Hyppää pääsisältöön

Markus Kuotesaho on taas täällä! – Markus vs. maailma nyt Areenassa

Markus Kuotesaho
Markus Kuotesaho matkailu

Markus Kuotesaho, 58, transvestiitti romukauppias Revonlahdelta ei välttämättä esittelyitä kaipaa – ainakaan silloin, kun ollaan Suomen rajojen sisäpuolella.

Ylen Perjantai-ohjelmasta tuttu Siikajoen-kirjeenvaihtaja, rakastettava mielensäpahoittaja Markus Kuotesaho on vuoden aikana tullut tutuksi niin monelle suomalaiselle, ettei hän saa olla edes lentokentällä rauhassa.

Kun Markus oli huhtikuussa lähdössä Huippuvuorille kuvaamaan uuden Markus vs. maailma -sarjan jaksoa, hänet pyydettiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla selfieen jos toiseenkin.

Vastaan tuli myös eräs mustaan huppariin ja lippikseen pukeutunut mies, joka halusi päästää valokuvaan Markuksen kanssa.

– Mietin, että mikähän rantapummi tuokin lienee, Markus muistelee.

Siinä vaiheessa Markus kääntyi ohjaaja Kati Laukkasen puoleen ja kysyi, kuka mies oli.

– Joku lateksinen se oli, saatana. Sano olevansa minun suuri ihhailija. Ei kai se ole mikhään, tuntuuhan noita olevan.

Markus Kuotesaho
Elastinen oli yksi heistä, jotka halusivat Markuksen kanssa yhteiskuvaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuva: Kati Laukkanen Markus Kuotesaho matkailu

“Kolme kohokohtaa: Eiffel-torni, ‘Muna Lisa’ ja Nykä-Matti”

Tänä keväänä Markus matkasi viiteen eri maahan, viiteen eri kohteeseen: Pattayalle, Tukholmaan, Huippuvuorille, Fuengirolaan ja Pariisiin.

Pattayalla Markus teetti sievän hameen paikallisella räätälillä, kävi thai-hieronnassa ja näki ladyboy-esityksen.

– Hieno ja fiksu esitys. En sano, että ihana, ettei revonlahtiset kuvittele, että olen orgasmeja siellä saanut.

Myös Markus koki muodonmuutoksen takahuoneessa, vaikka Markus itse olisi laittautunut erilaisiin vaatteisiin ja meikkeihin.

– Se oli karmein kokemus surströmmingin jälkeen. Minun tyylini on juuri tämä minihame ja nahkatakki.

Markus Kuotesaho
Markus näytti mielestään Paula Koivuniemeltä, vaikka hänen mukaansa se on häpeää Paula Koivuniemelle. Kuva: Janne Langen Markus Kuotesaho matkailu

Tukholmasta Markuksella ei ole kovin paljoa sanottavanaan.

– En minä muista oliko siellä mittään erikoista. Ne kai parasta nähdä olivat ne ruottalaiset naiset, saatana. Joo, ei siellä muuta oikein ollut. Ne olivat parasta antia ehdottomasti.

Markus Kuotesaho
Markus kuninkaanlinnan porrastasanteella Tukholmassa. “Hejsan, jag älskar dig!”, hän toivottaa kaikille. Kuva: Janne Langen Markus Kuotesaho matkailu

Huippuvuorilla Markus kohtasi ilmastonmuutoksen silmästä silmään. Markuksen suunnitelmat luovuttaa siemeniä Huippuvuorilla sijaitsevaan maailman siemenholviin vesittyivät, kun paikalle päästyään hän kohtasi työmaan – ikiroudan sulaminen oli aiheuttanut vaurioita siemenholviin johtavassa tunnelissa.

Ilmastonmuutoksen lisäksi Markus kummasteli Huippuvuorilla muun muassa matalia vuoria.

– Olin kuvitellut, että olisi ollut pienellä alalla korkeita vuoria, mutta niitä oli vaikka helvettiin asti, matalia vuoria.

Markus Kuotesaho
Markus ei myönnä kärsineensä kylmyydestä Huippuvuorilla. Kuva: Harri Lehtikevari Markus Kuotesaho matkailu

Matkan aikana suurimman vaikutuksen Markukseen teki Pariisin Eiffel-torni, jota etsittiin Pariisin kaduilla tovin ajan. Valtavaa rakennelmaa ihmetellyt Markus siirtäisi tornin mielellään Revonlahdelle.

– Onhan se niin erikoinen perkeleen keksintö. Eihän sitä osaa erikseen sanoa, kaikki on siinä niin mahtavaa. Parasta antia, saatana!

Markus nimeää Eiffelin lisäksi Mona Lisan yhdeksi reissun kohokohdistaan.

– Onhan se haave varmasti jokaiselle, jolla silmät on päässä, että joskus saisi nähdä sen Mona Lisan.

Markus Kuotesaho
Taiteenystäväksi itseään kuvaava Markus sonnustautui Pariisissa paikallisen tyylin mukaisesti. Kuva: Janne Langen Markus Kuotesaho matkailu

Fuengirolassa Markus nautti suomalaisuudesta täysin siemauksin.

Rannalla grillatut makkarat, pesäpallon peluu Lapuan Virkiän naisjoukkueen kanssa ja taputtavien suomalaisturistien siivittämä karaoke-esitys olivat kaikki hienoja kokemuksia, mutta ne eivät vetäneet vertoja matkan kolmannelle kohokohdalle – Nykä-Matille.

Markus tapasi sankarinsa Matti Nykäsen Fuengirolan rannalla. Elastisen tapaan myös Nykänen tiesi, kuka Markus on.

– Hyvin paljon minun mielestä sen asenteet ja tyyli muistutti minun tyyliä. Ei se ranssu tietenkään ollut, mutta kumminkin.

Markus Kuotesaho
Fuengirolan paikallisesta marketista sai suomalaista makkaraa. Kuva: Harri Lehtikevari Markus Kuotesaho matkailu

“Kyllähän se matkailu avartaa!”

Maailmaa nähnyt Markus on nyt tyytyväinen päästyään takaisin koto-Suomeen, vaikka hänen mukaansa koti-ikävä ei liiemmin matkoilla vaivannut.

Matkalta jäi käteen monenlaista oivallusta, mutta yhden Markus nostaa ylitse muiden.

– Suomalaiset pitäis kaikki viedä autokouluun Thaimaaseen.

Liikennekulttuurin omaksumisen lisäksi Markus suosittelee matkailua siksi, että muistaisimme arvostaa kotimaatamme.

– Näkkee, mitä tuolla ulkomailla on, niin oppii arvostamaan Suomea. Kyllähän se matkailu avartaa, ainakin mua.

Eikä kotimaan arvostaminen ole ainoa asia, josta Markus muistuttaa.

– Oppii arvostamaan suomalaista kebabbia, kun syö perkele kaikkia surstömmejä ja saatanan ostereita. Siinäkin mielessä avartaapi.

Teksti: Pertti Neuvonen

Markuksen matkasta kertova Markus vs. maailma nyt nähtävillä Yle Areenassa.

Lisää ohjelmasta

 • Juhli Hella Wuolijoen syntymäpäivää Niskavuoressa

  Areenassa 11 Hella Wuolijoen kuunnelmaa

  Tuotteliaan kirjailijan Hella Wuolijoen useat näytelmät ovat taipuneet myös radiodraamoiksi. Tunnetuimpia lienee Niskavuoret, joista on tällä hetkellä kuunneltavissa neljä Laura Ruohosen ohjausta. Tauno Palo hurmaa Kuunsillalla Eeva-Kaarina Volasen kanssa. Areenasta löytyy myös Wuolijoen ensimmäinen näytelmä Talon lapset sekä Puntilan isännän ensimmäiset askeleet Sahanpuruprinsessassa.

 • Viikon 28 vinkit: MM-kisojen loppuhuipennus ja Ingmar Bergman 100 vuotta!

  Ylen parhaat ohjelmavinkit viikolle 28.

  Heinäkuun toisella viikolla jännitetään, kuka viekään jalkapallon maailmanmestaruuden! Finaalipaikoista pelataan tiistaina ja keskiviikkona, finaalit viikonloppuna! Ohjelmassa on myös tuhti pakkaus Ingmar Bergmania, kun Teema ja Fem juhlistavat ohjaajan 100-vuotissyntymäpäivää lauantaina ja sunnuntaina.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.