Hyppää pääsisältöön

"Ruotsalaiset hulluina yhteislauluun" – Allsång på Skansen sai GES:in palaamaan musiikin pariin

Anders Glenmark ja Thomas "Orup" Eriksson.
Anders Glenmark ja Thomas "Orup" Eriksson odottavat innolla Allsång på Skansenia. Niklas Strömstedtin kanssa he muodostavat yhtyeen GES. Anders Glenmark ja Thomas "Orup" Eriksson. Kuva: SVT / Janne Danielsson Yle TV1,Allsång på Skansen,Anders Glenmark,Niklas Strömstedt

Suosittu ruotsalaisyhtye GES tekee paluun 15 vuoden tauon jälkeen – Allsång på Skansenilla!

GES-yhtyeen perustivat laulajat ja sanoittajat Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson ja Niklas Strömstedt vuonna 1994. Kotimaassaan Ruotsissa yhtyeestä tuli heti kuuminta hottia. Nyt GES tekee paluun, Allsång på Skansenilla, viidentoista vuoden tauon jälkeen.

"Jos saat kunnian nousta Skansenin lavalle, tiedät, että yleisö tempautuu mukaan. Kaikki yhtyvät lauluun!", toteaa Thomas ”Orup” Eriksson, joka edusti yhtyettä yhdessä Anders Glenmarkin kanssa Allsångin pressitilaisuudessa.

Kolmas jäsen, Niklas Strömstedt, oli ilmoittanut olevansa kiinni muissa töissä, mutta kollegat vitsailivat, että mies on todennäköisesti pelaamassa golfia.

Orup ja Glenmark halusivat tehdä haastattelun makuultaan, sillä olivat juuri syöneet tuhdin lounaan.

"Nykyisin olemme väsyneempiä kuin ennen, myös keikat ovat erilaiset. Emme jaksa valvoa ja juhlia läpi yön", Glenmark sanoo.

Orupin hienoin hetki yhteislaulun parissa

GES:in paluu johtuu osittain yhteislauluohjelmasta. Yhtyeellä on takanaan viidentoista vuoden keikkatauko. Kun Orup pari vuotta sitten pääsi yhteislaulun makuun juontaessaan ohjelmaa Allsångsscenen är din, kutsui hän vanhat ystävänsä mukaan.

"Matkustamme ystävämme siivellä", Glenmark sanoo. Orupin mukaan parin vuoden takainen ilta oli artistin onnellisimpia hetkiä.

Allsångsscenen är din on osa yhteislauluohjelmaa, johon joka kesä valitaan juontajaksi kansan rakastama muusikko tai yhtye, ja tämä saa varsinaisen yhteislaulun jälkeen tunnin aikana toteuttaa unelmansa.

"En ikinä unohda elämystä, se oli yksi hienoimpia hetkiäni", Orup sanoo.

Orupilla on muitakin ilon aiheita. Aikaisemmin tänä kesänä hänen poikansa Kid esiintyi kivenheiton päässä Skansenin lavalta Gröna Lundissa yhtyeensä Tjuvjaktin kanssa. Yhtye on hiljattain noussut suosioon Ruotsissa.

Orup iloitsee, että Kid on löytänyt musiikillisen ilmaisunsa.

"Kid ei halua olla isänsä kaltainen pop-idoli. Hän on musiikkinörtti, joka tykkää työstää materiaaliaan yksin. En ole ikinä ollut hänen kaltainen", Orup kertoo. Kid on Orupin ja tv-kasvon Sofia Wistamin lapsi.

Orupin mielestä on hienoa, että Kid tekee musiikkia, joka selkeästi eroaa isänsä tuotannosta. Tällä tavoin Kid välttyy turhista vertailuista.

"En puutu musiikilliseen puoleen, jos hän ei sitä nimenomaan pyydä. Mutta välillä annan uraan liittyviä neuvoja", Orup sanoo.

Kannattaa seurata sydäntään

Orupin neuvo nuorille muusikoille on seurata omaa sydäntä.

"Älä tee sellaista, minkä uskot myyvän. Parempi vaihtoehto tuolloin on mennä tavallisiin töihin ja vapaa-ajallaan tehdä musiikkia, johon uskoo. Se saattaa toimia paremmin."

Glenmark tähdentää, ettei musiikkia kannata tehdä tullakseen kuuluisaksi vaan rakkaudesta siihen. "Tee töitä, töitä ja töitä", hän neuvoo.

"Älä anna periksi", artistit toteavat yhteen ääneen.

Kesän toisessa Allsång på Skansenin jaksossa esiintyy GES:in ohella ruotsalainen hiphop-artisti Linda Pira. Kansainvälisen tuulahduksen lavalle tuo Grammy-palkittu kanadalainen huippuartisti Alessia Cara!

Linda Pira
Linda Pira. Linda Pira Kuva: SVT / Janne Danielsson Yle TV1,Allsång på Skansen

Ruotsinkielinen teksti: Anne Hietanen
Suomennos: Eva Lamppu

Allsång på Skansen esitetään suorana Yle TV1:ssä ja Areenassa joka tiistai klo 21.00 kahdeksan viikon ajan 26.6.2018 alkaen. Ohjelman suomeksi selostaa Hanna Pakarinen.

Keskustele