Hyppää pääsisältöön

Viikon 27 vinkit: Nyt hellitään Gösta Sundqvistin ja Zlatanin faneja!

Gösta Sundqvist
Viikolla 27 parrasvaloissa on Gösta Sundqvist. Gösta Sundqvist Kuva: Yle / Seppo Sarkkinen & Tuuli Laukkanen Gösta Sundqvist,kuunnelmat,Yle Radio Suomi,Leevi and the Leavings,Itkisitkö onnesta?

Heinäkuun ensimmäinen viikko on Leevi and the Leavingsin ja Gösta Sundqvistin! Yle Radio Suomessa alkaa Radioteatterin tuottama 20-osainen musikaali yhtyeen dynamosta, laulaja, sanoittaja ja säveltäjä Gösta Sundqvistista. Lisäksi heinäkuun arki-illoissa Yöradiossa klo 23-24 soivat Göstan studioalbumit. Tiistaina Yle Teemalla nähdään Göstan henkilökuva, jonka perään nähdään kokoelma Leevi and the Leavingsin musiikkivideoita

Tiistaina vuoronsa saavat myös ruotsalaisen jalkapalloilijan Zlatan Ibrahimovicin fanit, kun hänen tarinansa kuullaan Kakkosella. Ibrahimovicia esittävä hohtava näköisveistos paljastetaan Malmössä, mutta Zlatanin elämä siirtolaisgetosta ihailluksi jalkapalloilijaksi ei ollut helppo. Päinvastoin: sallivana pidetty Ruotsi käänsi nuorelle monesti selkänsä. Zlatan ei kuitenkaan lannistunut vaan raivasi tiensä huipulle.

Torstaina alkaa uusi norjalainen draamasarja Kotikenttä, joka kertoo Helena Mikkelsenin taistelusta miesten hallitsemassa maailmassa. Mikkelsenista tulee Norjan ensimmäinen naispuolinen jalkapallovalmentaja luotsaamaan huipputason miesjoukkuetta.

Teeman musikaalikesä jatkuu ihanalla 1950-luvun musikaalilla Tytöt (Girls), jossa nähdään myös suomalaisväriä. Taina Elg on tunnetuimmassa elokuvassaan romanttisessa musiikkikomediassa, jossa tanssiseurueen lemmensuhteet menevät oikeussalissa ratkottavaan solmuun.

MAANANTAI 2.7.

Itkisitkö onnesta? Tarina Gösta Sundqvistista

Yle Radio Suomi maanantaista perjantaihin 2.7.-27.7. klo 17.30 + Yle Areena
Ensiesitys. Radioteatterin tuottama 20-osainen musikaali kertoo Leevi and the Leavings-yhtyeen dynamosta, laulaja, sanoittaja ja säveltäjä Gösta Sundqvistista. "Ei väliä onko juttu totta, kunhan se on hyvä tarina", Gösta toteaa. Leevi and the Leavingsin tunnetut kappaleet kuljettavat tarinaa tunnelmasta toiseen, äänitysstudiosta jalkapallokentälle. Käsikirjoitus ja ohjaus: Peter Lindholm. Äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen. Äänitys: Joonatan Kotila. Tuottaja: Pekka Ruohoranta. Keskeisissä rooleissa: Gösta Sundqvist - Antti Tuomas Heikkinen. Oona - Elsa Saisio. Atte Blom - Robert Enckell.Kaide - Leo Honkonen.

Huom! Heinäkuussa arki-iltaisin 2.7. alkaen Yöradion ensimmäisellä tunnilla klo 23-24 soivat Göstan studioalbumit.

Kasvokuva Gösta Sundqvistista.
Gösta Sundqvist. Kasvokuva Gösta Sundqvistista. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen Gösta Sundqvist,radiotoimittajat,muusikot,1993

Itämainen heinäkuu

Yle Radio 1 heinäkuussa alkaen eri aikoina + Yle Areena
Yle Radio 1 on jo vuodesta 2005 valinnut heinäkuuksi yhden teeman, jota käsitellään kautta ohjelmiston eri näkökulmista. Tänä vuonna vietetään Itämaista heinäkuuta. Taide, tiede, viihde, tavat, filosofiat, ruuat ja muoti ovat jo vuosisatoja virranneet molempiin suuntiin Bosporinsalmen yli. Siksi Itämainen heinäkuu on samaan aikaan sekä historiaa että nykypäivää.

Latela 1-2/10 - kolmannen kauden uusinnat alkavat

Yle TV2 klo 13.15
Kolmannen kauden jaksoissa tallit rakentavat Heikki Silvennoiselle ja Ville Myllyrinteelle peltoautot, joilla tiimit kisaavat toinen toistaan vastaan. Hampaat irvessä. Sen jälkeen tallien välinen kisailu saakin jäädä, sillä voimat pitää yhdistää monella rintamalla. Yle Areena toistaiseksi. Uusinta.

Huom! Latelan uusi, 5. kausi alkaa 16.7.

Latela-tallien miehet yhteiskuvassa
Latelan kolmas kausi. Latela-tallien miehet yhteiskuvassa Kuva: Yle Kuvapalvelu latela 3

Radioteatteri esittää: Matkalla äidin kanssa

Yle Radio 1 + Yle Areena klo 19.02

Sari Pöyliön samannimisen novellin pohjalta kirjailijan itsensä Radioteatterille dramatisoima road-komedia äidin ja tyttären räjähdysalttiista matkasta Helsinkiin. Molempien henki ja terveys ovat vaarassa, kun sukelletaan syviin vesiin niin henkisesti kuin kirjaimellisestikin. Rooleissa mm. Leena Uotila (äiti) ja Irina Pulkka (tytär). Dramatisointi: Sari Pöyliö. Ohjaus: Matti Ijäs. Äänisuunnittelu: Ari Mursula.

Dokumenttiprojekti: Anteeksiantamaton (12)

Yle TV1 klo 21.30
Bosnian sodan julmuuksiin syyllistynyt Esad kärsi sotarikostuomionsa Suomessa. Vuosikymmenten jälkeen hän haluaisi sovitusta uhreiltaan ja päästä kiinni normaaliin elämään. Ohjaus: Lars Feldballe Petersen. Tuotanto: Kinocompany Oy. Yle Areena 30 päivää. Uusinta

Bosnian sodan julmuuksiin syyllistynyt Esad kärsi sotarikostuomionsa Suomessa. Hän etsii anteeksiantoa.
Anteeksiantamaton. Bosnian sodan julmuuksiin syyllistynyt Esad kärsi sotarikostuomionsa Suomessa. Hän etsii anteeksiantoa. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Anteeksiantamaton

TIISTAI 3.7.

Zlatan - voittamaton ruotsalainen

Yle TV2 klo 19.20
(Zlatan - the Statue) Zlatan Ibrahimovicia esittävä hohtava näköisveistos paljastetaan Malmössä, mutta Zlatanin elämä siirtolaisgetosta ihailluksi jalkapalloilijaksi ei ollut helppo. Päinvastoin: sallivana pidetty Ruotsi käänsi nuorelle monesti selkänsä. Zlatan ei kuitenkaan lannistunut vaan raivasi tiensä huipulle. Yle Areena 91 päivää

Zlatan katsoo vasempaan yläviistoon hymyillen.
Zlatan - voittamaton ruotsalainen. Zlatan katsoo vasempaan yläviistoon hymyillen. Kuva: Yle Kuvapalvelu Zlatan Ibrahimović,Zlatan - voittamaton ruotsalainen

Gösta "Göde" Sundqvist ja Leevi and the Leavings

Yle Teema klo 22.55 ja 23.30

Gösta "Göde" Sundqvist
(1990) Henkilökuva Leevi and the Leavings -yhtyeen laulaja-säveltäjä-sanoittaja-sovittajasta Gösta Sundqvistista. Yle Areena 30 päivää. Uusinta

Leevi and the Leavings
Leevi and the Leavingsin musiikkivideoita vuosilta 1985 - 2007: Poika nimeltä Päivi, Pohjois-Karjala, Rakkauden työkalu, Tuhlaajapoika, Laura Jenna Ellinoora Aleksandra Camilla Jurvanen ja Nainen toiselta planeetalta. Yle Areena 30 päivää. Uusinta

KESKIVIIKKO 4.7.

Kotikäynti Iiron pianohuoneessa

Yle Radio 1 + Yle Areena klo 12.10
Sarja alkaa. Suomen tunnetuimpiin pianisteihin lukeutuva mediapersoona Iiro Rantala kutsuu tänä kesänä kaksi vierasta ja radiokuuntelijat kotikäynnille pianohuoneeseensa. Toinen ohjelman vieraista on aina yllätys kuulijoille, eivätkä vieraatkaan tiedä etukäteen toisistaan. Keskustelu rönsyilee ja välillä soitetaan pianoa ja jatketaan taas keskustelua, kuten Iiron kotona on tapana. 9-osaisen sarjan ensimmäisessä ohjelmassa vieraana on mm. muusikko Jouni Hynynen.

Iiro Rantala istuu maassa flyygelinsä edessä ja nauraen irvistää.
Kotikäynti Iiron pianohuoneessa. Iiro Rantala istuu maassa flyygelinsä edessä ja nauraen irvistää. Kuva: Anne Hämäläinen / Yle Kuvapalvelu Iiro Rantala,Kotikäynti Iiron pianohuoneessa

Kummeli V (12)

Yle TV2 klo 21.00
Elokuvan kaikissa tarinoissa päähenkilöt ovat jollain tavoin omiin pakkomielteisiinsä jämähtäneitä betonipäitä. Tarinat nivoutuvat toisiinsa henkilöiden ja tapahtumien kautta. Ohjaus: Aleksi Mäkelä. Tuotanto: Nummela Filmi Oy. Yle Areena 7 päviää. Uusinta

Kummeli V -elokuva.
Kummeli V. Kummeli V -elokuva. Kuva: Yle Kuvapalvelu. Kummeli V

Junamatka Eurooppaan 4/6

Yle Teema klo 21.00
(Great Continental Railway Journey) Ateenasta Thessalonikiin. Michael Portillo suuntaa tässä jaksossa Kreikkaan. Matka alkaa Ateenan Pireuksen satamasta ja päättyy pohjoiseen Thessalonikin kaupunkiin. Portillo tarjoaa pikakurssin Kreikan rikkaaseen historiaan, joka on vaikuttanut voimakkaasti koko Euroopan kulttuuriin. Yle Areena 69 päivää

TORSTAI 5.7.

Urheilun SM-viikko alkaa

5.-8.7. Yle TV2 ja Areena
Urheilun monilajitapahtuma SM-viikko järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Tällä kertaa usean lajin SM-kilpailut yhteen kokoava tapahtuma pidetään Vantaalla. Mukana on lähes 20 lajia. Monet lajit ovat tuttuja aikaisemmilta SM-viikoilta, mutta uusiakin on mukana kisaohjelmasta. Muun muassa BMX big air ja kanoottipoolo täydentävät kattausta, johon kuuluvat muun muassa kriketti, x-trial ja rantavesipallo. Yle näyttää kisoja Areenassa ja TV2-kanavalla 5.-8.7. Kisoja selostavat Mikko Hannula ja Johannes Oikarinen. Toimittajina Nina Vanhatalo, Petri Sjöblom ja Riikka Smolander-Slotte. Lajit ja kellonajat löyyvät osoitteessa yle.fi/urheilu

vedestä tuleva käsi koskettaa palloa.
SM-viikko. vedestä tuleva käsi koskettaa palloa. Kuva: Yle Kuvapalvelu SM-viikko

Ulkolinja: Turistit pysykää poissa

Yle TV1 klo 22.05
(Tourist Go Home! Europe's Dream Destinations At Risk) Barcelona, Venetsia ja Dubrovnik houkuttelevat miljoonia matkailijoita. Kaupunkien asukkaat ovat kyllästyneet turistimassoihin ja moni on muuttanut pois, jotkut osoittavat mieltä matkailua vastaan ja estävät turistien pääsyn kaupunkiin. Yle Areena 91 päivää

PERJANTAI 6.7.

Kotikenttä 1/10 – uusi sarja alkaa

Yle Areena kaikki jaksot 18 kuukautta alkaen 6.7.2018
Yle Fem lauantaisin klo 18.30 alkaen 22.9.2018

(Heimebane) Norjalaisdraamasarja kertoo Helena Mikkelsenin taistelusta miesten hallitsemassa maailmassa; Mikkelsenista tulee Norjan ensimmäinen naispuolinen jalkapallovalmentaja luotsaamaan huipputason miesjoukkuetta.

Helena on 15 vuotta menestyksekkäästi valmentanut Champions Leaguessa pelaavaa naisjoukkuetta. Eräänä päivänä hän päättää mennä haastatteluun ja vaatia itselleen päävalmentajan paikan valioliigapaikasta taistelevassa miesjoukkueessa. Helenan mielestä hän on paras ehdokas työhön ja seuran johtaja Espen on samaa mieltä. Ongelma on Helenan sukupuoli, naisethan eivät tunnetusti miehiä valmenna. Espenin tilanne on hankala. Ensimmäiseen otteluun on vain 13 päivää. Hän palkkaa Helenan ja ottaa tietoisen riskin.

Sarja, joka kuvattiin puoli vuotta ennen #metoo-kampanjaa, kertoo paitsi jalkapallosta myös sukupuolirooleista, ahdistelusta ja vihapuheesta urheilussa. Sarja seuraa Helenan työtä yhden kauden ajan. Hänen on voitettava puolelleen häntä epäilevät pelaajat ja kannustajat sekä seuran, joka voi antaa hänelle potkut minä hetkenä hyvänsä. Ane Dahl Torp näyttelee Helena Mickelsenia ja John Carew, entinen ammattilaisjalkapalloilija, näyttelee Michael Ellingsenia. Käsikirjoitus: Johan Fasting. Tuotanto: Motlys NRK:lle, 2018.

Nainen seisoo lukuisien mikrofonien takana.
Kotikenttä. Nainen seisoo lukuisien mikrofonien takana. Kuva: NRK draamasarjat,Yle Fem,Ane Dahl Torp,Heimebane

Kino: The Double - kaksoisolento (12)

Yle Teema klo 21.10
(The Double) (Englanti 2013) Ujo Simon kohtaa karismaattisen kaksoisolentonsa, joka on luonteeltaan hänen täydellinen vastakohtansa. Sitten elämä alkaa käydä tosi oudoksi. Ja Dannykö se siellä laulaa? Pääosissa: Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska. Ohjaus: Richard Ayoade. Yle Areena 15 päivää

Simon James (Jesse Eisenberg) är förälskad i Hannah (Mia Wasikowska).
The Double - kaksoisolento. Simon James (Jesse Eisenberg) är förälskad i Hannah (Mia Wasikowska). Kuva: SF Film Finland Oy

LAUANTAI 7.7.

Rokkarin kesä

Yle Radio Suomi + Yle Areena klo 17.15
Maria Jyrkäs tapaa kesän aikana kahdeksan Suomen eturivin raskaan rockin ammattilaista, joista valtaosa kiertää bändinsä kanssa jatkuvasti maailmaa. Ohjelman vieras valitsee keskustelun pohjaksi neljä musiikkikappaletta. Lauantaina 7.7. vieraana on Timo Kotipelto Stratovarius-yhtyeestä.

Tarinanmetsästäjät (12) 6/10

Yle TV1 klo 21.15
Tarinanmetsästäjät ovat päässeet Rovaniemelle saakka. Lapissa tehdään ihmeitä, kun Ryhmäteatterin ja Ylen työryhmä toteuttaa lyhytelokuvan viikossa. Upea luonto ui väkisinkin osaksi tarinaa. Yle Areena toistaiseksi

Kino: Tytöt (7)

Yle Teema klo 21.25
(Les Girls, USA 1957) Teeman musikaalikesän tämän lauantain elokuvassa nähdään myös suomalaisväriä. Taina Elg on tunnetuimmassa elokuvassaan romanttisessa musiikkikomediassa, jossa tanssiseurueen lemmensuhteet menevät oikeussalissa ratkottavaan solmuun. Ohjaus: George Cukor. Pääosissa: Gene Kelly, Mitzi Gaynor. Uusinta

Taina Elg (keskellä) elokuvassa Tytöt (Les Girls).
Les Girls. Tytöt. Taina Elg (keskellä) elokuvassa Tytöt (Les Girls). taina elg,Teemalauantai

SUNNUNTAI 8.7.

Radioteatteri esittää: Silloin en ole yksin

Yle Radio 1 + Yle Areena klo 15.00
Viidestä pienoiskuunnelmasta koostettu kokonaisuus, joka alunperin äänitettiin ja lähetettiin juhannusyönä 22. - 23.6. suorana viidessä osassa Radio Suomen Yöradiossa. Nuoren Emman kohtaamisista kertovassa taiantäytteisessä tarinassa seurataan ihmisiä suviyössä keskustan ja Näsijärven maisemissa. Lopulta yksinäisyyden himmeyskin on vain ohimenevä ja lopulta kirkastuva hetki. Ohjaus: Toni Kamula. Käsikirjoitus: Marika Vapaavuori. Dramaturgi: Antti Lehtinen. Tuottaja: Pekka Savolainen.

E-urheilu: ESL One Cologne, 6.-8.7.

Yle TV2 ja Areena, lähetysaikataulut varmistuvat myöhemmin
Viidettä vuotta Kölnissä järjestettävä massiivinen Counter-Strike: Global Offensive turnaus. Maailman parhaat joukkueet tavoittelevat isoa rahapalkintoa 15 000 katsojan edessä. Myös suomalainen ENCE pelasi paikan Kölnin turnaukseen.

e-urheilupelaaja pelaamassa. Kuva otettu selän takaa.
e-urheilupelaaja pelaamassa. Kuva otettu selän takaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu e-urheilu

Kotikatsomo: Härmä (16)

Yle TV1 klo 21.05
(Suomi, 2012). Pohjanmaan lakeuksia hallitsevat rellestävät miesjoukot, häjyt. Kunnia ja maine saattavat löytyä puukon terällä, eikä pako ole pohjalaiselle miehelle vaihtoehto. Käsikirjoitus ja ohjaus: JP Siili. Tuotanto: Yellow Film & TV Oy. Yle Areena 8 päivää. Uusinta

Kotikatsomo: Härmä (Mikko Leppilampi,Pamela Tola ja Lauri Tiilikainen)
Härmä. Kotikatsomo: Härmä (Mikko Leppilampi,Pamela Tola ja Lauri Tiilikainen) härmä

Lue myös - yle.fi:stä poimittua