Hyppää pääsisältöön

Valtion muita tapoja ärsyttää tahallaan näitä

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Valtion tapoja ärsyttää tahallaan näitä

Mitä varten, kun on lääkäriaika sairaalassa sellaisessa apokryfisessä paikassa, mihin on melkein mahdotonta edes sen henkilökunnan löytää ja vielä mahdottomampaa potilaan löytää saati saada parkkipaikkaa, niin kun kuitenkin viimein löytää sinne lääkärille, ja henki kurkussa, verta sylkien on vielä juosta rytkyttänyt niin hiessä, että on paikalla oikeaan kellonaikaan, niin siellä sanotaan, että se vastaanottoaika on kyllä oikea, mutta että se on vasta viikon päästä. Kun on itsellä vain muistitieto siitä ajasta, mutta ei ole tullut merkityksi kalenteriin sitä.

Ja jos toivoo, että se lääkäri armahtaisi, ja ottaisi vastaan nyt saman tien, kun kerta on itse paikalla ja se lääkäri myös, niin turha toivo! Ei lääkäri eikä vastaanoton täti lienny asialle yhtään, vaan sanoo, että jos et ala kalppia ulos, niin soitamme paikalle Pinkertonin kurinpalauttajan*). Eikä auta muu, kuin kalppia takaisin räntäsateeseen, otsalta valuva hiki ja itku silmässä.

*) Pinkertonin etsivätoimiston osti v. 1999 Securitas-konserni.

Mitä varten, kun nöyrästi haalii pyykkia kasaan, ja tuuppaa ne pesykoneeseen, ja laittaa sinne pesumyrkyn ja vedet päälle ja koneen sitten käyntiin, niin kymmenen minuutin päästä löytää vaatemytyn, joka olisi ollut se kaikkein tärkein pestävä.

Tai kun kerää roskia, ja sulloo pussiin, ja sitten monta kalorea uhraten käy viemässä ne ulkoroskikseen, niin sitten takaisin tullessaan, kun on pitkällään sängyssä toipumassa siitä rasituksesta, niin huomaa että ypöydällä on banaaninkuoria, ja vetelä satsuma, jossa on mustelmia. Ja sitten kamppailet sen ahdistuksen kanssa, että mennäkö roskikselle nyt heti uudestaan, vai kantaako sitä henkistä taakkaa, että pitäisi muistaa viedä se passé-satsuma ja banaaninkuoret huomenna roskiin. Eikä voi olla rentona, valitsipa kumman tahansa vaihtoehdon, vaan tulee joko fyysinen ahdistus tai henkinen ahdistus siittä.

Mitä varten tipahtava aina vierii hankalaan paikkaan!

Mitä varten on monia samanvärisiä pillereitä? Mikseivät ne voi erottua esim niin, että vaikka magnesium-tablettien ohjeissa sanottaisiin, että ”Tabletissa, joka on sinivalkoinen, on toisella puolella mäyräkoiran kuva, ja toisella merkintä 78164, ja tabletti maistuu kanaviillokilta.”

Miksi on niin paljon kanaruokia nykyään, mutta kanaviillokkia ei näy juuri koskaan?

Missä ovat topparoikat? Niitä näkee vain vanhoissa Suomi-Filmeissä, mutta niissä on selvästi hyvä tunnelma.

Epäonnistuneimman näköinen uhanalainen eläin on blobfish.

Ihme elinkeino on joillakin. Niin kuin Hermann Rorschachilla, joka kehitti joukon sairaita kuvia psykologien hoidattien ja potiloituvien katseltaviksi. Mikä ilo on näyttää sairaita kuvia potilaillen! Muutenkin vaikeaa mei heillä.

Suoraa takapotkua on yllättävän vaikea soittaa rummuilla pitkään niin, että pysyy tahdissa.

Mitä varten taas on nälkä, vaikka äsken söi avokadon ja palan ruisleipää. Ei pitäisi olla!

Ja päärynän.

Entä mitä varten pitää olla liian lyhyt johto monissa jo uutena. Pitää laittaa radio lattialle, kun ei yllä johto pöydälle asti. Lattialla siihen voi kompastua yöllä vessaan mennessään, ja saattaa katketa pää siltä.

Mitä varten pitää aloittaa linnunlaulu sika-aikaisin. Kuka joutaa kuuntelemaan laulua melkein 24 tuntia vuorokaudessa! Riittäisi huomattavasti lyhempi lauluaika. Ja lokkien ei tarvitaisi rääkyä ollenkaan. Pelkkää riesaa niiden ääntö: maksimimölyssä minimi-informaatio heillä.

Mikä on se pysäköintikieltomerkki, jossa on lisäkilvessä joku nuoli ja metrimäärä. Mitä se edes tarkoittaa! Jos olisi ukkini (s. 1876) aikana joku pentele tohtinyt sellaisen pystyttää, niin kyllä olisi pamppu laulanut! Pois ne nuolekkaat kummajaiset sieltä!

Aivan liian paljon maksaa kunnon vihannekset, pähkinät, hedelmät ja marjat suhteessa nameihin ja kotkotuksiin. Pitäisi valtion tukea marjoja, pähkiniä, hedelmiä ja kunnon vihanneksia. Karkit ja kotkotukset myy kuitengin itse itsensä.

Saako sakot jos ilmeilee valvontakamerassa?

Miksei kukaan keksi potkukelkkaa, jossa olisi sirot mutta kestävät, huippulaatuiset, teräksiset telaketjut; sellaiset polkupyörän kettingin paksuiset. Telaketjukelkalla voisi laskettaa vaikka kalliolta järveen!

Miksi kukaan ei enää sano ”kuomaseni”, ”suopea”, eikä ”soma”?

On hauskoja liikenneympyrät! Niitä lisää.

Toivoo:

Nimim. Yksi monten puolesta.

Keskustele
 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

 • Kultainen noutaja

  Opettavaisen tarinan kansalle nosti esiin Kajo.

  "...Ahneuksissaan mies saunoi itsensä henkihieveriin. Liian kova konsti se selvästi oli, pakkosaunonta, mietti hän..."

 • Käynti pienenä

  Soittoa ja tapahtumia mielen sisällä, pääasiassa.

  Olo on kuin koira murisisi jossain. Tai murisisi jokin paljon pahemepi. Paholainen, seitinohuen ulottuvuuksienvälisen suihkuverhon takana murisisi vaikka.

 • Kelluessaan

  Mielihavaintoja veden piirissä ollessa

  Vesi oli suolatonta, ja siksi välillä kirveli nenässä. Paradoksaalista oli se, että kirveli juuri suolattomuus, eikä -lallisuus, kuten maallikko helposti luulisi.

 • Tyhmä jo pienenä

  Toistuvan yksinkertaisuutensa lamentaatioasialla on Kajo.

  "Jos ei lasketa sitä, että aikuisessa ihmisessä on lihaa ja luuta enemmän kuin lapsessa, ja laajempi nahka-osa hänellä kuin silkohapsena oli, niin melko vähän muuttuu ihminen elämänsä aikana..."