Hyppää pääsisältöön

"Ihmiset mulle sanoi niin, jos et muutu voit joutua helvettiin" – Leevi and the Leavingsin musiikkivideoita

Leevi and the Leavings tunnettiin musiikkinsa ohella myös siitä, ettei yhtye tehnyt livekeikkoja. Ainoa julkinen live-esitys tapahtui Suomen Euroviisu-alkukarsinnassa 1981. Yhtyettä on tosin päästy tiirailemaan musiikkivideoilla myös Ylellä jo 1980-luvulta lähtien. Gösta Sundqvistin johtaman orkesterin videoita on esitetty Ylellä eri musiikkiohjelmissa ja artikkeliin on koottu kuusi sellaista.

Koosteen videot on tekijänoikeudellisista syistä rajattu näkymään vain Suomessa

Raha ja rakkaus -albumin avausraita Poika nimeltä Päivi johdattaa androgynian ja seksuaalisen ambivalenssin teemoihin vihlaisevastikin. Kappaletta voidaan pitää edistyksellisenä, julkaistiinhan se jo 1985. Myöhemmin biisistä ovat tehneet versionsa mm. Jonna Kosonen, Mariska ja Irina Björklund.

Vaihdan farkut verkkarihousuun― Ote kappaleesta Pohjois-Karjala

Verryttelyhousuisella maaseutunostalgialla kyllästetty ohjelmajulistuksen luonteinen laulu Pohjois-Karjala nousi Perjantai 14. päivä -levyn ehdottomaksi hitiksi. Hittimittarin videossa saadaan tuntumaa epämääräisten takavuosikymmenten asustemuotiin ja 1980-luvun vaikuttaviin kuvaefekteihin.

Sun on kai pakko yrittää, vaikka väkisin mut tyydyttää― Ote kappaleesta Rakkauden työkalu

Asiakasnäkökulmasta laadittu seksityöläisen toimenkuvaus Rakkauden työkalu oli mukana Leavingsien menestyslevyllä Rakkauden planeetta. Hannu Puttonen ohjasi biisistä musiikkivideon, jossa kappaleen tekijäkin vilahtaa seksikkäissä naisten alusvaatteissa.

Kuinka kotiinsa voikaan palata nyt? Suotta tuhlaajapoikaa ei halata nyt― Ote kappaleesta Tuhlaajapoika

Käärmenäyttely-levyltä irrotettu melankolinen Tuhlaajapoika ei jostain syystä päässyt mukaan yhdellekään Sundqvistin elinaikana julkaistulle Leavings-kokoelmalle. Biisi julkaistiin uudelleen vasta vuonna 2008 yhtyeen täydellisellä singlekokoelmalla.

Nimeksi ei lapselle kelvannutkaan se Pikku Myy― Ote kappaleesta Laura Jenna Ellinoora Alexandra Camilla Jurvanen

Käärmenäyttely-albumin video Laura Jenna Ellinoora Alexandra Camilla Jurvanen on näennäisen harmiton hittiralli. Sanoituksiin on kuitenkin ripoteltu salakavalia aihetodisteita päähenkilön todellisista sukujuurista.

Kun se minua hyväili ja kysyi: Kuuletko hiljaisena suuren valtameren pauhun?― Ote kappaleesta Nainen toiselta planeetalta

Nainen toiselta planeetalta on kaunis muistelma ekstraterrestiaalisesta kohtaamisesta. Se julkaistiin albumilla Perjantai 14. päivä. Viihteellinen Studio Studio -ohjelma teki kappaleesta oman videonsa vuonna 1986

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto