Hyppää pääsisältöön

Kesäksi kotiin – Vera Vala ja Jaakko Sorsa: ”Dekkareita ja ruokatarinoita suomalaisella otteella”

Ella Kannisen vieraina ovat keittiömestari Jaakko Sorsa Hongkongista ja Italiaan kotiutunut kirjailija Vera Vala.
Kesäksi kotiin -sarjassa Ella Kannisen vieraina ovat Vera Vala ja Jaakko Sorsa. Ella Kannisen vieraina ovat keittiömestari Jaakko Sorsa Hongkongista ja Italiaan kotiutunut kirjailija Vera Vala. Yle TV1,Ella Kanninen,Vera Vala,Kesäksi kotiin

TV1 perjantaina 6.7.2018 klo 20.00 - 20.30, uusinta lauantaina 7.7. klo 23.45 ja sunnuntaina 8.7. klo 11.05
Katsottavissa Areenassa

Italiaan sijoittuvien rikosromaanien kirjoittaja ja kolumnisti Vera Vala on asunut saapasmaassa yli 20 vuotta. Dekkareissaan ihmismielen pimeää puolta tutkaileva Vala on kotoisin Pohjanmaalta, josta hän lähti lupia kysymättä nuoruuden suhteensa perässä Roomaan alle parikymppisenä.

Hongkongissa huippuravintolaa luotsaavalle Jaakko Sorsalle suomalainen ruoka on elämäntapa. Aasialaisille asiakkaille mummolan reseptejä ja pohjoismaisen luonnon antimia tarjoileva Sorsa on moneen otteeseen palkittu keittiömestari, jonka ideat ovat kantaneet hedelmää vaativilla markkinoilla jo lähes 15 vuoden ajan.

Vera ja Jaakko ovat toimittaja Ella Kannisen vieraana ohjelmasarjassa Kesäksi kotiin. Ella keskustelee vieraidensa kanssa siitä, minkälaista on tasapainoilla kahden maan ja kahden kulttuurin välissä.

Tarinoita suomalaisesta ruoasta

Keittiömestari Jaakko Sorsan side kotimaahan on pysynyt tiiviinä, sillä Jaakko etsii säännöllisesti kiinnostavia suomalaisia raaka-aineita tarjoiltavaksi aasialaisille herkkusuille.

Työssään Jaakko Sorsa on eräänlainen Suomen suurlähettiläs, sillä Jaakon tarjoamiin aterioihin kuuluvat olennaisesti tarinat erilaisista suomalaisista ruoanvalmistus- ja säilytystavoista, vuodenajoista sekä suomalaisesta ”utopiasta”, jossa raaka-aineita voi vapaasti kerätä luonnosta.

Isovanhemmat tiiviisti osa perhettä

Jaakon perheeseen kuuluvat kiinalainen vaimo ja kaksi lasta. Perheessä noudatetaan suomalaista kasvatustyyliä siltä osin, että perhe hoitaa itse sekä lapset että kodin.

Hongkongille tyypillisesti isovanhemmat ovat tiiviisti läsnä elämässä ja osallistuvat säännöllisesti myös lastenhoitoon. Perheen tuloista kolmannes menee isovanhempien tukemiseen, sillä maan eläkejärjestelmä makaa käytännössä lasten harteilla.

Hongkongilaiset muistuttavat yllättäen suomalaisia niin tilantarpeen kuin byrokratiankin osalta. Hongkongilaiset puristavat mieluummin kättä, kuin halaavat tai suukottelevat tavatessaan.

Italia hillinnyt pohjalaisuutta

Vera Valalla kesti kolme vuotta oppia hyväksymään, että Italiassa asiat menevät toisin kuin Pohjanmaalla – ja siitä alkoi rakkaus Italiaan, joka on kestänyt jo muutaman vuosikymmenen.

Italia on muuttanut Veran vahvaa pohjalaisuutta, sillä hän on oppinut hillitsemään sanomisiaan ja hyväksymään myös sen, että kaikkea ei tarvitse pystyä tekemään aina itse, ja apua voi ja pitää pyytää.

Kieliä ja kirjallisuutta opiskelleen Valan huomiot Italiasta ja italialaisista sekä kiinnostus historiaa kohtaan ovat synnyttäneet jo kuusi romaania suosittuun Arianna de Bellis -kirjasarjaan.

Dekkaristina Vera on tutustunut mafian maailmaan, mutta mafia on tullut vastaan myös tosielämässä sen kokeneiden ystävien ja tuttavien kautta.

Teksti: Taina Heinonen

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.