heidän olisi tarkoitus selviytyä läpi lempiartistinsa tauon.

Satoja Tuisku-keikkoja yhdessä kiertäneiden superfanien olo ennen viimeisiä keikkoja on käsinkosketeltavan haikea.

Antti Tuiskun faneja Provinssissa.
Sadoilla Antti Tuisku -keikoilla käyneet Mira, Olivia, Milla ja Laura tulivat Provinssiin Anatuden viimeisille keikoille. Antti Tuiskun faneja Provinssissa. Kuva: Juuli Aschan / YleX fanit,Antti Tuisku,Provinssi

– Viimeisen keikan jälkeen pidetään yhtä kaveriporukalla ja odotetaan tietysti Anttia takaisin, perjantain akustisen keikan jonosta tavoitetut Mira, Olivia, Milla ja Laura kertovat.

Nyt lavan eturivissä toisiaan pitelevät fanit ovat kovan paikan edessä.

Nykytanssilla kuvitetun Mä hiihdän -kappaleen jälkeen Tuisku on kadonnut verhojen taakse ja pimeys laskeutunut lavalle.

Yleisö aloittaa rytmikkäät Antti-huudot ja hetken kuluttua illan tähti palaa lavalle kustomoidussa verkkariasussaan esittämään kappaleen, josta koko Anatuden uusi nousu alkoi.

Peto on irti – viimeistä kertaa pitkään aikaan.

– Mun tulee niin ikävä teitä jokaista. Tämä on ollut hienompaa kuin uskalsin ikinä odottaa, Tuisku spiikkaa haikeutta äänessään.

Täpötäysi Provinssi Antti Tuiskun keikalla.
Antti Tuisku veti päälavan täyteen. Täpötäysi Provinssi Antti Tuiskun keikalla. Kuva: Juuli Aschan / YleX Provinssi,Antti Tuisku,yleisö

Keikan päättävän Ihan tavallista mulle kuuluu soidessa Tuisku kutsuu koko tiiminsä lavalle.

On kiitosten aika.

Eturivissä pyyhitään kyyneleitä, ilotulitukset paukkuvat ja lopulta myös Antti Tuisku itse purskahtaa itkuun.

Loppukumarruksien ja kiitosten myötä maamme suurin poptähti siirtyy elämään Ihan tavallista mulle kuuluu -kappaleesta tuttua normaalia elämää.

Anatuden toistaiseksi viimeiseksi jäävän Kumipuku-Kesäkumibiisinsä myötä Tuisku poistuu verhojen taakse ilman lupausta seuraavasta tapaamisesta.

Samalla alkaa Antti Tuiskun superfanien pitkä odotus, joka eturivin ilmeiden ja kyynelten kastelemien kasvojen perusteella ei tule olemaan helppo.