Hyppää pääsisältöön

Yle Klassisessa yli 40 konserttia BBC Proms -festivaalilta

Kuvassa Royal Albert Hall -konserttitalo Lontoossa
Kuvassa Royal Albert Hall -konserttitalo Lontoossa Royal Albert Hall,BBC proms,Yle Klassinen

Maailman suurin klassisen musiikin festivaali, jo yli 120 vuotta järjestetty BBC Proms käynnistyy Lontoossa perjantaina 13.7.2018 ja jatkuu aina 8.9.2018 asti. Nettiradio Yle Klassinen lähettää festivaalilta yli 40 konserttia. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta konsertit lähetetään Yle Klassisessa arkisin klo 21.00 alkaen ja ovat lähetyksen jälkeen 30 vuorokauden ajan kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Avajaisilta lähetetään tallenteena Yle Klassisessa ja Yle Radio 1:ssä lauantai-iltana 14.7. ja päätösilta suorana lähetyksenä lauantaina 8.9. Avajaiskonsertin johtaa vuodesta 2013 BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina toiminut Sakari Oramo.

Suomalaisväriä festivaalille tuovat myös kapellimestareina Osmo Vänskä, John Storgårds ja Esa-Pekka Salonen, solistina Pekka Kuusisto sekä säveltäjäniminä Jean Sibelius ja Magnus Lindberg.

BBC Proms -festivaalin päänäyttämö Lontoossa on Kensingtonissa sijaitseva Royal Albert Hall.

BBC Proms 2018 -festivaalin sivulle

Kuuntele Yle Klassista

Yle Klassisen ohjelmatiedot myös Ylen ohjelmaoppaasta

Kuuntele Proms-konsertteja Areenasta: Lontoon Proms-festivaali

Poimintoja radioitavista Proms-konserteista 14.7. - 8.9.2018

Lauantai 14.7. klo 19.02 Yle Radio 1 ja Yle Klassinen (yhteislähetys)
Prom 1: BBC Proms 2018 -festivaalin avajaisilta Lontoossa

Vaughan Williams: Toward the Unknown Region. Holst: Planeetat op. 32. Anna Meredith: Five Telegrams (kantaesitys) (BBC:n sinfoniaorkesteri ja -kuoro, BBC Proms Youth Ensemble, ja Britannian kansallinen nuorisokuoro, joht. Sakari Oramo). - Lontoon Royal Albert Hallissa 13.7. äänitetyn konsertin toimittaa Ahti Paunu.
Kuuntele Areenasta

Keskiviikko 18.7. klo 21 Yle Klassinen
Prom 4: Magnus Lindbergin klarinettikonsertto

Magnus Lindberg: Klarinettikonsertto. Shostakovitsh: Sinfonia nro 7 C-duuri op.60 (Leningradskaja, Leningrad-sinfonia) (Mark Simpson, klarinetti ja BBC:n filharmoninen orkesteri, joht. Juanjo Mena). Äänitetty 16.7. Royal Albert Hallissa.
Kuuntele Areenasta

Perjantai 20.7. klo 21 Yle Klassinen
Prom 6: Amerikkalainen Pariisissa ja Turangalîla

Gershwin: Amerikkalainen Pariisissa. Messiaen: Turangalîla-sinfonia (Angela Hewitt, piano, Cynthia Millar, ondes Martenot ja BBC:n sinfoniaorkesteri, joht Sakari Oramo). Äänitetty 18.7. Royal Albert Hallissa.
Kuuntele Areenasta

Perjantai 27.7. klo 21 Yle Klassinen
Prom 14: Sibelius, Schubert ja Zimmermann

Wagner: Alkusoitto oopp. Nürnbergin mestarilaulajat. Schubert: Die junge Nonne, Gretchen am Spinnrade, Lied der Mignon, Erlkönig. Zimmermann: Symphony in One Movement. Schubert - Liszt: Fantasia C-duuri "Wanderer". Sibelius: Sinfonia nro 7 C-duuri (Elizabeth Watts, sopraano, Louis Lortie, piano ja BBC:n filharmoninen orkesteri, joht. John Storgårds). Äänitetty 24.7. Royal Albert Hallissa.
Kuuntele Areenasta

Keskiviikko 8.8. klo 21 Yle Klassinen
Prom 29: Brandenburgilaiset konsertot

J.S. Bach: Brandenburgilainen konsertto nro 1. Mark-Anthony Turnage: Maya. J.S. Bach: Brandenburgilainen konsertto nro 3. Anders Hillborg: Bach Materia. J.S. Bach: Brandenburgilainen konsertto nro 5. Uri Caine: Hamsa (Pekka Kuusisto, viulu, Antje Weithaas, viulu, Maya Beiser, sello, Fiona Kelly, huilu, Uri Caine, piano, Mahan Esfahani, cembalo ja Ruotsalainen kamariorkesteri, joht. Thomas Dausgaard). Äänitetty 5.8. Royal Albert Hallissa.

Torstai 9.8. klo 21 Yle Klassinen
Prom 31: Minnesotan orkesteri ja Osmo Vänskä

Bernstein: Alkusoitto oper. Candide. Gershwin: Pianokonsertto F-duuri. Charles Ives: Sinfonia nro 2 (Inon Barnatan, piano ja Minnesotan orkesteri, joht. Osmo Vänskä). Äänitetty 6.8. Royal Albert Hallissa.

Maanantai 13.8. klo 21 Yle Klassinen
Prom 36: Mahler, Wagner ja Webern

Anton Webern: Viisi kappaletta orkesterille op.10. Mahler: Sinfonia nro 10. Wagner: Valkyyria, oopp. 1. näytös (Anja Kampe, Sieglinde, Robert Dean Smith, Siegmund, Franz-Josef Selig, Hunding ja Philharmonia Orchestra, joht. Esa‐Pekka Salonen). Äänitetty 9.8. Royal Albert Hallissa.

Torstai 16.8. klo 21 Yle Klassinen
Prom 42: Griegin pianokonsertto

Pärt: Sinfonia nro 3. Grieg: Pianokonsertto a-molli. Sibelius: Sinfonia nro 5 Es-duuri (Khatia Buniatishvili, piano ja Eesti Festivaliorkester, joht. Paavo Järvi). Äänitetty 13.8. Royal Albert Hallissa.

Torstai 23.8. klo 19.02 Radio 1 ja Yle Klassinen (yhteislähetys)
Prom 47: Pekka Kuusisto ja Sakari Oramo

Elgar: Johdanto ja Allegro jousille op. 47 Philip Venables/Béla Bartók: Venables Plays Bartók (kantaesitys) Prokofjev: Sinfonia nro 5 B-duuri op. 100. (Pekka Kuusisto, viulu ja BBC:n sinfoniaorkesteri, joht. Sakari Oramo). Lontoon Royal Albert Hallissa 17.8.2018 äänitetyn konsertin toimittaa Ahti Paunu.

Perjantai 24.8. klo 20 Yle Klassinen (HUOM! muutoksia lähetysaikaan ja teoksiin tehty 16.8.)
Proms Cadogan Hallissa 6: BBC Singers ja Sakari Oramo
Frank Bridge: Music, when soft voices die. Vaughan Williams: Rest. Holst: Nunc dimittis. Laura Mvula: Love Like A Lion. Parry: Songs of Farewell (BBC Singers, joht. Sakari Oramo). Äänitetty 20.8. Cadogan Hallissa.

Keskiviikko 29.8. klo 21 Yle Klassinen
Prom 52: Edward Gardner ja Bergenin filharmoninen orkesteri

Wagner: Alkusoitto oopp. Lentävä hollantilainen. Rolf Wallin: Viulukonsertto (ensiesitys). Sibelius: Sinfonia nro 2 D-duuri (Alina Ibragimova, viulu ja Bergenin filharmoninen orkesteri, joht. Edward Gardner). Äänitetty 21.8. Royal Albert Hallissa.

Tiistai 28.8. klo 21 Yle Klassinen
Prom 56: Mozart ja Bruckner
W.A. Mozart: Pianokonsertto nro 21 C-duuri. Bruckner: Sinfonia nro 5 B-duuri (Benjamin Grosvenor, piano ja BBC:n sinfoniaorkesteri, joht. Sakari Oramo).

Lauantai 8.9. Radio 1 ja Yle Klassinen (yhteislähetys)
Prom 75: BBC Proms 2018 -festivaalin viimeinen ilta Lontoossa

(tarkemmat tiedot myöhemmin)

 • Gabriellin soolosellomusiikista uutta suuntaa myös Bachiin

  Levyarvostelu

  Kokenut italialainen barokkisellisti Mauro Valli on työstänyt Bachin soolosellosarjoja koko ikänsä, mutta hänen uuden kolmois-CD:nsä tuoreus ei perustu tulkinnalle vaan ohjelmistolle. Valli rinnastaa Domenico Gabriellin oikukkaat eteläeurooppalaiset ricercaret Bachin linjakkaisiin, saksalaisiin soolosellosarjoihin, ja tulos on monestakin syystä enemmän kuin osiensa summa.

 • Kati Raitisen sellossa syvyyttä ja sävyjä

  Levyarvostelu

  Sellisti Kati Raitista ei Suomessa tunneta kovin hyvin, koska hänellä on kiire olla Ruotsin paras sellisti. Raitinen soittaa Tukholman kuninkaallisen oopperan orkesterin soolosellistinä, kerää palkintoja ZilliacusPerssonRaitinen-triossa, levyttää, konsertoi ja heittäytyy välillä moderniin näyttämömusiikkiin. Raitisen uusi soololevy sisältää oudon valikoiman uutta sellomusiikkia, mutta hänen eleettömän koskettava, tummasävyinen soittonsa yhdistää kokonaisuuden vaikuttavaksi.

 • Meta4 löytää ECM-soinnin

  Levyarvostelu

  Johannes Brahmsin myöhäinen klarinettituotanto on pelkkää herkkyyttä ja melankoliaa ilman huippukohtia, ja sopii siksi levy-yhtiö ECM:n harmaasävyiseen katalogiin. Samaa voi sanoa kuulassointisesta klarinetisti Reto Bieristä, mutta kuinka joukkoon sopeutuu suomalainen Meta4-kvartetti, jonka tyylissä painottuu intensiteetti ja romantiikka?

 • Virva Garam ojentaa käyntikortin

  Levyarvostelu

  Garamin musiikkiperheeseen kuuluva Virva Garam opettaa pianonsoittoa Lauttasaaren musiikkiopistossa, kamarimusisoi aktiivisesti viulisti Mervi Myllyojan ja Trio La Ruen kanssa sekä pitää yllä soolouraa. Viimeisintä varten hän on tehnyt vanhan kunnon käyntikorttilevyn eli ulkoisesti pelkistetyn omakustanteen, jonka resitaalimaisen ohjelman ideana on esitellä pianistin yhteyttä teoksiin eikä teosten yhteyttä toisiinsa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua