Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Turistit, pysykää poissa – jättiristeilijät ärsyttävät Venetsian asukkaita: ”Laivat ulos laguunista!”

0 katselua Barcelona, Venetsia ja Dobrovnik houkuttelevat miljoonia matkailijoita.
Venetsian asukkaat ovat nousseet vastustamaan risteilyturismia. 0 katselua Barcelona, Venetsia ja Dobrovnik houkuttelevat miljoonia matkailijoita. Yle TV1,Ulkolinja: Turistit, pysykää poissa

TV1 torstaina 11.7.2019 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 14.7. klo 22.50, Areenassa

Barcelona, Venetsia ja Dubrovnik – kolme ainutlaatuista kaupunkia Euroopassa, joilla kaikilla on sama ja koko ajan paheneva ongelma.

Turismi.

Kaupungeissa vaeltaa turistilaumoja ympäri vuoden. Venetsiassa vierailee vuosittain jopa 30 miljoonaa matkailijaa, Barcelonassa 10 miljoonaa ja Dubrovnikissa 1,7 miljoonaa.

Huippukaudella paikalliset asukkaat ovat hätää kärsimässä turistien keskellä. Varsinkin bile- ja risteilymatkailijat sekä näiden aiheuttamat ilmiöt ärsyttävät. Kaupungeissa on herännyt turismia vastustavia kansalaisliikkeitä. Venetsiassa aktivistit osoittavat mieltään risteilyaluksia vastaan ja huutavat rannalla: ”Laivat ulos laguunista!”

Kaupunkimatkailu räjähtänyt kasvuun

Kaupunkimatkailu on räjähtänyt kasvuun Euroopassa. Vauhtia ovat antaneet lentolippujen halvat hinnat, risteilymatkustus sekä jakamistalous, joka tarjoaa halpaa kotimajoitusta kaikkialla.

Saksalainen dokumentti Turistit pysykää poissa kysyy, miten Barcelona, Venetsia ja Dubrovnik selviävät miljoonista turisteista? Kuinka paljon turisteja matkakohde voi ottaa vastaan menettämättä identiteettiään ja aitouttaan? Kuka hyötyy kasvavista matkailijavirroista?

Barcelona, Venetsia ja Dobrovnik houkuttelevat miljoonia matkailijoita.
Turismia vastustava graffiti Barcelonetan kadulla. Barcelona, Venetsia ja Dobrovnik houkuttelevat miljoonia matkailijoita. Yle TV1,Ulkolinja: Turistit, pysykää poissa
Barcelona, Venetsia ja Dobrovnik houkuttelevat miljoonia matkailijoita.
Kuva alastomien turistien hölmöilystä levisi ympäri maailmaa.. Barcelona, Venetsia ja Dobrovnik houkuttelevat miljoonia matkailijoita. Yle TV1,Ulkolinja: Turistit, pysykää poissa

Alastomien turistien hölmöily liikaa

Barcelonan perinteikäs kaupunginosa Barceloneta oli aikanaan kalastajakylä ja työväen asuinseutua. Alue säästyi pitkään turismilta, mutta viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana korttelista on tullut matkailumagneetti. Etenkin nuoret tulevat usein viikonlopuksi bilettämään.

Muutama vuosi sitten paikallisen asukkaan Vicens Fornerin nappaama valokuva teki hänestä kuulun. Kuvassa alastomat turistit hölmöilivät kadulla keskellä kirkasta päivää. Välimeren massaturismin ongelmat saivat maailmanlaajuista huomiota.

Barcelonetan asukkaille tapaus oli viimeinen pisara.

Turismi ajaa asukkaat pois

Barcelonetan asukkaat ovat vihaisia siitä, että yhä useampi asunto vuokrataan turisteille, mikä nostaa vuokria. Asukkaat ovat huolissaan siitä, että heillä ei ole pian varaa asua korttelissaan.

Nyt myös Barcelonan pormestarista Ada Colausta on tullut äänekäs aktivisti ja kriitikko.

"Kaupunkina emme voi hyväksyä sitä, että turismi karkottaa asukkaat. Rajoittamaton turismi nostaa hintoja ja asukkaat muuttavat pois. Kaupunki tyhjenee ja muuttuu teemapuistoksi", dokumentissa haastateltu pormestari lausuu.

Tourist Go Home! Europe´s Dream Destination At Risk. Tourist Go Home! Europas Sehnsuchtsorte in Gefahr. Ohjaus: Antje Christ. Tuotanto: New Docs, Saksa, 2016. Dokumentti on esitetty edellisen kerran Ykkösellä 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.